Erbakan: Kısıtlamalar yeterli değil, İncirlik'ten muhtemel silah sevkiyatı dursun, Kürecik kapatılsın
Yeniden Refah Partisi lideri Erbakan, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de yaşanan soykırım karşısında Türkiye'den İsrail'e yapılan ticareti ve kısıtlamaların önemini vurgulayarak, 'Uçak Benzini ve Jet Yakıtı' gibi maddelerin kısıtlanmasının zamanında alınmış bir karar olmadığını belirtti.
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken, ölü ve yaralı sayıları her geçen gün artıyor. Ölenlerin sayısı 33 bin, yaralananların sayısı ise 100 binin üzerine çıktı. Türkiye'nin İsrail'e ihracatı ise 31 Mart yerel seçimleri öncesinde gündeme bomba gibi düştü. Türkiye'nin bu konudaki tutumu ve Ticaret Bakanlığından gelecek açıklama merakla bekleniyordu. Sonunda beklenen açıklama yapıldı ve Ticaret Bakanlığı, İsrail'e 54 kalem ürünün ihracatını yasakladı. Ancak muhalefet, özellikle de Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan bunu yeterli bulmadı.
Erbakan, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de yaşanan soykırım karşısında Türkiye'den İsrail'e yapılan ticareti ve kısıtlamaların önemini vurgulayarak, "Uçak Benzini ve Jet Yakıtı" gibi maddelerin kısıtlanmasının zamanında alınmış bir karar olmadığını belirtti.
Erbakan, Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetinin haklı olduğunu ifade ederek, İsrail'e yönelik kısıtlamaların genişletilmesi gerektiğini dile getirdi. Özellikle İncirlik Üssü üzerinden İsrail'e yönelik muhtemel silah ve mühimmat sevkiyatının durdurulması ve Malatya Kürecik Radar Üssü'nün kapatılması gibi önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.
Ayrıca Erbakan, İsrail'e Türkiye üzerinden sevkiyat yapması muhtemel diğer ülkelere karşı da gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ve D-8 ülkeleriyle acil olağanüstü toplantı yapılması çağrısında bulundu. Erbakan, son olarak 2004 yılında ABD'nin Georgia eyaletinde yapılan G-8 zirvesinde ortaya koyduğu "Genişletilmiş Büyük Ortadoğu" projesi kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ilımlı İslam" kavramının sözcülüğü ve "Demokrasi Yardım Diyaloğu"nun eş başkanlığı görevlerini bir an evvel iade etmesi gerektiğini bildirdi.
Bu açıklamalar, Türkiye'nin İsrail'e yönelik tutumunun sadece ticari değil, aynı zamanda siyasi ve stratejik boyutlarını da gözler önüne seriyor. İsrail'e karşı alınan kısıtlamaların artması ve uluslararası platformlarda bu konunun ele alınması bekleniyor.
Erbakan'ın paylaşımı şöyle:
"7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de yaşanan soykırım karşısında ‘Uçak Benzini ve Jet Yakıtı' başta olmak üzere, Türkiye'den İsrail'e sevk edilen 50 maddeye kısıtlama getirilmesi bugüne kadar çocuk katili Siyonist rejim ile yapılan ticaretin boyutunu, olayın vehametini açıkça gözler önüne sermiştir.
Aziz milletimizin bu konudaki hassasiyetinde ne kadar haklı olduğu görülmüştür.
Özellikle de Gazze katliamlarında kullanılmış olması kuvvetle muhtemel olan ‘Uçak Benzini ve Jet Yakıtı'nın Türkiye'den gönderilmiş olması tam bir felakettir.
Diğer taraftan bu karar 35 bin masum insan katledildikten sonra alınmış, son derece geç kalınmış bir karardır.
Hükümet'in sadece bu ilan edilen 54 madde ile yetinmeyip, diğer tüm ticari alanlarda da İsrail'e yönelik kısıtlama getirmesi, İsrail'i füze saldırılarına karşı korumak için kurulmuş olan Malatya Kürecik Radar Üssü'nün kapatılması ve İncirlik Üssü üzerinden İsrail'e yönelik muhtemel silah ve mühimmat sevkiyatının da durdurulması konusunda önleyici tedbirleri acilen alması gereklidir.
Ayrıca İsrail'e Türkiye üzerinden sevkiyat yapması muhtemel diğer ülkelere karşı gerekli önlemleri alarak tüm hava sahamız, karayollarımız ve denizlerimiz üzerinden İsrail'le ticarete izin verilmemesi gerekmektedir.
Türkiye öncülüğünde D-8 ülkeleriyle acil olağanüstü toplantı yapılarak İsrail'e yönelik kapsamlı önleyici tedbirlerin alınması da sağlanmalıdır.
Bütün bunlarla birlikte, 2004 yılının Haziran ayında ABD'nin Georgia eyaletinde yapılan G-8 zirvesinde ABD'nin, 'Genişletilmiş Büyük Ortadoğu' projesi kapsamında ortaya koyduğu: "Demokrasi Yardım Diyaloğu"nun eş başkanlığı ve “Ilımlı İslam” kavramının sözcülüğü görevlerini üstlenen Cumhurbaşkanı Erdoğan'nın bu görevlerini bir an evvel iade etmesi de milletimizin arzusudur."
Fatih Erbakan kimdir?
Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) Genel Başkanı olan Dr. Fatih Erbakan, 1 Ocak 1979'da dünyaya gelmiştir. Türkiye'nin önemli siyasi figürlerinden Milli Görüş hareketinin lideri, eski başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın üçüncü çocuğu olan Fatih Erbakan, eğitim hayatına Ankara'da başlamıştır.
Ortaokul eğitimini Ankara Merkez İmam Hatip Ortaokulu'nda tamamlayan Erbakan, lise eğitimini Ankara Ayrancı Lisesi'nde almıştır. Üniversite eğitimini Başkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde başarıyla tamamlayan Erbakan, yüksek lisansını aynı alanda yine Başkent Üniversitesi'nde yapmıştır. Doktora eğitimini ise Yönetim ve Organizasyon dalında tamamlayarak "Dr." unvanını almıştır.
Siyasi hayatına genç yaşlarda atılan Erbakan, Milli Gençlik Vakfı (MGV), Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Fazilet Partisi (FP) ve Saadet Partisi gibi kuruluşlarda gençlik çalışmalarında önemli roller üstlenmiştir.
Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın vefatından sonra adına kurulan vakfın Mütevelli Heyeti Başkanlığını yürüten Fatih Erbakan, 2018 yılında 99 Kurucular Kurulu üyesiyle birlikte Yeniden Refah Partisi'ni kurmuştur.
İngilizce bilen Erbakan, evli ve iki çocuk babasıdır.