Gaziler son teknoloji protezlerle hayata bağlanıyor
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziler Hastanesi'nde, gaziler için üretilen son teknoloji protezler, yüzme ve koşu gibi sporlarda da kullanılabiliyor, hastalar uzun süreli rehabilitasyon desteğiyle günlük yaşamlarına dönebiliyor.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bulunan "Ortez-Protez Yapım ve Uygulama Merkezi," gaziler için son teknolojiyle geliştirilen mikro işlemcili protezler üretiyor. Bu protezler, yüzme, koşu gibi özel sporlarda rahatlıkla kullanılabilmesiyle dikkat çekiyor. Merkez, kaza, hastalık ya da savaş gibi nedenlerle vücutlarının bir kısmını kaybeden gaziler için hayati bir destek sunuyor.
Protez ve ortezlerde en son teknoloji
Merkezde, vücudun kaybedilen bölümlerini telafi eden protezler ve omurga bozukluklarını düzeltmeye yönelik ortezler yapılıyor. Tamamen kişiye özel olarak üretilen bu cihazların hastalara uygulanması, eğitim süreçleri ve rehabilitasyon aşamaları aynı merkezde gerçekleştiriliyor. Özellikle gazilere verilen uzun dönemli rehabilitasyon desteği, protezlerini günlük yaşamlarında daha rahat kullanmalarını ve yaşam kalitelerini artırmalarını sağlıyor.
Türkiye'nin ilk silikon laboratuvarı
Dünyadaki en son gelişmeler ışığında, ileri teknolojiyle üretilen protezler arasında mikro işlemci kontrollü alt ekstremite protezleri, elektronik kontrollü dirsek eklemli kol protezleri ve kişiye özel silikon protezler de bulunuyor. Söz konusu protezler suya dayanıklı olup, yüzme ve koşu gibi sporlarda da kullanılabiliyor. Ayrıca, Türkiye'nin ilk silikon laboratuvarı olan bu merkezde, yanık tedavisi için yüz maskeleri ve parsiyel ayak protezleri de üretiliyor.
Yıllık 600'e yakın başvuru
Ortez-Protez Yapım ve Uygulama Merkezi Sorumlusu Yusuf Seyrek, merkezin mevcut kapasitesi hakkında bilgi verdi. 1000 metrekarelik bir alanda hizmet veren merkez, gaziler, iç güvenlik harekatında yaralanan askerler ve polisler için protez ve ortez üretimi yapıyor. Seyrek, merkezlerinin kamu kurumları arasında en büyük kapasiteli ve kapsamlı merkezlerden biri olduğunu vurgulayarak, yılda 600'e yakın gazinin başvurduğunu ve bu gazilerin ihtiyaçları doğrultusunda 900'e yakın işlem gerçekleştirildiğini belirtti.
Seyrek, "Burada gazilerimiz için en son teknoloji mikro işlemcili alt-üst ekstremite protezlerini üretiyoruz. Suya dayanıklı banyo protezleri dahil birçok ihtiyaca cevap verebiliyoruz. Akülü ve tekerlekli sandalyeler de dahil olmak üzere gerekli araç-gereçlerin temini konusunda hizmet sunuyoruz." ifadelerini kullandı.
Uzun süreli rehabilitasyon süreçleri uygulanıyor
Ortopedik ve Ampute Rehabilitasyon Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Yasin Demir, gazilerin protezlerinin planlanması ve rehabilitasyon süreçlerinin ekip çalışması ile yürütüldüğünü aktardı. Hastaların protezleri tamamlandığında, proteze adaptasyon, yük verme, adımlama gibi aşamalarla eski yaşamlarına dönüşlerine yardımcı olunduğunu ifade eden Demir, özellikle dış mekanlarda karşılaşılabilecek zorlukları simüle ederek gazileri hazırladıklarını belirtti. Ayrıca, protezlerin eğitim süreçlerinin, el ve kol ampütasyonu yaşayan hastalarda da aynı özenle yürütüldüğünü kaydetti.
Gaziler spor ve sosyal hayattan koparılmıyor
Gazilerin büyük bir kısmının genç ve travmatik ampütasyon yaşadığını belirten Demir, hastaların sosyal hayattan kopmamalarını sağlamak adına spora yönlendirildiklerini ifade etti. TSK Spor Okullarında yüzlerce lisanslı sporcu bulunduğunu ve bunların arasında olimpiyatlarda derece alan gazilerin de yer aldığını vurguladı. Gaziler için düzenlenen mesleki beceri geliştirme kurslarıyla onların hayata daha sıkı bağlanmalarını sağladıklarını belirtti.
Emekli gazi Hüseyin Turan, protez kontrolleri için düzenli olarak geldiği merkezde gördüğü ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 1990 yılında terörle mücadele sırasında bacağını kaybeden Turan, "Protezlerimiz çok kaliteli ve günlük yaşamımızı kolaylaştırıyor. 5 kilometre koşabiliyorum. Sağlıklı arkadaşlarım bile benim hızımda yürüyemiyor." şeklinde konuştu.--