Eski SSK Genel Müdürü: Emeklilik sistemi çöktü, EYT seçim rüşvetiydi

Eski AK Parti milletvekili ve eski SSK Genel Müdürü Mehmet Zekai Özcan, EYT düzenlemesinin seçim rüşveti olduğunu ve milyonlarca insanın erken yaşta emekli edilmesinin sürdürülemez bir hata olduğunu söyledi.

Eski SSK Genel Müdürü ve eski AK Parti milletvekili Mehmet Zekai Özcan, emeklilik sisteminin içinde bulunduğu duruma dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sözcü gazetesine konuşan Özcan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) mevcut durumunu eleştirerek, emeklilerin yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çekti. “Emeklilik sistemi çöktü” diyen Özcan, emeklilerin yoksulluk sınırından kurtulabilmesi için acilen sistemin eksiklerinin giderilmesi gerektiğini belirtti. Özcan, “Emekliler, 2024 Ocak ayında aldıkları asgari 10 bin liralık maaşı alım gücü bakımından tekrar alamazlar” diyerek uyarıda bulundu.

"Emeklilik insan hakkı değil, kazanılmış bir haktır"


Özcan, emeklilik sistemindeki sorunları değerlendirirken, yanlış kullanılan kavramlara da dikkat çekti. Emekliliğin bir "insan hakkı" değil, sigortalı veya memurların prim gün ve yaş şartlarını tamamladıktan sonra kazandığı bir hak olduğunu söyledi. Özcan, "İnsan hakkı olarak tanımlanabilecek durumlar, kendine bakamayacak durumda olanlara bağlanan aylıklar gibi uygulamalardır. Örneğin, 65 yaş üzeri yaşlılık aylığı buna girer” ifadelerini kullandı.

"EYT, seçim rüşveti olarak kullanıldı"


EYT'yi gasp edilmiş bir hakkın iadesi gibi göstermenin yanlış olduğunu belirten Özcan, Türkiye'de emeklilik sisteminin ilk büyük hatasının 1969'da yapıldığını söyledi. Süleyman Demirel döneminde, oy kazanma uğruna yapılan bu düzenlemenin kadınları 38, erkekleri ise 43 yaşında emekli etmenin önünü açtığını belirtti. Özcan, bu durumun sürdürülemez olduğunu ve 1986'da Turgut Özal'ın emeklilik yaşını yükseltmek zorunda kaldığını anlattı.

Ancak 1992'de AP-SHP koalisyonunun bu düzenlemeyi tekrar geri çektiğini hatırlatan Özcan, “EYT sorunu işte bu şekilde ortaya çıktı” dedi. 1999'da yapılan düzenlemeyle emeklilik yaşının tekrar yükseltilmesine rağmen, eski kurallara göre çalışmaya başlayanların baskısıyla EYT sorununun tekrar gündeme geldiğini belirtti.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim rüşveti verdi"


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başta EYT düzenlemesine karşı çıktığını ve “Seçim kaybetsem bile EYT'lileri emekli etmem” dediğini hatırlatan Özcan, seçim kaybetme korkusuyla bu sözünden dönüldüğünü ifade etti. Muhalefetin de baskısıyla, EYT düzenlemesinin bir seçim rüşvetine dönüştüğünü savunan Özcan, “Milyonlarca insan erken yaşta emekli edilerek, gelecek kuşakların hakları gasp edildi. OECD ülkelerinde emeklilik yaşı 65-67 iken, biz 38/43 yaşında emeklilik veriyoruz. Bu sürdürülemez bir durum ve sigorta tekniği açısından izah edilemez” diye konuştu.

memur5.com

Bakmadan Geçme