Hastanelerde öncelik sırasına hâkim ve savcılar da eklendi
2024/11 sayılı Poliklinik Hizmetlerinde Öncelik Sırası Genelgesi ile hastanelerde sağlık hizmetlerine öncelikli erişim hakkı tanınan gruplara bir yenisi eklendi.
Sağlık Bakanlığı, 2024/11 sayılı Poliklinik Hizmetlerinde Öncelik Sırası Genelgesi ile hastanelerde sağlık hizmetlerine öncelikli erişim hakkı tanınan gruplara bir yenisini ekledi. Artık hkimler ve Cumhuriyet savcıları da poliklinik muayenelerinde öncelik sırasına giren meslek grupları arasında yer alacak.
Yeni Düzenleme ile Öncelik Sırası Güncellendi
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu imzasıyla yayımlanan genelge, sağlık hizmetlerinde öncelik sırasına dahil edilen yeni grubu belirliyor. Buna göre, hkimler ve Cumhuriyet savcıları, tıbbi muayenelerde diğer öncelikli gruplarla eşit haklara sahip olacak. Yeni düzenleme, çeşitli meslek gruplarının sağlık hizmetlerinden daha hızlı yararlanabilmesini amaçlıyor.
Öncelik Sırasındaki Diğer Gruplar
Yeni genelgeye göre poliklinik hizmetlerinde öncelik sırasına giren gruplar şu şekilde sıralandı:
- Acil vakalar
- Engelli hastalar
- Hamileler
- 65 yaş üstü hastalar
- Yedi yaşından küçük çocuklar
- Harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malûl ve gaziler
- Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma ve Sahil Güvenlik personeli
- Çocuk Koruma Kanunu kapsamındaki çocuklar
- Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamındaki kadınlar
- Hkimler ve Cumhuriyet Savcıları
T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı: E-11045126-010.06
Konu: Poliklinik Hizmetlerinde Öncelik Sırası
GENELGE
2024/1
İlgi: a) Poliklinik Hizmetlerinde Öncelik Sırası Konulu 2010/73-80 Sayılı Genelge.
b) Poliklinik Hizmetlerinde Öncelik Sırası Konulu 2016/22 Sayılı Genelge.
c) Poliklinik Hizmetlerinde Öncelik Sırası Değişikliği Konulu 2017/10 Sayılı Genelge.
Bildiğiniz üzere, sağlık kurum ve kuruluşlarında özellikle poliklinik hizmetlerinde hasta mağduriyetlerinin önlenmesi, mevzuatımızda hasta hakları mevzuat başta olmak üzere toplumda öncelikli olarak korunması ve özel tedbir alınması gerektiği, vatandaşlarımızın sağlık hizmetinden de öncelikli olarak yararlandırılmaları konusunda Bakanlığımıza müteakip zamanlarda yayımlanan genelgeler ile düzenlemeler yapılmış, mevzuatın ve ruhuna uygun olarak uygulanabilmesine yardımcı olmak amacıyla yasal dayanağa kavuşturulmuştur.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda 'Kanun Önünde Eşitlik' başlıklı 10. madde içerisinde; 'Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, sınıf, düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrımcılığa uğramaz.' ifadesi yer almış ve devlet, bu eşit yaşam koşullarını sağlamaya yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.
Poliklinik hizmetlerinde genel hizmetin aksamasına meydan vermeyecek şekilde poliklinik muayenelerinde öncelikli sırayı alacak gruplar yukarıda belirtilen mevzuat çerçevesinde aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
Acil vakalar (Ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılması gerektiğine hekim tarafından karar verilen vakalar),
Engelli hastalar,
Hamileler,
65 yaş üstü hastalar,
7 yaşından küçük çocuklar,
Harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler ile aileleri,
669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerinden Sağlık Bakanlığımıza devredilen sağlık kuruluşlarında görevli olmak üzere, öncelikli olarak gemiden sevkle gelenler, hizmetteki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Jandarma Genel Komutanlığı (JGK) ve Sahil Güvenlik Komutanlığı (SGK) personeli ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler ile emekli TSK, J.Gn.K. ve S.G.K. personel ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler.