İktidardan böyle zamana böyle ruh: Hızla ithal otomobil cenneti haline geliyoruz

CHP kurmayı Volkan Demir: 'AKP hükümeti cambaza bak yöntemiyle ülkeyi hızla bir ithal otomobil cenneti haline getiriyor'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ticaret Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, yaptığı yazılı açıklamada, AKP hükümetinin Türkiye'yi hızla bir ithal otomobil cenneti haline getirdiğini belirtti. Demir, yerel marka ile otomobil üretme iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Demir'in açıklamalarında, Türkiye'de üretilen otomobillerin oranının her yıl düştüğüne dikkat çekti. 2020 yılında satılan araçların yaklaşık %46'sının yurt içinde üretildiğini belirten Demir, bu oranın 2024 yılının ilk alt ayında %29'a kadar gerilediğini aktardı. Ayrıca, 2023 yılında araç ithalatının bir önceki yıla göre %128 oranında artarak 18 milyar doları aştığını, ihracatın ise 11.5 milyar dolarda kaldığını kaydetti.

Demir, Türkiye'deki yüksek üretim maliyetleri ve döviz kuru politikasının yerel üretimin rekabet şansını ortadan kaldırdığını vurguladı. Yabancı sermaye yatırımlarının çekilememesi nedeniyle iç piyasada yabancı menşeli araç oranının artacağına dikkat çeken Demir, "TOGG ile başladığı iddia edilen Türkiye markası otomobil üretme iddiası, Çinli firmalara karşı rekabet şansı olmadığından son bulacaktır" dedi.

Demir, Türkiye'nin otomobil sektöründeki mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını ve herhangi bir sektörel sanayi planının bulunmadığını belirterek, hükümetin günlük kararlarla yönetildiğini ifade etti. Sonuç olarak, Türkiye'nin ihracatta en güçlü olduğu sektörlerde bile net ithalatçı konumuna düştüğünü söyledi.

memur5.com

Bakmadan Geçme