Gazeteciler, Cenevre'deki Suriye görüşmelerini değerlendirdi

Gazeteciler, umutlu olmak için henüz çok erken olduğunu düşünüyor ama Suriye muhalefetinin Cenevre'ye gelme kararını olumlu buluyor.

CENEVRE

Suriye'deki krize siyasi çözüm bulmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde başlatılan barış görüşmelerini takip etmek için Cenevre'de bulunan gazeteciler, Suriye muhalefetinin görüşmelere katılma kararını iç savaşı durdurmak için önemli bir adım görürken, ülkede barışı kaleme alacakları günü sabırsızlıkla bekliyor.

BM Cenevre Ofisi'nde, Suriye'de beş yıldır süren iç savaşı sona erdirmeyi hedefleyen görüşmeleri takip etmek için 500'den fazla gazeteci akredite oldu.

Cenevre'den gelecek olumlu haberlere kitlenen Suriyelilere güzel haberler duyurmayı bekleyen gazeteciler, görüşmelerin ilk gününde muhalefetin görüşmelerde yer almaması ve rejimden de düşük düzeyde katılımından hayal kırıklığı yaşadı. Ancak muhaliflerin 'kapsayıcı ve geniş' katılımının ardından basın mensupları arasında da görüşmelere dair tekrar olumlu hava esmeye başladı.

'İki tarafın da Cenevre'de bulunması olumlu'

AA muhabirlerine görüşmelerin ilk gününü ve beklentileri değerlendiren Suriyeli gazeteci Ahmet Kamil ise, dün başlayan görüşmelerin Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) heyeti geldikten sonra daha da ciddiyet kazanacağını ve iki tarafın da Cenevre'de bulunmasıyla çözüm için olumlu adımların atılmaya başlanacağını öngördü.

'Suriye rejimini pazarlık masasına oturtmak için daha ciddi bir ortam olursa, o zaman çözüm için olumlu adımlar atılabilir' diyen Kamil, muhalefetin tek bir çatı altında görüşmelere girmesini, çözüme ulaşılması konusunda olumlu unsur olarak değerlendirdi.

Cezayirli gazeteci Nahdar Fırat ise, 'Şimdiden müzakereleri değerlendirmek erken. Ancak muhalefetin müzakerelere gelmesi sorunların çözülmesini sağlayacak' yorumunda bulundu.

Muhalefet heyetinin farklı çevrelerden olmasının önemine dikkati çeken Fırat, 'Bu sayede Suriye krizine kapsayıcı bir çözüm bulunacak' ifadesini kullandı.

'Suriye sorunu çözülmezse kriz başka ülkelere de yayılabilir'

Fırat, Rusya'nın Suriye'deki operasyonlarının gidişatı değiştirdiğini ve çözüme yönelik talepleri artırdığını dile getirerek, 'Bu talepler, olaya sadece bölgesel değil uluslararası bir boyut kazandırdı. Bir an önce Suriye sorununun çözülmesi lazım. Yoksa kriz başka ülkelere de yayılabilir. Görüşmeler krizin yayılmasını engellemek için fırsattır' dedi.

Suriye rejimine bağlı Suriye TV için çalışan muhabir Elissar Mouvalla da muhaliflerin Cenevre'deki barış görüşmelerine katılmasının ülkedeki krizin çözümü için önemli bir adım olacağını ve 6 ay içinde pozitif gelişmelerin yaşanması beklediğini belirtti.

Muhabir: Muhammed Shekh Yusuf, Fatih Erel www.memur5.com

Bakmadan Geçme