Hizmetliler memur kadrolarına vekaleten atanabilir mi?

Hizmetlilerin memur kadrolarına vekaleten atanabilmesi mümkündür, ancak belirli koşulların sağlanması gerekmektedir. Bu koşullar arasında, hizmetlinin ilgili memur kadrosuna atanabilmesi için gerekli olan sınav dışındaki şartları taşıması bulunmaktadır. Ancak vekaleten yapılan bu atamalarda ücret ödenmeyeceği önemle vurgulanmaktadır.

Hizmetlilerin memur kadrolarına vekaleten atanamayıp atanamayacağı sorusu sık gündeme gelmekte. MEMUR5.COM editörünün incelemesine göre, hizmetlilerin memur kadrolarına vekaleten atanabilmesi mümkündür, ancak belirli koşulların sağlanması gerekmektedir. Bu koşullar arasında, hizmetlinin ilgili memur kadrosuna atanabilmesi için gerekli olan sınav dışındaki şartları taşıması bulunmaktadır. Ne var ki vekaleten yapılan bu atamalarda ücret ödenmeyeceği önemle vurgulanmaktadır. Dolayısıyla, bu konuda Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı'nın bir genelge yayınlamasıyla kamu kurumlarında uygulama birliğinin sağlanabileceği düşünülmektedir.

Konuyu soru-cevapla etraflıca açıklayalım:

Her sınıftaki ve her unvandaki memur kadrolarına vekaleten atama mümkün müdür?

Sınav dışındaki şartların taşınması halinde hizmetlinin memur kadrosuna teknisyenin mühendis kadrosuna vekalet etmesine engel bir mevzuat düzenlemesi yoktur.

Tarihi Devlet Personel Başkanlığı'nın bu konudaki vermiş olduğu görüş ise farklıdır.

Bu Başkanlığın vermiş olduğu bir görüşte; İlk defa kamu hizmetlerine personel alımı veya unvan değişikliği yoluyla atanabilecek, idari sorumluluk ve yetki kullanımı gerektirmeyen, boş kaldığı takdirde idari işleyişte ve kamu hizmeti sunumunda aksamaya yol açmayacak nitelikteki kadrolara ait görevlerin vekâleten gördürülmesinin uygun olmadığı, bunun yerine söz konusu kadroların ilk defa kamu hizmetlerine personel alımı veya unvan değişikliği yoluyla doldurulması gerektiğini ifade etmiştir.

Dolayısıyla bu şekilde yapılan vekaleten atamalarda da ücret ödenemeyecektir.

Bu tür sorunların yaşanmaması ve uygulama birliğinin sağlanması için Cumhurbaşkanlığı İdari işler Başkanlığı'nın bir genelge çıkarmasının yerinde olacağını düşünüyoruz. Böylelikle kamu kurumlarındaki kafa karşıklığı sona erecektir.

memur5.com

Bakmadan Geçme