'Emekliye harçlık veren Beştepe yılda 750 bin emekli maaşı harcıyor'

Cumhurbaşkanlığı harcamalarının 2023 yılında yüzde 70 artarak 9.5 milyar liraya ulaştığı, Saray'ın günde 2,620 emekli maaşı harcadığı ortaya çıktı.

Sayıştay, kamu kurumlarının harcamalarını denetleyen yıllık raporunu açıkladı. 2023 yılına ait raporda, Cumhurbaşkanlığı harcamaları dikkat çekici veriler sunuyor. Halk TV'de Sinem Fıstıkoğlu'nun sunduğu "Sansürsüz" programında konuk olan Ekonomist Selçuk Geçer, Saray'ın harcamalarını değerlendirdi.

Sayıştay raporuna göre, Saray'ın günlük harcaması 26 milyon 207 bin lira, yıllık harcaması ise 9 milyar 565 milyon 656 bin lira olarak belirlendi. 2023 yılında, 2022 yılına göre harcamalarda yüzde 70 artış yaşandı; 2022'deki harcama 5.3 milyar liraydı.

Geçer, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın günlük harcamalarının 2,620 emekli maaşına ve 1,541 asgari ücrete denk geldiğini vurguladı. 2024 yılının ilk yedi ayında koruma giderleri 1 milyar 353 milyon 702 bin lira olarak kaydedildi.

Sarayda Yüzde 70 Enflasyon Var

Geçer, Saray'ın harcamalarının yıllık bazda artış gösterdiğini belirterek, "Burada nokta demek gerekiyor. Emekli maaşları bizim sırtımızda yük diyorlardı. Yoksulluk sınırı 70 binlere gidiyor, açlık sınırı 20 bin liraları aştı. Bu durum, hunharca harcamalara devam ettiklerini ve garibandan keserken kendilerinden tasarruf etmediklerini gösteriyor. Sarayda bile enflasyon yüzde 70 olduğu tescillendi," dedi.

Emekli maaşlarının 2023'te 750 bin emekli maaşına denk geldiğini söyleyen Geçer, emeklilerin aslında maaş değil harçlık aldıklarını ifade etti. Emeklilerin en az beş bin iş günü çalışmış olmalarına rağmen, bu harcamaların bir "açıklama" gerektirdiğini belirtti.

Koruma Giderleri ve Emekli Maaşları

Geçer, bu kadar harcama yapılırken Sarayın korunmaya ihtiyaç duyduğunu da sözlerine ekledi. "Bu tablo, emeklilerin yalnızca harçlık aldığını ve yıllık harcamaların 540 bin asgari ücretliye denk geldiğini gösteriyor," dedi.

Sayıştay raporu, Cumhurbaşkanlığı harcamalarının ve bunların arkasındaki ekonomik verilerin, toplum üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor. Ekonomist Geçer'in yorumları, halkın ekonomik zorluklarla yüzleştiği bir dönemde, devletin harcamalarını sorgulama gerekliliğini ortaya koyuyor.

memur5.com

Bakmadan Geçme