Erdoğan'dan kabine sonrası yeni KDV indirimi müjdeleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi ürünlerin KDV'sinin yüzde 18'den yüzde 8'e indirme kararı aldık. Ayrıca yeme-içme hizmetlerinin tamamında KDV oranını yüzde 8 olarak belirliyoruz.'

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde gerçekleşti. Erdoğan toplantı sonrası düzenlediği basın toplantısında yeni KDV indirimi müjdesi verdi.

Erdoğan, "Deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi ürünlerin KDV'sinin yüzde 18'den yüzde 8'e indirme kararı aldık. Ayrıca yeme-içme hizmetlerinin tamamında KDV oranını yüzde 8 olarak belirliyoruz." dedi.

Kabine Toplantısı'nda önemli başlıklar masada yer aldı. Ekonomi, dış politika, Rusya ve Ukrayna Savaşı toplantının ana gündem maddelerini oluşturdu.

Erdoğan, toplantının ardından önemli açıklamalarda bulunuyor. Türkiye'nin, Ukrayna-Rusya arasında devam eden krizin diyalog yoluyla çözümü için samimi gayret gösteren neredeyse tek ülke olduğunu dile getiren Başkan Erdoğan, "Ateşkes ve barış müzakereleri yöneten Rusya ve Ukrayna heyetleri yarın İstanbul'da bir araya gelecek. Toplantı öncesi heyetlerle kısa bir toplantı yapacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz haftalarda ülkemizin gündeminde iki ayrı köprü ile ilgili gelişmeler vardı. Biri 1915 Çanakkale Köprüsü diğeri de Karadeniz'in kuzeyinde kurmaya çalıştığımız barış köprüsü...

Ukrayna Rusya arasında devam eden krizin diyalog yoluyla çözümü için samimi gayret gösteren neredeyse tek ülkeyiz. Biz taraflara her fırsatta barış çağrısında bulunduk. Barış yolunda en çok çaba gösteren ülke durumundayız. Dışişleri Bakanları Toplantısı Antalya'da yapıldı. Ateşkes ve barış müzakereleri yöneten Rusya ve Ukrayna heyetleri yarın İstanbul'da bir araya gelecek.

"TOPLANTI ÖNCESİ HEYETLERLE GÖRÜŞECEĞİZ"

Toplantı öncesi heyetlerle kısa bir toplantı yapacağız. Putin ve Zelenskiy ile temaslarımızın sürdüğünü belirtmek isterim. Dünya 5'ten büyüktür diyerek küresel adalet sistemine olan tepkimizi dile getirirken de aynı düşüncedeydik. Derdimiz barış, huzur ve insan hayatına saygıydı.

Türkiye 40 yıla yaklaşan terörle mücadele tarihinde ödediği onca bedele rağmen aynı çizgiden sapmamıştır.

Esasen ülkemizdeki siyaset yelpazesinde kendimizi tarif ederken, en önemlisinin milletimizle aramızda kurduğumuz gönül köprüleri olarak tanımlıyoruz.

Salgının tetiklediği ekonomik kriz, Rusya-Ukrayna savaşıyla derinleşirken, Türkiye taviz vermeden yolunda ilerlemektedir. Ülke olarak pek çok badire atlatırken elbette bedeller ödedik. 15 Temmuz'da istiklalimize, ekonomimize saldıranlar... Doğu Akdeniz'de gerilimi sürekli artıranların amacı geleceğimizi ipotek altına almaktı.

"1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ'NÜN GÖRKEMLİ GÖRÜNTÜSÜ ALTINDA EZİLDİKLERİNİN FARKINDAYIZ"

Aynı çevrelerin 1915 Çanakkale Köprüsü'nün o görkemli görüntüsü altında ezildiklerinin de farkındayız. Unutmayın, orta açıklıkta şu anda bu köprümüz dünyanın bir numarası olmuştur. Bundan dolayı herhangi bir takdirinizi beklemiyoruz. Ama takdir etmeniz sizi küçültmez aksine büyütür.

Bugüne kadar ülkemize kazandırdığımız eser ve hizmetler elbette önemli. Asıl bundan sonra yapacaklarımızla Türkiye'yi en üst lige çıkaracağız. Zorluklarımız, sıkıntılarımız ve eksiklerimiz, önümüze döşenen mayınlar var... Ama bunların tamanının üzerinde bizim ülkemizi müreffeh yapma inancımız, hazırlığımız, birikimimimiz var. Herkesin bir hesabı, planı olabilir. Fakat en büyük plan sahibi Allah'tır.

İnşallah 2023'e kadar gece gündüz çalışarak güçlü taraflarımızı tahkim, zayıf taraflarımızı takviye edeceğiz.

1915 Çanakkale Köprüsü derin manalara sahip bir eserdir. Bu köprü, tüm kahramanlarımıza bir teşekkür ifadesidir. Temelinin atıldığı günden açılışının yapıldığı ana kadar adım adım bizzat takip ettiğim bu büyük eserin ülkemize ve milletimize bir kez daha hayırlı olmasını diliyorum.

"PROJEYİ SABOTE ETMEK İÇİN ELLERİNDEN GELENİ YAPTILAR"

Bu projenin de ülkemize kazandırılmasında pek çok engeli aşmak zorunda kaldık. İlk köprüyü inşa ederken, birileri bu eserin 'İstanbul'a yapılan en büyük kötülük' olduğunu söyleyecek kadar ileri gitmiş, projeyi sabote etmek için ellerinden geleni yapmışlardır.

Marmaray projesine başladığımızda aynı zehirli oklar bu kez bize yöneldi. Mahkeme mahkeme dolaşarak 4 yıl bizi geciktirdiler. Sonunda tamamladık. Marmarayla şimdi birlikte Avrupa'dan Asya'ya geçiyorlar. Avrasya'da da aynısını yaptılar.

Boğaz'ın üçüncü gerdanlığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün inşasında gösteriler yaptılar, kampanyalar yaptılar. Güçleri yetse, inanın her türlü ihaneti yapabilirlerdi. Bir mahkeme kararını yanlış anlayarak 'Üçüncü köprü artık iki beton kuleden ibarettir' manşetini atanların sefaletini unutmadık.

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Bay Kemal Yap-İşlet Devret Modeli'nden anlamaz. Ülkemiz geçtiğimiz 20 yılda bu model ile 37,5 milyar dolarlık yatırıma kavuştu. Bay Kemal, bunları milli bütçeden yapmadık. Kendileri tedarikçi aynı zaman da yatırımı yaptılar.

Kamu Özel işbirliği modeli ile hayata geçirilen 2003-2021 yılları arasında hayata geçirilen yatırımların ülkemizin milli gelirine 395 milyar dolar, üretime 838 milyar dolar, istihdama 1 milyon kişi katkısı zaten olmuştur. Türkiye, Kamu özel işbirliği modelini en verimli şekilde kullanan Avrupa'da üçüncü, dünyada 13'üncü ülkedir.

Kamu eliyle ülkemizin her ilinde, her ilçesinde, her köyünde ve her karış toprağında, yol, köprü, hastane, okul, baraj, sulama tesisi kamu hizmet binası yatırımı yapılmaktadır. Her yatırım, onu bir fiil kullananlar yanında ülkenin ve milletin ortak malıdır. Üstelik doğrudan bütçeden yapılan yatırımlarda işin bedeli peşin ödenmekte hizmet ise proje tamamlandıktan sonra peyderpey alınmaya başlanmaktadır. Buralarda verilen hizmetlerin tamamı ücretsiz olduğu için kamuya doğrudan herhangi bir maddi geri dönüşte yoktur.

"HAYAT PAHALILIĞININ ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ"

Hayat pahalılığı başta olmak üzere bugünkü sorunların üstesinden gelecek olan yine biziz.

Bir dönem bu ülkede terör örgütlerinin saldırılarıyla sosyal kaos çıkararak milletimizin huzuru hedef alınmak istendi. Türkiye'ye diz çöktüremeyenler son olarak ekonomimizi hedef aldılar. Biz tam da bu mücadelenin içindeyken dünya koronavirüs salgını krizinin içine düştü. Bu süreç maruz kaldığımız ahlaksız, vicdansız, haksız adaletsiz kuşatmaya rağmen ülkemizin aslında ne derece güçlü bir altyapıya, yönetim kapasitesine sahip olduğunu herkese göstermiştir. "

"SIKINTILARIMIZ GEÇİCİ"

Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacak projeyi uygulyuyoruz. Sıkıntılarımız geçici. Milletimizden bize güvenmelerini istiyoruz.

KDV ORANINDA YENİ İNDİRİM MÜJDESİ

Deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi ürünlerin KDV'sinin yüzde 18'den yüzde 8'e indirme kararı aldık. Ayrıca yeme-içme hizmetlerinin tamamında KDV oranını yüzde 8 olarak belirliyoruz.

Konut ve arsalardaki KDV sadeleştirmesi bir diğer çalışmamızdır. Satın alıunan konut nerede olursa olsun, metrekaresine göre değişen aynı kademeli KDV uygulamasına tabii olacaktır. Net alanı 150 metrekareyi aşmayan konutlarda KDV yüzde 8'dir. Bu büyüklüğü aşan konutların ilk 150 metrekaresi için yine yüzde 8, aşan kısmı için yüzde 18 KDV uygulanacaktır.

Afet riski alanların dönüştürülmesi kanunu kapsamındaki konutlarda ise 150 metrekareye kadar yüzde 1, aşan kısmı için yüzde 18 KDV tahakkuku yapılacaktır."

Bakmadan Geçme