Gebe okulları tüm hastanelerde zorunlu hale geldi
Sağlık Bakanlığının yayımladığı yönetmelik ile gebe okullarının açılması ve hizmet standartları düzenlendi. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı dalında faaliyet gösteren tüm hastaneler ve tıp merkezlerinde gebe okulu kurulması artık zorunlu olacak.
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Gebe Okulları ile Doğuma Yönelik Hizmetlerin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, gebe okullarının açılışı, personel standartları ve sunulacak hizmetlerin usul ve esaslarını düzenliyor. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı alanında faaliyet gösteren Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneler, üniversite hastaneleri, özel hastaneler ve tıp merkezlerinde gebe okulu açılması zorunlu hale getirildi.
Bakanlığa bağlı birinci basamak sağlık kuruluşları, poliklinikler ve muayenehaneler ise sorumlu hekim yönetiminde ve koordinatör ebe varlığında gebe okulu açabilecek. Gebelik sürecinde normal doğumun teşviki amacıyla, gebeliğinin son üç ayında olan ve daha önce sezaryen ameliyatı geçirmemiş kadınlara, doğum yapacakları yerin müdürlüğü tarafından eğitim ve danışmanlık hizmeti sunulması için ebe görevlendirilecek.
Hamilelere yalnızca sağlık mesleği mensupları tarafından meslek tanımları çerçevesinde danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunulabilecek. İlgili sağlık personeli dışında bireyler veya kuruluşlar tarafından, 'danışmanlık, rehberlik, refakat veya koçluk' adı altında herhangi bir hizmet verilmesine izin verilmeyecek.
Gebe okulu açmak isteyen sağlık kuruluşlarının Entegre Kurumsal İşlem Platformu (EKİP) üzerinden başvuru yapması gerekecek. Başvurular, ilgili müdürlüklerce oluşturulacak uzman komisyonlar tarafından değerlendirilecek. İnceleme sonucunda uygun görülen gebe okulları, tescil belgesi alacak ve bu belge, Sağlık Bakanlığına bildirilerek sağlık kuruluşunun faaliyet izin belgesine işlenecek.
Yönetmelik, gebe okullarının fiziki özelliklerine dair detaylı standartlar içeriyor. Eğitim odaları, en az 8 katılımcıya uygun ve her bir katılımcı için asgari 1,5 metrekare alan sağlayacak şekilde tasarlanacak. Doğal ışık alan, havalandırma ve diğer teknik donanımları yeterli olan, radyasyon birimlerinden uzak ve mahremiyet kurallarına uygun şekilde düzenlenmiş alanlar oluşturulacak. Duvar renkleri beyaz olacak ve gebe dostu bir ortam yaratmak amacıyla olumlu duygular uyandıracak çizimler, tablolar ve ibareler kullanılacak.
Gebe okullarında bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı sorumlu hekim olarak görev yapacak. Tam zamanlı bir koordinatör ebe görevlendirilirken, ihtiyaç durumunda diyetisyen, fizyoterapist ve psikolog gibi sağlık meslek mensupları da eklenebilecek. Eğitimler hem yüz yüze hem çevrim içi olarak düzenlenebilecek.
Eğitim programları, doğum öncesi, doğuma hazırlık ve doğum sonrası süreçleri kapsayacak şekilde planlanacak. Yüksek riskli gebeler, ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirilecek. Ayrıca tüm hizmetlerin hasta hakları mevzuatına, tıbbi deontolojiye ve mesleki etik ilkelere uygun yürütülmesi sağlanacak.
Sağlık Bakanlığı, gebe okullarının hizmetlerini düzenli olarak denetleyecek. Uygunsuzluk durumunda gerekli yaptırımlar uygulanacak. Ayrıca, personelin düzenli hizmet içi eğitim alması zorunlu olacak.
Yönetmelik ile, gebelere sunulan eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin standartlarının yükseltilmesi, doğum süreçlerinin iyileştirilmesi ve normal doğumun teşvik edilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda gebe okulları, doğum öncesi ve sonrası süreçlerde kadınlara kapsamlı destek sunacak.