Hazine ve Maliye Bakanlığı 5 müfettiş yardımcısı alacak
Giriş sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamadan oluşacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Teftiş Başkanlığı'na 5 Hazine ve Maliye Müfettiş Yardımcısı alınacak. Giriş sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamadan oluşacak.
Sınava İlişkin Bilgiler
Hazine ve Maliye Bakanlığı Teftiş Başkanlığı tarafından 5 Hazine ve Maliye Müfettiş Yardımcısı alınması amacıyla giriş sınavı düzenlenecek. Sınav iki aşamalı olup, yazılı ve sözlü olarak gerçekleştirilecek.
Sınav Tarihi ve Yeri
Giriş sınavının yazılı bölümü, 12 Nisan 2025 tarihinde Ankara'da üç oturum halinde yapılacaktır. Sınav giriş yerleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı resmi internet sitesinde (www.hmb.gov.tr) sınav tarihinden en az 15 gün önce ilan edilecek. Sınav tarihi ve/veya yerinde değişiklik olması durumunda, duyuru Bakanlık resmi internet sitesinde yapılacak olup, bu ilan tebligat yerine geçecek. Ayrıca adaylar Kariyer Kapısı Platformu üzerinden sınava ilişkin bilgilere erişebilecekler.
Sınav Başvuru Şartları
Hazine ve Maliye Müfettiş Yardımcılığı giriş sınavına başvuracak adayların;
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48'inci maddesinde yer alan genel şartları taşıması,
Hukuk fakültelerinden veya denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt içi/yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olması,
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca 2023 veya 2024 yıllarında yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarına göre KPSSP4, KPSSP8 veya KPSSP9 puan türlerinden en az 80 puan almış olması,
Başvuruda bulunacak adayların, 1 Ocak 2025 itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olması,
Daha önce giriş sınavına iki kez katılmamış olması gerekmektedir.
Başvurular, 13 Ocak 2025 Pazartesi günü başlayıp 24 Ocak 2025 Cuma günü sona erecek. Başvurular, e-Devlet üzerinden veya Kariyer Kapısı Platformu üzerinden yapılacaktır. Sınav başvurusu, son bir ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf ve özgeçmişin sisteme yüklenmesi ile tamamlanacak. Elektronik ortamda meydana gelebilecek aksaklıklar nedeniyle son güne bırakılmaması önerilmekte.
Sınav Başvurusunun Geçersiz Sayıldığı Durumlar
Kariyer Kapısı Platformu üzerinden başvuru yapmayanların,
Süresi içinde başvuru yapmayan veya başvurusunu tamamlamayanların,
Eksik ve hatalı bilgi verenlerin başvuruları geçersiz sayılacaktır.
Yazılı Sınava Çağrı
Başvuruları kabul edilen ve sınav şartlarını taşıyan ilk 100 aday yazılı sınava girmeye hak kazanacaktır. Sınavda başarılı olan adaylar, sözlü sınava çağrılacaktır.
Yazılı Sınav Şekli ve Konuları
Yazılı sınav üç oturumda klasik usulde yapılacak. Konular şunlar:
Hukuk: Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, Ceza Hukuku, Borçlar Hukuku, Ticaret Hukuku
İktisat: Mikro ve Makro İktisat, Türkiye Ekonomisi, Güncel Ekonomik Sorunlar
Maliye: Maliye Teorisi, Vergi Sistemi, Kamu Maliyesi
Adayların sınavda cep telefonu, hesap makinesi gibi cihazları yanlarında bulundurmaları yasaktır.
Yazılı Sınavın Değerlendirilmesi ve Sözlü Sınava Çağrı
Yazılı sınavda her konudan en az 50 puan alınması ve ortalama notun 70 puan olması gerekmektedir. Sözlü sınava yalnızca başarılı adaylar çağrılacak. Sözlü sınavda, adaylar bilgi düzeyi, ifade yeteneği, davranış ve yetkinlikler açısından değerlendirilecek.
Sözlü Sınav
Sözlü sınavda, adayların bilgi düzeyleri, ifade yetenekleri, genel kültürleri ve mesleğe uygunlukları değerlendirilecek. Sözlü sınavda başarılı olabilmek için 100 üzerinden en az 70 puan alınması gerekmekiyor.
Giriş Sınavı Sonucunun İlanı
Giriş sınavı sonuçları, yazılı ve sözlü sınav puanlarının ortalaması alınarak belirlenecektir. Başarılı olan adaylar, ilan edilen kadro sayısı kadar asıl ve yedek olarak belirlenecektir.
Başarılı aday sayısı ilan edilen kontenjandan az olursa, Bakanlık daha az sayıda Müfettiş Yardımcısı atayabilir. Giriş sınavı sonuçları, Bakanlık resmi internet sitesi ve Kariyer Kapısı Platformu üzerinden ilan edilecektir.
İtiraz
Sınav sonuçlarına itiraz, duyuru tarihinden itibaren 10 gün içinde yazılı olarak yapılabilecek.