Fransa'nın Afrika'daki askeri operasyonları

Fransa, Afrika kıtasındaki eski sömürgeleri Orta Afrika Cumhuriyeti, Libya, Mali, Çad ve Fildişi Sahili'nde, istikrarsızlığa müdahale amacıyla son 10 yılda 7 operasyona imza attı.

Fransa, Afrika kıtasındaki eski sömürgelerinde etkisini askeri operasyonlarla göstermeye devam ediyor. Son olarak Fransa'nın Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Sangaris operasyonuna son vereceğini açıklaması, kamuoyunun dikkatini ülkenin kıtadaki diğer operasyonlarına çevirdi.

Fransa, OAC'de Sangaris operasyonların 2016 yılı içerisinde sonlandırılmasının planlandığını bildirse de Orta Afrikalı askerlerin eğitimi için ülkede çok az sayıda askeri birlik bırakmayı hedefliyor.Fransa, Afrika kıtasında son 10 yılda Orta Afrika Cumhuriyeti, Libya, Mali, Çad ve Fildişi Sahili'nde 7 operasyonla varlık gösterdi. Bu operasyonlardan 5'i sona erdi, 2'si ise hala devam ediyor.

Barkhane operasyonu

Epervier ve Serval operasyonlarının devamı olarak Ağustos 2014'te başlatılan Barkhane operasyonu, terör olaylarının yoğun olduğu Sahel bölgesindeki Burkina Faso, Mali, Moritanya, Nijer, Çad ülkelerini kapsıyor. Barkhane operasyonunda, söz konusu ülkelerle ortaklaşa hareket etme stratejisiyle yaklaşık 3 bin 500 askerle görev yapıyor.

Sangaris operasyonu

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki siyasi krizi sona erdirmek için Birleşmiş Milletler'in onayının ardından Aralık 2013'te Sangaris operasyonunu başlattı. Boali operasyonunun devamı olan Sangaris operasyonunun, bu yıl içerisinde sayısının 300 askere kadar düşürüldükten sonra operasyonların sonlandırılması hedefleniyor.

Serval operasyonu

Mali hükümetinin isteği üzerine Ocak 2013'te başlayan Serval operasyonu, ülkenin kuzeyindeki silahlı gruplar ile hükümet arasındaki krizden etkilenen sivilleri korumak ve ayrılıkçıları etkisiz hale getirmek amacıyla oluşturuldu.

En etkin döneminde asker sayısının 4 bine kadar ulaştığı Serval operasyonu, Temmuz 2014'te de sona erdi ve yerini Barkhane operasyonu aldı.

Harmattan operasyonu

Libya'da 2011'de başlayan ayaklanma sırasında sivil halkı, Muammer Kadhafi rejimine karşı korumak amacıyla BM gözetimi altında Mart 2011'de başlayan Harmattan operasyonunda deniz ve hava yolu kullanıldı.

Harmattan operasyonu, Kadhafi'nin öldürülmesinin ardından 31 Ekim 2011'de sona erdi.

Licorne operasyonu

Fildişi Sahili ile askeri işbirliği anlaşmalarına imza atan Fransa, ülkedeki iç savaşı sona erdirmek amacıyla Eylül 2002'de Licorne operasyonunu başlattı.

Bu yılın başında Licorne operasyonuna son veren Fransa, Fildişi Sahili Fransız Gücü (FFCI) ile ülkedeki askeri varlığını korumaya devam ediyor .

Boali operasyonu

Orta Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu'nun (CEMAC) Orta Afrika Cumhuriyeti'ne konuşlandırdığı Çok Uluslu Güç'e (FOMUC) destek vermek amacıyla Ekim 2002'de başlatılan Boali operasyonu Aralık 2013'te sona erdi ve yerine Sangaris operasyonu başlatıldı.

Epervier operasyonu

Çad ve Libya çatışması kapsamında Çad hükümetinin isteği üzerine ülkede Şubat 1986 yılında başlatılan Epervier operasyonu, Çadlı güçlere lojistik alanda destek vermek hedefiyle oluşturuldu.

Operasyon Temmuz 2014'te sona erdi.www.memur5.com

Bakmadan Geçme