Güneş enerjisinde yerli üretim dönemi başlayacak

- GÜNDER Başkan Yardımcısı Özberk: - 'Şu an panellerin yaklaşık yüzde 50'si yerli ama en önemli parça olan hücre, ithal. Bunun yerli olması için bazı firmalarımızın çok ciddi girişimleri var. 2017 yılında ülkemizdeki güneş enerjisi panellerinin tamamı yerli olacak'

GAZİANTEP (AA) - KEREM KOCALAR / GÜLŞEN ÇAĞATAY - Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkan Yardımcısı Osman Özberk, 2017'den itibaren Türkiye'deki güneş enerjisi panellerinin tamamının yerli olacağını söyledi.

Özberk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3-4 yıl öncesine kadar güneş panellerinin tüm ham maddelerinin ithal olduğunu belirtti.

Sektörün son dönemde kendisini hızla yenileyerek önemli mesafe aldığını ifade eden Özberk, gelinen noktada panellerdeki yerli ham madde oranının yüzde 50'ye ulaştığını vurguladı.

Bir çok sektörde olduğu gibi güneş enerjisi konusunda da yerli üretimi geliştirmenin gayreti içerisinde olduklarını anlatan Özberk, 'Şu an panellerin yaklaşık yüzde 50'si yerli ama en önemli parça olan hücre, ithal. Bunun yerli olması için bazı firmalarımızın çok ciddi çalışmaları var. 2017 yılında ülkemizdeki güneş enerjisi panellerinin tamamı yerli olacak çünkü şu anda hücre hariç hemen hemen tüm parçalar Türkiye'de üretilebiliyor.' dedi.

Türkiye'de 18 yerli güneş enerjisi paneli üreticisinin bulunduğunu dile getiren Özberk, güneş enerjisi santrallerinde de millileşme konusunda adımların olduğunu kaydetti.

Yüzde yüz yerli panel üretiminin başlamasıyla Türk sanayicisinin elinin daha güçlü hale geleceğini aktaran Özberk, şöyle konuştu:

'Panellerin tamamen yerli olması sektörü heyecanlandırıyor ama bu gerçekleştiğinde yeni bir sevindirici haber de beraberinde gelecek. 1 megavatı yaklaşık 1 milyon avroya mal olan elektrik santrallerindeki tüm malzemelerin yaklaşık yüzde 90'ı yine yerli olacak. Bunları başarabilmemiz çok önemli çünkü Türkiye'nin en önemli ithalat kalemi enerji sektörü. Biz de bunu öz kaynaklarımızla gidermeyi başarabilirsek, ülke ekonomisine çok ciddi katkılar sağlamış olacağız.'

- Türkiye'nin potansiyeli ve durumu

Özberk, Türkiye'nin yıllık ortalama günde 7,2 saat güneşlenme süresine sahip olduğunu belirterek, 'Güneş enerjisinde farkındalık ve bilinçlenmenin artmasıyla, kısa süre sonra Türkiye'nin dört tarafında güneş enerjisinin çok daha yaygın ve bilinçli kullanımı görülecektir. Millileşmenin sağlanmasıyla da Türkiye'de teknoloji üreten, katma değer yaratan, bu katma değeri dünyaya pazarlayan güneş enerjisi sektörünün de daha fazla yatırım yapacağı ve bu alanda öncü olacağı bir döneme girilecektir. Böylelikle hem istihdama hem de ihracata katkısı görülecektir.' diye konuştu.

Türkiye'nin 2023 yılında 5 bin, 2030 yılında ise 10 bin megavat güneş enerjisi kurulumunu hedeflediğini vurgulayan Özberk, böylelikle dışa bağımlılıkla da önemli mücadelenin yürütüleceğini sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme