Genelkurmay çatı davasında 149 sanık yeniden yargılanacak

Yargıtay'ın bozma kararlarının ardından 149 sanık, 21 Nisan 2025'te yeniden hakim karşısına çıkacak.

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin Genelkurmay Çatı Davasında Yargıtay'ın bozma kararlarının ardından 149 sanık, 21 Nisan 2025'te yeniden hakim karşısına çıkacak.

149 Sanık İçin Yeniden Yargılama Kararı

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin onama ve bozma kararlarını değerlendirerek dosya üzerindeki incelemesini tamamladı. Mahkeme, 15'i tutuklu, 134'ü tutuksuz olan sanıklar için tensip zaptı hazırladı.

Temyiz aşamasında hayatını kaybeden sanık Mustafa Barış Avıalan hakkındaki dosya ayrılırken, davanın ilk duruşmasının 21 Nisan 2025'te Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde yapılmasına karar verildi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Kararı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı'nda yaşanan olaylara ilişkin davada temyiz incelemesini 17 Temmuz 2024'te tamamlamıştı.

Daire, aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün de bulunduğu sanıklar için 138'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onadı. Ayrıca, darbe girişimi sırasında 26 kişiyi öldürmeye teşebbüsten dolayı verilen 416'şar yıl hapis cezaları da onandı.

Yargıtay, bazı sanıklar için eksik inceleme ve yetersiz gerekçe nedeniyle bozma kararı verdi. Bu kapsamda, eski korgeneraller Mustafa Özsoy, Satı Bahadır Köse, eski binbaşı Abdulkadir İlhan, eski yüzbaşı Fatih Üner ve diğer bazı sanıkların mahkumiyet hükümleri iptal edildi.

Sanıkların Yeniden Yargılanacağı Suçlamalar

Bozma kararına gerekçe olarak şu unsurlar gösterildi:

???? Anayasayı ihlal suçundan verilen cezaların, olaylardaki rollerine göre yeniden değerlendirilmesi gerektiği.
???? 'Anayasayı ihlale yardım' suçlamasıyla cezalandırılan bazı sanıkların, asli fail olup olmadıklarının belirlenmesi gerektiği.
???? Silahlı terör örgütüne üye olma suçundan beraat eden bazı sanıkların eksik incelemeyle aklandığı yönündeki değerlendirmeler.

Genelkurmay Başkanlığı'na Dinleme Cihazı Koyulması

Dava kapsamında, dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın yaveri eski yarbay Levent Türkkan ve onun örgüt abisi olduğu iddia edilen Muhammet Uslu ile Genelkurmay Başkanı ve İkinci Başkanının odasına dinleme cihazı koyduğu belirtilen Fatih Okutur hakkında verilen 'siyasal ve askeri casusluk' suçundan beraat kararları da Yargıtay tarafından bozuldu.

Yargıtay, sanıkların eylemlerinin casusluk suçunu oluşturduğunu, bu nedenle beraat etmelerinin hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Dava süreci 21 Nisan 2025'te yeniden başlayacak.

memur5.com

Bakmadan Geçme