Emekli maaşlarındaki pes dedirten çarpıklık

Emekli maaşı ile ödenen primlerin orantılı olması gerekiyor. Burada denge bozulunca alınan emekli maaşı ile ödenen prim farklılaşabiliyor. Yani bazı hallerde az prim ödeyenler daha fazla emekli maaşı alabilmekte.

Emekli maaşı ile ödenen primler arasındaki çarpıklık dikkati çekiyor. Uzman doktorların emekli maaşlarındaki artış, adaletsizliklerin ortaya çıkmasına neden oluyor. 5434 sayılı Kanunun ek 84'üncü maddesinde yapılan değişiklikler, tabip ve diş tabiplerinin emekli maaşlarını etkiliyor. Uzman olanlara daha yüksek rakamlarda ödeme yapılırken, uzman olmayanlara daha düşük miktarlar veriliyor. Bu durumda, hizmet süresi aynı olan uzman doktorun alacağı maaşın, tıp profesöründen daha fazla olması pes dedirtiyor. Uzman doktorun maaşı 43.521 TL iken tıp rofesörününki 42.427 TL. Çarpık tabloyu MEMUR5.COM editörü analiz ediyor.

Emekli maaşı ile ödenen primlerin orantılı olması gerekiyor. Burada denge bozulunca alınan emekli maaşı ile ödenen prim farklılaşabiliyor. Yani bazı hallerde az prim ödeyenler daha fazla emekli maaşı alabilmekte.

Bu çerçevede, doktorların emekli maaşlarındaki artış ortaya ciddi dengesizlikler çıkarmıştır. Bunun sebebi ise 5434 sayılı Kanunun ek 84 üncü maddesinde yapılan değişikliktir. 5434 sayılı Kanunun ek 84 üncü maddesinde yer alan düzenlemeye göre;

1- Bu Kanuna göre tabip veya diş tabibi kadro ve pozisyonları esas alınarak emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanmış olup, aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olan tabip ve diş tabiplerinden ilgili mevzuatına göre uzman olanlara (26.000) gösterge rakamının, uzman olmayanlara (20.000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay emekli aylıklarıyla birlikte ilave ödeme yapılır.

2- Yapılacak ödeme, ölenlerin mülga 67 nci maddede belirtilen aylığa müstahak dul ve yetimlerine mülga 68 inci maddede belirtilen oranlar üzerinden ödenir.

3- İlave ödemeden yararlanacaklardan, sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle çalışanlar dahil herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak çalışanların ilave ödemeleri, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ay başından itibaren kesilir. Bu ödemeden yararlanma şartlarını kaybedenler en geç bir ay içinde durumu Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmekle yükümlüdürler. Zamanında bildirimde bulunmayanlara yapılan ödemeler kanuni faiziyle birlikte geri alınır. Bu fıkra uyarınca ilave ödemeleri kesilenlerin, çalışmalarının sona erdiği tarih yazılı istek tarihi kabul edilerek ilave ödemeleri, çalışmalarının sona erdiği tarihi takip eden ay başından itibaren yeniden ödenmeye başlanır.

4- Yukarıdaki hükümler 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalılar ile hak sahipleri hakkında ilgisine göre uygulanır.

Bu düzenleme sonrasında, 25 yıllık uzman doktorun emekli olması halinde alacağı emekli maaşı 43.521 TL ve ikramiyesi 677.687 TL olmuştur.

Aynı durumda olan Tıp Profesörünün alacağı emekli maaşı ise (Profesçrlükte hizmet süresi 3 yıldan fazla) 42.427 TL ve ikramiyesi 746.165 TL olmuştur.

Aynı durumda olan pratisyen doktorun ise 38.666,55 TL emekli maaşı ve ikramiyesi 677.687 TL olmuştur.

Her ne kadar emekli ikramiyesi düşük olsa da uzman doktorun emekli maaşının tıp profesörünün emekli maaşını geçmesinin izah edilebilir bir tarafı olmasa gerektir.

Burada amacımız doktorların maaşının eleştirisi değildir. Tamamen oluşan çarpıklığın gözler önüne serilmesidir.

memur5.com

Bakmadan Geçme