Fitch Ratings'ten Türkiye'nin yabancı para cinsinden borçlanma piyasaları değerlendirmesi olumlu mu?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin yabancı para cinsinden (YP) borçlanma aracı ihraçlarının son dönemde canlandığını ve bu durumun yakın vadeli refinansman risklerinin azaldığına işaret ettiğini belirtti. Kuruluşun bu yılın ilk çeyreğine ilişkin "Türkiye Borçlanma Aracı Sermaye Piyasaları Gösterge Tablosu" raporunda, Türkiye'nin borçlanma sermaye piyasası (DCM) ihraçlarının gelecek 12-24 ayda ağırlıklı olarak ülke finansmanı, fon çeşitlendirme hedefleri ve İslami finansın geliştirilmesi gündemiyle yönlendirilmeye devam edileceği ifade edildi.

Raporda, Türkiye'nin daha geleneksel makroekonomik politikaları benimsemesinin ardından yatırımcı duyarlılığının arttığı ve bu durumun DCM ihraçlarının çoğunlukla fırsatçı olmasının beklendiği kaydedildi. Ayrıca, orta vadede DCM'nin 450 milyar doları aşması ve sukuk ihraçlarının payının yüzde 20'yi geçmesi öngörüldü.

Fitch Ratings, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50'ye çıkarmasıyla yurt dışı yerleşik yatırımcıların geri dönmeye başladığını belirtti. Güçlü gelir tabanı, yönetilebilir borç amortismanları ve iyileşen finansman koşullarıyla Türkiye'nin genel devlet borcunun düşük olduğu vurgulandı.

Raporda, Türkiye'nin 2023'te dış piyasalarda 10 milyar dolar tahvil ihraç ettiği ve bu yıl için de benzer bir tutarın öngörüldüğü ifade edildi. Ayrıca, derecelendirilen bankaların ve şirketlerin geçen yılın ikinci yarısından bu yana yabancı para cinsinden borç ihraçları piyasalarına geri döndüğüne dair işaretlerin, erişimin iyileştiğini ve daha kabul edilebilir fiyatlara kilitlenerek varlıklarını sürdürmek için yapılan stratejik hamleleri yansıttığı değerlendirmesinde bulunuldu.

memur5.com

Bakmadan Geçme