Emekli aylığındaki düşüş telafi edilebilir mi?

2024 ve 2025 yıllarında emeklilik dilekçesi verenler arasında oluşacak yüzde 30-35'lik fark, emekli maaşlarının düşmesine yol açacak bu durumun telafi edilip edilemeyeceği ise merak konusu.

Emeklilik dilekçesini 2024 yılında verenler ile 2025 yılında verenlerin emekli aylıkları arasında yüzde 30 – 35 oranında bir fark ortaya çıkacak olması, okurların aklında çeşitli sorulara neden oluyor. Özellikle, düşüşten nasıl korunabilecekleri, bu düşüşün telafi edilip edilemeyeceği ve farkı gidermek için bir yasal düzenleme yapılmasının mümkün olup olmadığı merak ediliyor. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç, bu konudaki soruları yanıtladı.

2025'te emekli olan memurların aylığı düşecek mi?

Kamuda çalışan bir memur olarak, emekli aylıklarındaki yüzde 30 – 35'lik düşüşün memur emekli maaşlarını da kapsayıp kapsamadığını sorgulayan Mustafa'nın sorusuna yanıt verirken, emeklilik dilekçesi verme tarihinin bu fark üzerinde önemli bir etkisi olduğunu belirtiyor. 14 Ekim 2008 tarihinden sonra sigortalı çalışmaya başlayan memurlar, 2025 yılında emekli olduklarında bu düşüşten etkilenecekler. Ancak, 14 Ekim 2008 ve öncesinde sigortalı çalışmaya başlayan memurların emekli aylıkları, maaş katsayısına göre belirlendiğinden, bu durumdan etkilenmeyecekler.

Banka çalışanı olan Ebru, emeklilik sistemindeki olası değişiklikler ve emekli maaşındaki düşüşün ne kadar süreceği hakkında endişelerini paylaşıyor. Banka ve sigorta sandığı iştirakçilerinin emekli aylıkları, SSK'lılarda olduğu gibi 2025 yılında dilekçe verenler için düşecek. Ancak emeklilik sisteminin değiştirilmesiyle ilgili kesin bir tarih veya değişiklik hakkında şu an için net bir bilgi bulunmuyor.

Emekli aylığında yüzde 30'luk düşüş kalıcı mı olacak?

EYT'den emeklilik hakkını kazanmış ve belediye şirketinde çalışan Mehmet, 2025 yılında maaşının ne olacağına dair sorular yöneltiyor. Dilekçe verme tarihine göre oluşacak emekli aylığındaki düşüş, kişinin hayat boyu alacağı emekli aylığını etkileyen bir durum. Örneğin, 2024 yılında dilekçe veren birinin maaşı artışlarla birlikte yükselebilirken, 2025'te dilekçe veren birinin maaşı daha düşük bir tutarla başlayacak ve bu durum hayat boyu devam edecek.

Bu nedenle, emeklilik planlaması yapanların, dilekçe verme tarihinin yanı sıra emekli maaşlarının gelecekteki etkilerini de göz önünde bulundurmaları önem taşıyor.

memur5.com

Bakmadan Geçme