Emekli maaşı temmuz zammı 2024

Emekli maaşları ne kadar olacak? Emekliye refah payı verilecek mi? Cevabı haberimizde.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 2024 Temmuz ayında yapılacak zam ve refah payı ile ilgili gelişmeler yakından takip ediliyor. TÜİK'in açıklayacağı enflasyon verileri, emeklilerin maaş zamlarını belirleyecek. İşte emekli maaş zammı ve refah payı ile ilgili güncel bilgiler:

Temmuz Emekli Maaş Zammı Ne Kadar?

2024 yılının ilk 4 ayı için enflasyon farkı %18.72 olarak belirlendi. Mayıs ve Haziran aylarına ait enflasyon rakamları da açıklandığında SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin alacağı zam oranları netleşecek.

En Düşük Emekli Maaşı 12.500 TL Olacak mı?

Habertürk'ten Bülent Aydemir'in açıklamalarına göre, kök aylığı 10 bin TL'nin altında olan 3 milyon 601 bin 551 emekli bulunuyor. Bu emekliler, %25'lik enflasyon farkı zammını alsalar bile maaşları 12.500 TL'ye ulaşmıyor. Hükümet, en düşük emekli maaşını 12.500 TL'ye çıkarmayı planlıyor. Buna göre, 10 bin TL alan emekliler Temmuz'dan sonra 12.500 TL maaş alacak. Bu düzenleme yeni emekli olacaklar için de geçerli olacak.

Refah Payı Verilecek mi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, refah payı konusunda gazetecilerin sorularına "Şu anda bunu konuşmak için çok erken. Bunun için Temmuz ayını bekleyelim" yanıtını verdi. Dolayısıyla refah payı konusunda henüz net bir bilgi bulunmuyor.

Bayram İkramiyesi

Bütün emekliler, 16 Haziran'daki Kurban Bayramı öncesinde 3 bin TL bayram ikramiyesi alacak. Bayram ikramiyelerinde de herhangi bir artış planlanmıyor. Emekliler, Ramazan Bayramı'nda da 3 bin TL ikramiye almışlardı.

Kanun Teklifi ve Yasalaşma Süreci

En düşük emekli maaşlarının 12.500 TL'ye çıkarılması için kanun teklifi 3 Temmuz'da enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından TBMM'ye sevk edilecek. Bu yılın başında 7.500 TL olan emekli taban aylıkları 10 bin TL'ye çıkarılmıştı ve Temmuz ayında aynı yol izlenerek en düşük emekli maaşı 12.500 TL'ye çıkarılacak.

Ekstra Zam ve Bütçe İmkanları

Açlık sınırının 20 bin TL'ye ulaşması göz önüne alındığında, 12.500 TL'lik maaşın emeklileri memnun etmeyeceği öngörülüyor. Hükümet, bütçe imkanlarını gözeterek bunun üzerinde bir zam yapmayı planlamıyor. Ekstra artış için Hazine'nin borçlanma yoluna gitmesi gerekecek.

Emeklilerin Temmuz ayında alacakları zam oranları ve en düşük emekli maaşının ne kadar olacağı konusunda detaylar netleşmeye başladı. Ancak refah payı ve ekstra zamlar konusunda kesin kararlar Temmuz ayındaki gelişmelere bağlı olacak. Emeklilerin, hükümetin bütçe dengelerini gözeterek yapacağı düzenlemeleri takip etmeleri gerekiyor.

memur5.com

Bakmadan Geçme