İş adamlarına Malezya'da yatırım çağrısı
- DEİK Türkiye-Malezya İş Konseyi Başkanı Karahan: - 'Kendimize yeni pazarlar ararken bunlardan en doğrusu Asya'dır ve Asya'da da bunun anahtarı Malezyadır'
KOCAELİ (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Malezya İş Konseyi Başkanı Süheyla Çebi Karahan, 'Kendimize yeni pazarlar ararken bunlardan en doğrusu Asya'dır ve Asya'da da bunun anahtarı Malezya'dır.' dedi.
Kocaeli Ticaret Odası'nda (KOTO) düzenlenen Malezya Yatırım ve İş Fırsatları Bilgilendirme Toplantısı'nda konuşan Karahan, dünyadaki Müslüman nüfusun yüzde 60-65'inin Asya'da yaşadığını belirterek, bunlar içinde hukuk sistemi en gelişmiş ülkenin Malezya olduğunu söyledi.
Güçlü hukuk sistemi sayesinde iş adamlarının kendilerini garanti altında hissederek 200 milyon nüfuslu Malezya'da yatırım yapabileceklerini dile getiren Karahan, 'Kendimize yeni pazarlar ararken bunlardan en doğrusu Asya'dır ve Asya'da da bunun anahtarı Malezya'dır.' değerlendirmesinde bulundu.
Karahan, Malezya'nın Çin ve Singapur'a yakın olduğu için çok ciddi fonların toplandığı bir ülke konumunda bulunduğuna işaret ederek, 'İslami bankacılık sisteminin de çok ciddi geliştiği bir ülke. Oradaki fonlara doğru projeler getirildiğinde çok kolay para temin edilebilebilir.' ifadesi kullanıldı.
Karahan, şunları kaydetti:
'Malezya halkı Türkleri çok seviyor, Türklere karşı özel sempatileri var. Bu bizim için bir avantaj. İkinci olarak iyi çalışan bir bankacılık sistemi var. Afrika'da birçok ülkede bankacılık sistemi oturmamıştır iş aldığınızda birçok sıkıntıyla karşılaşırsınız, ama Malezya'da böyle bir şey yok. Çok güçlü bir ticari hukuk sistemi var. Türk Hava Yolları'nın haftada 10 uçuşu var. Diğer hava yollarını da düşündüğümüzde ulaşım problemi yok. Malezya Dünya Bankası'nın iş yapılabilirlik listesinde 18. sırada yer alıyor. Yani dünyada iş yapılabilecek en güvenli 18 ülkeden biri Malezya.'
Karahan, Türkiye'de üretilen her ürünün Malezya'ya satılabileceğini belirterek, 'Özellikle tarım ve gıda konusunda Türk firmalarının Malezya ile ilgilenmesi lazım. Tarım konusunda orada çok şeyler yapabiliriz. Tarım için palmiye ağaçlarını kesip, yer açıyorlar.' şeklinde konuştu.
KOTO üyesi 40 iş adamının katıldığı toplantıda, İhracat Genel Müdürlüğü Malezya Ülke Masası Uzmanı Tuğrul Somuncuoğlu, Avrupa Birliği (AB) Genel Müdürlüğü STA Uzmanı Büşra Koç, Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu Türkiye Direktörü Idzham Abdulhamid, Malezya'daki iş ve yatırım fırsatlarıyla ilgili sunum yaptı.