Fakülte ve Yüksekokullar Askerî Öğrenci Komutanlığı ve öğrencileri hakkında kapsamlı düzenleme
Milli Savunma Bakanlığı, askeri öğrenci ve subay eğitim süreçlerinde önemli düzenlemelere gitti. Yeni yönetmelik, disiplin ve başarı kriterlerini daha detaylı hale getiriyor.
Fakülte ve Yüksekokullar Askerî Öğrenci Komutanlığı ve Öğrencileri İle Fakülte Ve Yüksekokullardan Yetişen Subaylara Ve Astsubaylara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 1 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.
Milli Savunma Bakanlığı, askeri öğrenci ve subay eğitim süreçlerinde önemli düzenlemelere gitti.
Yönetmelikte yapılan değişikliklerle, askeri eğitim süreçlerinin ve öğrenci kayıtlarının daha ayrıntılı bir şekilde düzenlenmesi amaçlanıyor.
Yönetmeliğin 4. maddesinde yapılan değişiklikle, "eğitimi" ibaresi "eğitim ile sınıfla ilgili subay veya astsubay sınıf okulları temel eğitimi ve sınıf okulları olmayanlar için özel askerî eğitimi" olarak güncellendi. Ayrıca askeri öğrenciler için özel sicil kaydının tutulması amacıyla "öğrenci sicil kâğıdı" tanımı eklendi.
Yönetmeliğin 11. maddesinde yapılan değişiklikler ile "yedek subay" ibaresi "yedek subay/yedek astsubay" olarak, "üste hakaret" ibaresi "amire veya üste hakaret" olarak güncellendi. Terör örgütleri veya Devletin milli güvenliğine karşı faaliyetlerde bulunan yapılarla ilişiği olmama şartı da eklenmiş durumda.
Yönetmeliğin 12. maddesinde yapılan değişiklikle, askeri öğrenci adaylarının mülakata tabi tutulması ve çeşitli kriterlere göre yüz puan üzerinden değerlendirilmesi düzenlendi. Ayrıca, eğitim süreçlerinde başarı gösteremeyen adayların Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişiğinin kesilmesi hükmü eklendi.
18. maddeye eklenen fıkra ile rektörün muvafakati yerine komutanlıkça karar alınması düzenlenmiş, 19. maddenin ikinci fıkrasında "sicil not defteri" ibaresi "öğrenci sicil kâğıdı" olarak değiştirildi.
Yönetmeliğin 21. maddesinde yapılan değişiklikle, bando sınıfı teğmenlerin özel askerî eğitimlerinin ilgili kuvvet komutanlıklarınca planlanması hükmü getirildi. 24. maddede yapılan değişiklikle, intibak süresi içinde ayrılmak isteyen askeri öğrenci adaylarının işlemleri düzenlendi.
Yönetmeliğin 25. maddesinde yapılan değişiklikle, askeri öğrencilikten çıkartılma işlemlerinin nasıl yürütüleceği açıklığa kavuşturulurken 26. maddeye eklenen fıkra ile Komutanlıkça gerekli görülen durumlarda öğrencinin uzaklaştırılabileceği hükme bağlandı.
Ayrıca 27. maddeye eklenen alt bent ile eğitim ve öğretim gereği, izinsiz uzaklaşma durumlarına yönelik düzenlemeler getirildi. 36. maddenin birinci fıkrası ile askerî öğrencilikten çıkartılan veya kendi isteğiyle çıkanlara yönelik maddi yükümlülükleri belirlendi.
Yönetmeliğin 38. maddesinde yapılan değişiklikle, belirli yönetmeliklere yapılan atıflar güncellenmiştir. 39. ve 40. maddelere eklenen fıkralar ile komando kursu eğitimini başarıyla bitirenlerin nihai değerlendirme puanlarına beş puan ilave edileceği hükme bağlandı.
43. maddeye eklenen fıkra ile subaylığa ve astsubaylığa engel halleri görülenlerin yanı sıra temin şartlarını kaybedenlerin ilişiğinin kesilmesi düzenlendi. 46. ve 47. maddelerde yapılan değişiklikler ile eğitimlerde başarı gösteremeyenler için uygulanacak hükümler detaylandırıldı.
Ayrıca 49. maddeye eklenen fıkra ile önceki yönetmeliklere yapılan atıfların bu yönetmeliğe yapılmış sayılacağı belirtildi.
Millî Savunma Bakanlığından:
FAKÜLTE VE YÜKSEKOKULLAR ASKERÎ ÖĞRENCİ KOMUTANLIĞI VE
ÖĞRENCİLERİ İLE FAKÜLTE VE YÜKSEKOKULLARDAN YETİŞEN
SUBAYLARA VE ASTSUBAYLARA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 23/3/2021 tarihli ve 31432 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Fakülte ve Yüksekokullar Askerî Öğrenci Komutanlığı ve Öğrencileri ile Fakülte ve Yüksekokullardan Yetişen Subaylara ve Astsubaylara İlişkin Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “eğitimi,” ibaresi “eğitim ile sınıfla ilgili subay veya astsubay sınıf okulları temel eğitimi ve sınıf okulları olmayanlar için özel askerî eğitimi,” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.
“cc) Öğrenci sicil kâğıdı: Askerî öğrenciler için Bakanlıkça belirlenecek esaslar dâhilinde Komutanlık tarafından askerî öğrencinin başarı durumunun takibine ilişkin özel bir sicil kaydının tutulması amacıyla hazırlanan belgeyi,”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “yedek subay” ibaresi “yedek subay/yedek astsubay” şeklinde, (k) bendinde yer alan “üste hakaret,” ibaresi “amire veya üste hakaret,” şeklinde, (o) bendinde yer alan “Askeri Okullara Alınan Öğrenciler ile Silahlı Kuvvetler Hesabına Fakülte ve Yüksek Okullarda” ibaresi “Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokullarına Alınan Öğrenciler ile Millî Savunma Bakanlığı Nam ve Hesabına Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokullarında” şeklinde, (r) ve (s) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“r) Terör örgütlerine veya Devletin millî güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara iltisakı ya da bunlarla irtibatı olmamak.
s) 7/4/2021 tarihli ve 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu ile 2/6/2022 tarihli ve 5649 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmış olmak.”
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(3) Askerî öğrenci adayı, Bakanlık tarafından oluşturulan komisyonca mülâkata tâbi tutulur. Mülâkatta aday; genel görünüş, kendisinden istenileni kavrama yeteneği, özgüveni, öz geçmişi, kişiliği, psikolojik yapısı, kendini ifade edebilme yeteneği, beden dilini kullanma becerisi, duygusal denge durumu, dışa dönüklük, uyumluluk, sorumluluk, açıklık, askerlik mesleğine uygunluğu ve istekli olması kriterleri doğrultusunda yüz puan üzerinden değerlendirilir. Aynı branşa müracaat eden aday sayısı ne olursa olsun mülâkatta başarılı olma şartı aranır. Mülâkatta başarılı olan adaylar her bir branştan; fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarının ara sınıfları için genel ders notu ortalamalarına göre; yükseköğretim kurumlarının birinci sınıflarından alınacaklar için ÖSYM'nin yaptığı yükseköğretim kurumlarına giriş sınavındaki puan fazlalığı esas alınarak sıralanır ve ara sınıflar için genel ders notu ortalaması esas alınarak, üst sınıftan itibaren askerî öğrenci alınır. Genel ders notu ortalamasının eşit olması durumunda yaşı küçük olan aday tercih edilir. Genel ders notu ortalaması, askerî öğrencinin her sınıftaki ders notu ortalamaları toplamının okuduğu sınıf sayısına bölümüyle bulunur.”
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Rektörün muvafakati alınarak” ibaresi “Komutanlıkça” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “sicil not defteri” ibaresi “öğrenci sicil kâğıdı” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesine birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve diğer fıkra buna göre teselsül ettirilmiştir.
“(2) Fakülte ve yüksekokullardan mezun olan bando sınıfı teğmenlerin özel askerî eğitimleri ilgili kuvvet komutanlıklarınca planlanır.”
MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesine ikinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş, diğer fıkra buna göre teselsül ettirilmiş ve mevcut üçüncü fıkra aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(3) İntibak süresi içinde kendi isteğiyle ayrılmak isteyen askerî öğrenci adaylarının gerekçeli dilekçeleri sıralı âmirlerince alınır ve komutanın onayı ile ilişik kesilir. Bu dönem içerisinde on sekiz yaşını tamamlamamış askerî öğrenci adayının askerî öğrencilikten çıkartılması için kanuni temsilcisinin yazılı muvafakat vermesi esastır.”
“(4) İntibak süresi içinde kendi isteğiyle ayrılmak isteyen askerî öğrenci adayları ile ilişik kesme işlemlerinin bir şartı olmaksızın ayrılış mülakatı yapılır. Her eğitim ve öğretim yılı sonunda, kendi isteği ile askerî öğrencilikten çıkanların sayısı ve çıkma gerekçeleri hakkında Komutanlık tarafından hazırlanan rapor Bakanlığa sunulmak üzere Rektörlüğe gönderilir.”
MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Askerî öğrenci adaylığında ya da askerî öğrenciliğin herhangi bir aşamasında 7315 sayılı Kanun ile Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre haklarında yürütülen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması işlemleri kapsamında, Bakanlık Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Değerlendirme Komisyonunun değerlendirmesi ve Bakanın onayı neticesinde, askerî öğrenciliğe uygun olmadığı değerlendirilenlerin askerî öğrencilikten çıkartılma işlemleri Komutanlıkça yapılır.”
MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(2) Bu madde uyarınca ilişiğinin kesilmesine karar verilen askerî öğrenci adayı, Komutanlıkça gerekli görüldüğü takdirde, işlemleri tamamlanmadan önce de Komutanlıktan uzaklaştırılabilir. Bu durumdaki askerî öğrenci adayı, bu süre içinde resmî elbise giyemez ancak adaylık statüsü devam eder.”
MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine (4) numaralı alt bentten sonra gelmek üzere aşağıdaki alt bent eklenmiş ve diğer alt bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.
“5) Eğitim ve öğretim gereği, bulunması gereken yerden altı günden fazla izinsiz uzaklaşmak veya izni bitmesine rağmen mazeretsiz olarak bu süre içerisinde dönmemek.”
MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Sağlık durumu nedeniyle veya güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması işlemleri sonuçlanmadan eğitime başlatılan askerî öğrencilerden ve askerî öğrenci adaylarından, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması işlemleri sonucunda ilişiği kesilenler hariç olmak üzere, diğer nedenlerle askerî öğrencilikten çıkartılan veya kendi isteğiyle çıkanlara, kendisi için Devlet tarafından yapılan masraflar faizleri ile birlikte 1325 sayılı Kanuna istinaden ödettirilir.”
MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin üçüncü fıkrasının (a) bendinde yer alan “7/8/1981 tarihli ve 17421 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Silahlı Kuvvetleri” ibaresi “8/4/2022 tarihli ve 31803 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Savunma Bakanlığı” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(3) Komando kursu eğitimini başarıyla bitirenlerin nihai değerlendirme puanlarına beş puan ilave edilir.”
MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(3) Komando kursu eğitimini başarıyla bitirenlerin nihai değerlendirme puanlarına beş puan ilave edilir.”
MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesinin beşinci fıkrasına “subaylığa ve astsubaylığa engel hali görülenler” ibaresinden sonra gelmek üzere “, deneme süresinin sona ermesinden önce temin şartlarını taşımadığı anlaşılanlar veya bu şartları kaybedenler” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 46 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde, üçüncü fıkrasında yer alan “ilgili kuvvetin” ibaresi “Bakanlığın” şeklinde değiştirilmiş, dördüncü fıkrasına aşağıdaki cümle ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“(2) Bunlar, naspedildikleri rütbede sınıflarıyla ilgili açılacak ilk subay veya astsubay sınıf okulları temel eğitimine, sınıf okulları olmayanlar ise özel askerî eğitime tabi tutulurlar. Bu eğitimde başarı gösteremeyenler hakkında 926 sayılı Kanunun ilgili hükümleri uygulanır.”
“Bu eğitimlerde başarı gösteremeyenler hakkında 926 sayılı Kanunun ilgili hükümleri uygulanır.”
“(5) Çeşitli sebeplerle Subay Temel Askerlik ve Subaylık Anlayışı Kazandırma (SUTASAK) ve Astsubay Temel Askerlik ve Astsubaylık Anlayışı Kazandırma (ASTTASAK) eğitimine ilişkin sürenin üçte birine katılamayan adayların, eğitimde başarı gösterememe gerekçesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişikleri kesilir. Ancak bunlardan görevlerini icra ederken veya görevleri dolayısıyla bir saldırıya veya kazaya uğrayan ya da bir meslek hastalığına yakalanma neticesinde eğitimin üçte birine devam edemeyenler ile hamile olduğu tespit edilen subay/astsubay adayları; bir defaya mahsus olmak üzere ilgisine göre 39 uncu veya 40 ıncı maddelerde belirtilen nitelikleri korumaları ve istekli olmaları halinde, tamamlayamadığı eğitimden sonraki müteakip dönemde açılacak ilk eğitime planlanır. Müteakip dönemde açılacak ilk eğitimde her ne sebeple olursa olsun başarı gösteremeyenlerin Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişiği kesilir.
(6) Subay Temel Askerlik ve Subaylık Anlayışı Kazandırma (SUTASAK) veya Astsubay Temel Askerlik ve Astsubaylık Anlayışı Kazandırma (ASTTASAK) eğitimine devam etmekte iken çeşitli sebeplerle ilişiği kesilenlerden, yargı mercilerince lehlerine yürütmeyi durdurma/iptal kararı verilenler, ilgisine göre 39 uncu ve 40 ıncı maddelerde belirtilen nitelikleri korumaları ve istekli olmaları halinde ilişikleri kesilmeden önceki eğitim döneminde not alarak sonuçlandırılmayan eğitim safhalarına (Temel Askerlik Eğitimi, Subaylık/Astsubaylık Anlayışı Kazandırma Eğitimi, Tim Kısım Komutanı Seviyesinde Sevk ve İdare Eğitimi) 21/6/2007 tarihli ve 26559 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Silahlı Kuvvetleri Sınıf Okulları/Sınıf Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlıkları Yönetmeliğinin 16 ncı maddesi hükümleri doğrultusunda müteakip eğitim döneminde tabi tutulurlar.”
MADDE 17- Aynı Yönetmeliğin 47 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “22/6/2017 tarihli ve 30104 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Silahlı Kuvvetleri” ibaresi “11/3/2022 tarihli ve 31775 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Milli Savunma Bakanlığı” şeklinde ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Bu Yönetmelikte yer alan maddelere ilişkin ihtiyaç duyulan hususlar, Bakanlıkça çıkarılacak yönerge, kuvvet komutanlıkları ve Rektörlük tarafından çıkarılacak genelge/talimat/esaslarla açıklanır.”
MADDE 18- Aynı Yönetmeliğin 49 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(3) 28/5/2004 tarihli ve 25475 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan mülga Dış Kaynaktan Muvazzaf Astsubay Temin Yönetmeliğine yapılan atıflar bu Yönetmeliğe yapılmış sayılır.”
MADDE 19- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 20- Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma Bakanı yürütür.