EÜ akademisyeni Fransa'da termoelektrik malzemeleri araştıracak

- Erzincan Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Güneş, Fransa'da yeni termoelektrik malzemeler üzerine araştırmalar yapacak

ERZİNCAN( AA) - Erzincan Üniversitesi (EÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Murat Güneş, Marie Skłodowska-Curie Bireysel Araştırma Bursu ile Fransa'daki Paris Sud Ünivresitesi'nde 'Atık Isı Geri Kazanımı için Yeni Termoelektrik Malzemeler Projesi'nde görev alacak.

Güneş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin yeni dönem araştırma ve inovasyon çerçeve programı olan 'Horizon 2020' kapsamında, Marie Sklodowska-Curie Bireysel Araştırma Bursuna, Fransa'nın Paris Sud Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nita Dragoe ve Yrd. Doç. Dr. David Berardan ile ön çalışmasını yaptığı 'Atık Isı Geri Kazanımı için Yeni Termoelektrik Malzemeler Projesi' ile başvuruda bulunduğunu belirtti.

Başvurusunun kabul edildiğini ve burs programıyla ekim ayından itibaren 2 yıl süreyle atık ısının elektrik enerjisine dönüştürülmesi olarak tanımlanabilecek 'termoelektrik' alanında, bunu sağlamaya yönelik yeni malzemelerin geliştirilmesi için çalışma yürüteceğini ifade eden Güneş, şunları kaydetti:

'Termoelektrik ısı enerjisini elektrik enerjisine, elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürülmesiyle ilgilidir. Yapılan bu çalışma bu enerji çevriminin daha verimli olarak yapılması ve daha uzun süreli kullanımına olanak sağlaması açısından yeni bir malzemenin geliştirilmesiyle ilgilidir. Hali hazırda kullanılan malzemeler hem toksik, yani zehirli özellik göstermesi açısından hem uzun süreli kullanılamamalarından hem de kullanıldıkları sıcaklık aralıklarının oldukça dar olmasından dolayı geniş bir alanda kullanılamamaktadır. Bizim önerdiğimiz proje, bu alanda daha uzun süre kullanılabilinir, aynı zamanda zararlı olmayan, çevreye olan etkilerinin neredeyse çok az olduğu yeni bir malzeme üzerine.'

Güneş, atık ısı kavramının çok geniş bir alanı kapsadığını ve bunun değerlendirilmesinin önem taşıdığını dile getirerek 'Burada otomobil ekzozlarındaki kaybolan ısı, fabrika bacalarında kaybedilen ısılar örnek gösterilebilir. Hatta vücut ısısı bile kaybedilen ısı olarak görüldüğü için bunun elektrik enerjisine dönüştürülmesi üzerinde durulmaktadır' dedi.

Bakmadan Geçme