Hamas lideri Heniyye Tahran'da suikasta kurban gitti: Bölgesel savaş için tetiğe basıldı

Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniyye, İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybetti. İsrail ile Filistin davasını destekleyen ülküler arasında gerilim yükselirken suikastin bölgesel savaş için tetiğe basılması anlamına geldiği yorumu yapılıyor.

Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybetti. Hamas yetkilileri, saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiğini duyururken, Heniyye'nin öldürülmesinin cezasız kalmayacağını belirtti. İran hükümeti olayın soruşturulduğunu açıklarken, detayların daha sonra paylaşılacağını bildirdi.

İran devlet medyasının haberine göre, Heniyye'ye yönelik saldırı gece saat 2'de gerçekleşti ve Heniyye, Tahran'da savaş gazileri için ayrılmış özel bir konutta kalıyordu. Heniyye'nin ölümünün ardından İran'da 3 günlük, Filistin'de ise 1 günlük yas ilan edildi.

Hamas tarafından yapılan açıklamada, "Heniyye suikastı korkakça bir eylem, cezasız kalmayacak" denildi. Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, İsrail'in hedeflerine ulaşamayacağını ifade etti.

İsrail ise saldırıyla ilgili resmi bir açıklama yapmaktan kaçındı. İsrail Ordu Sözcülüğü, saldırının doğruluğuna ilişkin soruya "Bu konuda yorum yapmıyoruz" yanıtını verdi.

Heniyye'nin cenaze töreninin yarın Tahran'da yapılacağı ve naaşının Katar'ın başkenti Doha'ya gömüleceği bildirildi. İran'ın en yüksek güvenlik organı, saldırının ardından İran'ın stratejisi hakkında karar vereceklerini duyurdu. İran Devrim Muhafızları Eski Komutanı Rezai, "İsrail, Hamas lideri Heniyye'yi öldürmenin bedelini ağır ödeyecek" dedi.

İran Dini Lideri Ali Hamaney de saldırıya sert tepki göstererek intikamın İran'ın hakkı olduğunu söyledi. Hamaney, İsrail'i sert bir şekilde cezalandıracaklarını belirtti.

Heniyye'nin oğlu Abdüsselam Heniyye, babasının 4 suikast girişimini atlattığını ancak bu kez Allah'ın onu şehadete ulaştırdığını ifade etti.

Hamas liderinin öldürülmesi, bölgede gerginliği artırırken, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, bir günlük yas ilan ederek bayrakların yarıya indirilmesini istedi. Filistin Hükümeti, suikastı haince bir eylem olarak nitelendirdi ve Filistin halkına İsrail'in saldırılarına karşı ulusal birliklerini artırma çağrısında bulundu.

Heniyye, Hamas'ın kurulduğu günden bu yana önemli isimlerinden biri olarak biliniyordu. 2006 yılında Filistin Başbakanı olarak atanmış, ancak ertesi yıl görevden alınmıştı. 2017 yılında Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilen Heniyye, 2018'de ABD tarafından teröristler listesine eklenmişti.

Heniyye'nin son yıllarda Katar'da yaşadığı biliniyordu.

Heniyye'nin Oğlu: Babamın Kanı Gazze'deki Çocukların Kanından Daha Değerli Değil"

İsmail Heniyye'nin en büyük oğlu Abdusselam Heniyye, babasının kanının "Gazze'deki çocukların kanından daha değerli olmadığını" ifade etti.

Babasına İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen suikasta ilişkin açıklamada bulunan Abdusselam, "İşgalcilere 'ne kadar öldürürseniz öldürün, Filistin halkının yürüyüşünü ve devrimini durduramayacaksınız' diyoruz. Liderlere yönelik her suikast, halkımız ve İslam alemi için yeni bir devrimi canlandıracaktır." dedi.

Abdusselam, "Babamın kanı Gazzeli çocukların veya kişilerin kanından daha kıymetli olmadığı gibi bizim gözyaşlarımız da şehit ailelerinin gözyaşlarından daha kıymetli değildir." ifadelerini kullandı.

Heniyye'nin oğlu Abdusselam, sosyal medyada yayımlanan bir videoda ise "Onun (Heniyye) vasiyeti her zaman arzuladığı ulusal birlik, Gazze'ye yönelik saldırıları bitirmek ve halkımız için zafer kazanmaktı." ifadesini kullandı.

Abdusselam şunları kaydetti:

"Onun kanı ne halkımızın kanından, ne de bir annenin şehit oğlu için döktüğü gözyaşından daha kıymetlidir. Babam çocukluğundan beri direnişin, devrimin, mücadelenin yolunu tuttuğu için gece gündüz şehitlik peşindeydi."

Babasının çok sayıda suikast girişimine maruz kaldığını ancak bunlardan kurtulduğunu hatırlatan Abdusselam, babasının hayatının, cihat ve direniş yolunda çalışmakla geçtiğini aktardı.

Ayrılığın zor olduğunu ancak bunun en hayırlı ayrılık olduğunu söyleyen Abdusselam, "Heniyye'nin oğulları ve torunları 7 Ekim'de İsrail'in burnunu yere sürttü ve Heniyye'nin halkı, tarihin en büyük katliamında dimdik ayakta kaldı." diyerek duygularını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sert tepki

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da uğradığı suikast sonucu öldürülmesine ilişkin sert bir açıklama yaptı. Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Heniyye'ye yönelik Tahran'da gerçekleştirilen kalleş suikastı şiddetle kınıyor ve lanetliyorum." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Heniyye'nin ailesiyle de telefonda görüştü ve derin üzüntüsünü dile getirdi. İslam dünyasının daha güçlü bir duruş sergilemesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "İslam dünyasının daha güçlü duruşu ve insanlığın ittifakıyla inşallah Gazze'deki zulüm ve soykırım başta olmak üzere İsrail'in coğrafyamızda estirdiği terör mutlaka son bulacak, bölgemiz ve dünyamız huzura kavuşacaktır." açıklamasında bulundu.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: "Bölgesel Savaş İçin Tetiğe Basıldı"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Heniyye'nin İran'da suikast sonucu öldürülmesiyle ilgili olarak Habertürk TV'de Sena Alkan'ın sorularını yanıtladı. Çelik, bu suikastın bölgesel bir savaşın başlangıcı olabileceğini ve İsrail hükümetinin bu amaca yönelik adımlar attığını vurguladı.

Ömer Çelik, İsrail hükümetini sert bir dille eleştirerek, "Bugün artık bir dönüm noktası. Şimdiye kadar bölgesel savaş riski vardı ama bugün soykırım hükümeti bölgesel savaş için ilk tetiğe basmıştır. Bu suikastın amacı bölgesel savaştır" dedi.

-"Filistin Halkının Başı Sağ Olsun"

Çelik, Filistin halkına başsağlığı dileyerek, "Öncelikle Filistin halkının başı sağ olsun, milletimizin başı sağ olsun. Yeryüzünün her tarafında insani değerleri savunan ve Filistin davasına destek veren herkesin başı sağ olsun. Çok önemli bir isim, siyonist bir suikast neticesinde hayatını kaybetti, şehit oldu" ifadelerini kullandı.

-"İsrail Bölge Haritasını Değiştirmeyi Amaçlıyor"

Çelik, suikastın İsrail'in daha geniş bir stratejik planının parçası olduğunu belirterek, "Netanyahu'nun 7 Ekim'de yaptığı açıklamada, 'Bu olaydan sonra bölge haritası değişecek' demesi, bu suikastla birlikte amacının bölgede savaş çıkarmak olduğunu gösteriyor" dedi.

-"ABD Kongresinde Alkışlanması Onay Verildiği Anlamına Geliyor"

Çelik, İsrail'in farklı ülkelerde operasyonlar düzenleyebileceğine dikkat çekerek, "Bizdeki ilk bilgilere göre İran dışındaki bir ülkeden atılan füzeyle Tahran'daki evi vuruluyor. Bu, Netanyahu hükümetinin çeşitli eylemler gerçekleştirmek üzere farklı ülkelerde organizasyonlara sahip olduğunu gösteriyor. ABD kongresinde Netanyahu'nun alkışlanması bu tür suikastlara onay verildiği anlamına gelmektedir" dedi.

-"Bölgesel Savaşın Amacı Bu Suikastla Açıkça Ortaya Çıktı"

Çelik, İsrail'in bölgesel bir savaş çıkarmak istediğini belirterek, "Bu suikastın amacı bölgesel savaştır. David koridorundan bahsediyorlar. David koridorunun geçtiği yerlere bakın, birçok ülkenin sınırlarının içinden geçiyor" şeklinde konuştu.

-"Bugün Artık Dönüm Noktası"

Çelik, bugünün bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, "Bugün artık bir dönüm noktası. Şimdiye kadar bölgesel savaş riski vardı ama bugün bölgesel savaş için soykırım hükümeti ilk tetiğe basmıştır. Bu suikastın amacı bölgesel savaştır. Saldırı bölgede daha kötü gelişmeleri ortaya çıkaracak" dedi.

-"Dünya Barışının Kilidi Ortadoğu Barışıdır"

AK Parti Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamalarda da benzer ifadeler kullanan Çelik, "Dünya barışının kilidi Ortadoğu barışıdır. Ortadoğu barışının kilidi de Filistin barışıdır. İsrail bölgedeki tüm ülkelerin güvenliğini tehdit etmektedir. İsrail'in bu eylemleri yakın bir tehdit oluşturuyor. İsrail hükümeti bütün bölgedeki ülkelerin güvenliğini tehdit etmektedir" dedi.

"İsrail Bölge Savaşı Çıkarmak İstiyor"

Çelik, suikastın amacının bölgesel savaşı tetiklemek olduğunu belirterek, "İlk bilgiler başka bir ülkeden füze atıldığı yönünde. Bugün gerçekleştirilen bu saldırı net bir şeyi ortaya koyuyor ki, katliamcı ve soykırımcı şebeke bundan sonra zulümlerini artırarak devam edecek" dedi.

-"En Güçlü Ses Türkiye'den Çıktı"

Çelik, Netanyahu hükümetinin durdurulması gerektiğini vurgulayarak, "Netanyahu ve ekibinin uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde durdurulması gerekmektedir. İsmail Heniyye bütün İslam dünyasının şehididir" ifadelerini kullandı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas Türkiye'ye Geliyor! Siyasilerden Suikasta Tepkiler

İsmail Heniyye'nin İran'da suikast sonucu öldürülmesi, Türkiye'de siyasi çevrelerde büyük yankı uyandırdı. Siyasiler, peş peşe açıklamalar yaparak Heniyye'ye rahmet, Filistin halkına başsağlığı dileklerinde bulundu. T

-Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ın Mesajı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, suikast ve Beyrut'a düzenlenen saldırının, Gazze'de ateşkes ve barış yerine kirli bir planın hayata geçirildiğini gösterdiğini belirtti. Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin, İran'ın başkenti Tahran'da uğradığı alçak bir suikast sonucu şehit edildiğini" belirterek, Heniyye'ye rahmet, Filistin halkına başsağlığı diledi.

-TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Mesajı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Hamas lideri İsmail Heniyye'nin öldürülmesi dolayısıyla baş sağlığı mesajı yayımladı. Kurtulmuş, "Gazze'nin şehitler kervanına bir büyük mücahit daha katıldı. Filistin davasının siyasi lideri, ailesinden onlarca şehit vermiş İsmail Heniyye kardeşimiz, insanlık düşmanı, katliamcı Siyonist İsrail yönetiminin alçakça saldırısıyla şehit edildi" ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, Heniyye'nin ölümünün ardından, "İnandığı gibi yaşadı, yaşadığı gibi öldü. Filistin davasına adadığı ömür, verdiği mücadele nesillere örnek oldu" ifadelerini kullandı. Kurtulmuş ayrıca, "Önümüzdeki günlerde bir aksilik olmazsa Sayın Abbas'ı TBMM Genel Kurulu'na davet edeceğiz" mesajı verdi.

-CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Açıklaması

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de, Heniyye'nin öldürülmesini cinayet olarak nitelendirdi. Özel, "Biz İsrail'in Filistin'e yaptığı devlet teröründe duruyoruz. Netanyahu gibi birisine çocuk, kadın katiline alkış tutanlar bu şiddetin devamından sorumludurlar. Hamas liderinin öldürülmesi de bir şiddet olayıdır, bir cinayettir. Dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın akan her damla kan, akan her damla gözyaşı bizim yüreğimizi sızlatmaktadır" dedi.

-Ali Yerlikaya'nın mesajı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, suikastı lanetleyerek, "Filistin davası bu tür hain suikastlarla bitirilemeyecek kadar kutsal bir davadır ve güçlenerek devam edecektir" dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Türkiye olarak mazlum Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya, zalimlerin ise karşısında durmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, suikastı kınayarak, "Filistin halkının bölgemizin ayrılmaz bir unsuru olmaya devam edeceğini hatırlatır ve yaşanmakta olan tırmanmanın yeni coğrafyalara sıçramadan soğukkanlı bir yaklaşımla yatışması için elden gelen her imkanın değerlendirilmesinin gerektiğine inanıyoruz" dedi.

-Mahinur Özdemir Göktaş'ın mesajı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Zafer er ya da geç mazlumun ve haklının olacaktır" değerlendirmesini yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Adalet mutlaka tecelli edecektir. Filistin halkına ve kalbi Filistin'de atan tüm İslam alemine başsağlığı diliyorum" dedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Biz şehit Heniyye'nin kendi topraklarını, özgürlüğünü ve davasını canı pahasına nasıl savunduğuna şahidiz" ifadelerini kullandı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise "Özgür Filistin için mücadelemiz durmaksızın sürecek" dedi.

-İletişim Başkanı Altun'un Açıklaması

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın 14-15 Ağustos'ta Türkiye'ye bir ziyarette bulunacağını belirtti. Altun, "14 Ağustos Salı günü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek olan Sayın Abbas, 15 Ağustos Çarşamba günü Gazi Meclis'imizin Genel Kurulu'na hitap edecektir" açıklamasında bulundu.

Dünyadan tepkiler

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin, İran'ın başkenti Tahran'da uğradığı suikast sonucu öldürülmesi uluslararası düzeyde geniş yankı uyandırdı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, suikastın ardından yaptığı açıklamada, "Orta Doğu'da geniş bir savaşın kaçınılmaz olduğunu düşünmüyorum" dedi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, ABD'nin suikasta bir dahlinin olmadığını belirtti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise, Heniyye'nin ölümüne ilişkin haberlerin görüldüğü ifade edildi.

İran Dışişleri Bakanlığı, Heniyye'nin öldürülmesinden ABD'yi sorumlu tuttu. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani, Heniyye'nin şehit olmasının Tahran ile Filistin arasındaki bağı güçlendireceğini söyledi. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ise, bu suikastın işgalci teröristlerin korkakça bir eylemi olduğunu belirtti ve İran'ın saldırganları pişman edeceğini vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, suikastı "tamamen kabul edilemez bir siyasi cinayet" olarak tanımladı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Heniyye'nin ölümüne yol açan saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirtti ve bu tür eylemlerin bölgedeki barış çabalarına karşı olduğunu söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Heniyye'nin öldürülmesini şiddetle kınadı ve Filistin Hükümeti de bu suikastı haince bir eylem olarak nitelendirdi. Abbas, Filistin halkına ulusal birlik çağrısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Hamas liderinin İran'da öldürülmesini kınadı ve bu olayın bölgede daha fazla istikrarsızlığa yol açabileceğini belirtti.

Lübnan'daki Hizbullah ve Yemen'deki İran destekli Husiler de başsağlığı mesajı yayınlayarak İsrail'i kınadıklarını açıkladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı, Heniyye'nin öldürülmesini sert bir şekilde kınadı ve bu suikastın bölgede tehlikeli bir gerginlik yaratabileceğini ifade etti.

İsrail hükümetinin basın ofisi "Ortadan kaldırıldı" yazılı fotoğrafını paylaşıp sildi

İsrail hükümeti ve ordusu, suikast hakkında resmi bir açıklama yapmaktan kaçındı. İsrail'in aşırı sağcı Miras Bakanı Amichay Eliyahu, Heniyye'nin ölümüyle dünyanın daha güzel hale geleceğini söyledi. İsrail hükümetinin basın ofisi, Heniyye'nin alnına "Ortadan kaldırıldı" yazılmış bir fotoğrafını paylaşarak daha sonra bu paylaşımı kaldırdı.

Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasının ardından bölgede gerilim arttı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde ayakta alkışlanmasının ardından bölgede artan gerilim, Hamas lideri İsmail Heniyye'nin Tahran'da uğradığı suikast sonucu öldürülmesiyle yeni bir boyuta taşındı. İsrail güçlerinin gerçekleştirdiği bu saldırının ardından bölgedeki çatışmaların nasıl evrileceği büyük bir belirsizlik yaratırken, gerilim tırmanmaya devam ediyor.

Netanyahu, 24 Temmuz'da ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada, İsrail'in Gazze Şeridi'nde yürüttüğü operasyonlara yönelik destek arayışında bulunmuştu. Konuşması sırasında Kongre üyeleri tarafından dakikalarca ayakta alkışlanan Netanyahu, "Bize gerekli teçhizatı verin, işi daha çabuk bitirelim." diyerek ABD'nin desteğini talep etmişti.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin 31 Temmuz'da Tahran'da öldürülmesi, 10 aydır devam eden İsrail-Hamas çatışmalarında bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Heniyye'nin ölümünün ardından dünya genelinde tepkiler yükselirken, bölgede gerilim daha da arttı. İsrail'in bu suikastı, üst düzey Hizbullah yetkililerine yönelik saldırılarının hemen ardından gelmesi dikkat çekti.

Netanyahu, ABD ziyaretinde Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve eski ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelmişti. Harris, Netanyahu ile görüşmesinin ardından Gazze'deki insani duruma ilişkin endişelerini dile getirmişti. Trump ise İsrail ile ilişkilerinin güçlü olduğunu vurgulamıştı. Netanyahu'nun ABD'deki temaslarının ardından bölgedeki gerilimin tırmanması, İsrail'in askeri operasyonlarına hız vermesine neden oldu.

Netanyahu'nun ABD'deki temaslarının ardından bölgedeki gerilim hızla tırmandı. İsrail'in Hizbullah'a yönelik saldırılarının ardından, Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından biri öldürüldü. Netanyahu hükümeti, 10 aydır devam eden çatışmalarda en geniş çaplı Lübnan saldırısını gerçekleştirdi. Beyaz Saray'dan İsrail'e destek açıklamaları gelirken, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu vurguladı.

Netanyahu Güvenlik Kabinesi ile Görüşecek

Heniyye'nin ölümünün ardından İsrail hükümetinden henüz resmi bir açıklama gelmezken, Netanyahu'nun üst düzey güvenlik yetkilileriyle durum değerlendirmesi yapacağı ve Güvenlik Kabinesi'ni toplayacağı bildirildi. Bölgedeki tansiyonun düşüp düşmeyeceği ise belirsizliğini koruyor.

memur5.com

Bakmadan Geçme