FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ABD'de öldü

FETÖ terör örgütünün lideri Fethullah Gülen, 83 yaşında ABD'de hayatını kaybetti. Milli Savunma Bakanlığı, 'Vatansız olarak ölmesi ibretliktir' açıklamasında bulundu.

FETÖ/PDY terör örgütünün elebaşı Fetullah Gülen'in 83 yaşında ABD'nin Pensilvanya eyaletinde öldüğü açıklandı. Gülen'in ölümünü sosyal medya hesabı üzerinden doğrulayan yeğeni Ebuseleme Gülen, ölüm tarihinin 20 Ekim 2024 olduğunu belirtti. Uzun süredir böbrek yetmezliği, şeker hastalığı ve demans tedavisi gören Gülen, Pensilvanya'nın Saylorsburg kasabasındaki evinde yaşamını yitirdi. Güvenlik kaynakları, Gülen'in ölümünün doğrulandığını ve terör örgütü içinde mezar yerinin gizli tutulması yönünde karar alındığını bildirdi. Bu kararın, cenazenin kaçırılma ihtimaline karşı alındığı ifade edildi.

Türkiye 7 kez iade talebinde bulunmuştu

1999 yılında Türkiye'den ABD'ye kaçan Fetullah Gülen, kırmızı bültenle aranıyordu ve 15 Temmuz 2016'da gerçekleşen darbe girişimi de dahil olmak üzere birçok terör eyleminin bir numaralı sanığı olarak gösteriliyordu. Türkiye, terörist elebaşının iadesi için ABD'ye yedi kez başvuruda bulunmuş, ancak Gülen bu süreçte ABD'de ikamet etmeye devam etmişti. Türkiye'de 251 kişinin şehit olduğu darbe girişimi de dahil olmak üzere 45 farklı dava dosyasında Gülen'in ismi geçiyordu.

Sağlık durumu ve son günleri

Gülen'in sağlık sorunları bir süredir medyanın gündemindeydi. 13 Ekim 2024 tarihinde, Gülen'in Pensilvanya'daki çiftliğinden çıkarılarak başka bir eve taşındığına dair görüntüler yayımlanmıştı. Böbrek yetmezliği, şeker hastalığı ve demans nedeniyle uzun süredir tedavi gören Gülen'in, son günlerini büyük sağlık sorunları içinde geçirdiği öğrenildi.

Ölümü örgüt içinde sessizlikle karşılandı

FETÖ'nün kendi yayın organı olan Herkülnağme, Gülen'in ölümünü ilk olarak duyuran platform oldu. Bununla birlikte, örgüt mensuplarının cenaze ve mezar yeriyle ilgili detayları paylaşmamaya özen gösterdiği, cenazenin kaçırılma ihtimaline karşı tedbir alındığı ifade edildi. Mezar yerinin gizli tutulması yönündeki kararın, örgüt içindeki endişelerden kaynaklandığı bildirildi.

Gülen'in ölümünün ardından Türkiye'deki yetkililerin olası gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunduğu ve sürecin takip edildiği kaydedildi.

Hakan Fidan: Devletimiz bu örgütle mücadeleye devam edecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha ile düzenlediği ortak basın toplantısında, FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in ölümünü doğrulayarak, "Bu ölüm bizi rehavete sokmayacak, devletimiz bu örgütle mücadeleye devam edecek" dedi. Fidan, FETÖ üyelerinin hâlâ yabancı istihbarat servislerinin elinde kullanıldığını belirterek, bu üyelerin yol yakınken ihanetten dönmeleri gerektiğini söyledi.

Fidan, devletin bu örgütle mücadelede geri adım atmayacağını söyledi. Fidan, "FETÖ üyeleri yol yakınken bu ihanetten dönsün. Bu yolun sonu onlar için iyi değil" dedi. Ayrıca FETÖ üyelerinin yabancı istihbarat servisleri tarafından kullanıldığını belirtti.

Milli Savunma Bakanlığı: Vatansız olarak ölmesi ibretliktir

Milli Savunma Bakanlığı, Gülen'in ölümüyle ilgili yaptığı açıklamada, "Bu hainin 'vatansız' olarak ölmesi, vatanına ihanet edenlerin kaçınılmaz sonunu göstermesi bakımından ibretliktir" ifadelerine yer verdi. Açıklamada, FETÖ ile mücadelede tüm unsurların hedef alınacağı ve terör örgütünün köklerinin kazınana kadar mücadelenin süreceği belirtildi.

Bu vesileyle 15 Temmuz şehitleri ve gazileri bir kez daha anıldı ve terörle mücadelenin sürdürüleceği vurgulandı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Mücadelemiz kararlılıkla sürecek

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, FETÖ elebaşı Gülen'in ölümü üzerine yaptığı açıklamada, devletin FETÖ ile mücadelesinin terör örgütünün tüm unsurlarına yönelik devam edeceğini vurguladı. Tunç, "Bu ölüm, kararlılığımızı akamete uğratmayacak. FETÖ ile mücadelemiz aynı azim ve kararlılıkla sürecek" dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Kötülük abidesinin hayatı son bulmuş oldu

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik partisinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Çelik, Gülen'in ölümüne ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Ömer Çelik şöyle konuştu:

"Terörist başının ülkemizdeki milli egemenliği gasp etmek, çalmak üzere ordumuza, milletimize büyük kötülükler yapmak üzere bir projenin taşeronluğunu yaptığını net şekilde göstermektedir. Terörist başı Fethullah Gülen büyük bir ihanet ve cinayet ağının mimarlığını yapmıştı. Bugün de bütün suç ve cinayetleriyle bu dünyayı terk etti.
Bu zihniyetle aynı güçle mücadele etmemiz gerektiğinin farkındayız. Uzun zamandır bu örgüt mensuplarının yaptığı faaliyetlere dikkat ettiğimizde aynı cinayet şebekesini işlevsel kılmak için çeşitli ülkelerde faaliyetler yürüttüğünü ve kendilerince uygun fırsat bulmaya çalıştıklarını net bir şekilde görüyoruz.

Emperyalist projelerin taşeronluğunu yapmış bir şahıstı. Bu dünyayı terk etmiş oldu. Şimdi yaptıkları açıklamaları gördükçe aynı ihanet ve cinayet şebekesini sürdürmeye çalıştıklarını görüyoruz. 15 Temmuz'dan sonra kimler tarafından himaye edildiklerini daha net bir şekilde görmüş olduk. Kurdukları ağların üstüne gitme noktasında Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla birçok odakları tahrip edildi. İsmini Netanyahu gibi katillerle yan yana yazdıran, İslam'ı istismar eden bir kötülük abidesinin hayatı son bulmuş oldu."

ABD'li yetkililerden FETÖ elebaşı Gülen'in ölümü hakkında yorum yok

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray yetkilileri, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ölümü hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Günlük basın toplantısında, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel'e Gülen'in ölümü soruldu. Patel, “Haberleri gördüm ancak sunabileceğim hiçbir şey yok. ABD'de yaşayan özel şahısları ilgilendiren konularda yorum yapmam,” diyerek konuyu geçiştirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby ise çevrim içi basın toplantısında, Washington ve Ankara arasında bu konuda bir iletişim olup olmadığı sorusuna, “Şu anda bir şey yok” yanıtını verdi.

memur5.com

Bakmadan Geçme