Göz Tembelliğinde Genetik Önemli Etken
Medical Park Tarsus Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yüksel Demirci, ailesinde göz tembelliği olan çocuklarda riskin daha yüksek olduğunu söyledi.Op. Dr. Yüksel Demirci, tüm çocukların 0-3 ay ve 2-3 yaş aralığında, herha
Medical Park Tarsus Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yüksel Demirci, ailesinde menfez tembelliği bulunan çocuklarda riskin henüz faziletli bulunduğunu söyledi.
Op. Dr. Yüksel Demirci, hepsi evlatların 0-3 ay ve 2-3 gözyaşı aralığında, rastgele müşterek dava olmasa başkalık behemehâl müşterek menfez doktoru çeşidinden yoklama edilmesi icap ettiğini vurguladı. Op. Dr. Demirci, "Toplumda yüzdelik 2-4 çoğunlukla ve çoğu kez müşterek tane flaş menfez tembelliği görülmektedir. Gözdeki sıkıntı zımnında retinada hayalin net oluşmaması ve gözün beyne ilettiği görsel uyaranların cılız olması zımnında çocukluklarında gelişebilmektedir. Ailede menfez tembelliği bulunan müşterek isim var ise bu dallar mümkünse henüz er yaşlarda bahis konusu muayeneden etraflıca yerine geçmelidirler. Ayrıca, meslek çağına mevrut evlatların okula başlamadan geçmiş behemehâl yoklama edilmeli, zira menfez sorunu bulunan evlatların öğrenme güçlüğü çekebileceğini unutmamalıyız. Ambliyopi teşhisi düşüncesince behemehâl müşterek menfez doktoru muayenesi şarttır" dedi.
ŞAŞILIK İLK SIRADA
Şaşılığın en kalın tanıdık menfez tembelliği sebebi bulunduğunu tamlayan Op. Dr. Demirci, "Kayan gözden mevrut görüntü, eş görmenin önlenmesi neredeyse akıl çeşidinden bulunmayan sayılır ve nesil sert gözüyle görmeye yönlenir. Bu kayan gözün görmesinin düşmesine sebep olur" sanarak konuştu. Tek gözün diğerine mucibince henüz çok miyopik, hipermetropik yada astigmatik olmasıyla ve rüyet düzeyinin diğerine mucibince düşüt olmasıyla da menfez tembelliği oluştuğunu kaydeden Op. Dr. Demirci, "Bu, nesil ve ailesi çeşidinden ayırt edilemediği düşüncesince en tekaüt teşhis konan menfez tembelliği nedenidir" dedi. Op. Demirci, akbasma yada kap düşüklüğü üzere görüntünün net odaklanmasını engelleyecek hallerde da menfez tembelliği gelişebildiğini ve bunun en ağırbaşlı cins bulunduğunu vurguladı.
ÖNCELİK ‘NEDENİ DEĞİŞTİRMEK'TE
Op. Dr. Yüksel Demirci, rüyet tembelliğinin tedavisiyle ait yerine ise şurası söyledi:
"Tedavide yapılması gereken, menfez tembelliğinin nedenini düzeltmektir. Kırma kusuru belirleme edilen hastaya gözene yazılmalı. Çoğunlukla yanı sıra metres tedavisi uygulanır. Az gören gözün kullanılması düşüncesince dobra gören flaş damlalar yada görmeyi bozan lenslerin kullanması da apayrı müşterek yöntemdir. Burada gaye çocuğun ambliyopik gözünü behemehâl kullanmasını ve fiksasyona zorlamasını sağlatmaktır. En yayılmış tedavi, çocuğun çelimli bulunan gözünü belli sürelerle kapatılarak ötekini kullanmaya isteklendirme edilmesidir. Göz tembelliğine sebep bulunan pitoz ve akbasma üzere sebepler de doğrudan otama edilmelidir. Ancak menfez tembelliği, nedenin ortadan kaldırılmasıyla otama edilemez. Cerrahi müdahaleden sonradan gine gözü durdurmak ve cılız bulunan gözü takviye etmek gerekir."
Şaşılık mevcut gözlerde ameliyattan geçmiş menfez tembelliği tedavisi yapılması icap ettiğini de tamlayan Op. Dr. Yüksel Demirci, "Burada en ehemmiyetli aktif fiil nesil ve ailenin tedaviye uyumluluğudur. Ailenin çocuğa dayanak olup tedaviyi kararlılıkla yürütmesi gerekir. Unutmayın menfez tembelliği tedavisi belli hoşnutluk genişliğinde etkindir" dedi.
Neurovision tedavisini de özetleyen Op. Dr. Demirci, "Neuorvision ile menfez tembelliği tedavisi elektronik dimağ sistemine yüklenen müşterek izlence sayesinde, hekim kontrolünde yapılmaktadır. Göz yapısı makul mevcut 9-55 gözyaşı arasındaki insanlara makbul bu tedavide, görmede çoğalma sağlanması hedeflenmektedir" sanarak konuştu.
GÖZ TEMBELLİĞİ NASIL FARK EDİLİR?
Göz tembelliğinin ayırt edilmesi hazırlop değildir. Göz tembelliği bulunan çocukta dobra gören menfez dominant bulunduğu düşüncesince çocuğun kendisi müşterek tane gözün az gördüğünün bilincinde olmayabilirler. Ailenin de çocuğun gözünde şaşılık, kap düşüklüğü, müterakki akbasma üzere düzgün olmayan müşterek gidişat bulunmadığı sürece bunu ayırt etmesi enine boyuna zordur. Bu da tanının geç konmasına sebep olmaktadır. Bu nedenden menfez doktorlarının muayenesi şarttır. Tanı dü menfez ortada rüyet farkının bulunmasıyla konur. Bebeklerde rüyet keskinliğinin tespiti tekaüt bulunduğu düşüncesince gözlerden bir tanesi kapatılarak mülevven yahut aydın objeleri izlemesine verdiği reaksiyonlar arama edilir, sert menfez kapatıldığında nesil tasalı olur. Bu sebeple çocukluk çağlarında rutin menfez muayenesi akıbet aşama önemlidir.
Kaynak: IHA-YEREL