İş Kanunu sil baştan
Türk İş Kanunu'nda köklü değişiklikler yapılacak çalışma saatleri 40 saate düşürülürken, 'uzaktan', 'kısmi' ve 'platform' gibi yeni nesil esnek çalışma modelleri getirilecek.
Türk İş Kanunu'nda kapsamlı bir reform süreci başlatılıyor.
Türkiye gazetesinden Emrah Özcan'ın haberine göre, hükûmet, 30 milyondan fazla çalışanı doğrudan etkileyen bu değişikliklerle, ücretlerden çalışma saatlerine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışmaya kadar birçok başlıkta düzenlemeler yapmayı planlıyor. Çalışma saatlerinin 40 saate düşürülmesi ve uzaktan, kısmi, platform gibi yeni nesil esnek çalışma modellerinin mevzuata dahil edilmesi gündemde.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında geçtiğimiz hafta yapılan Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısında, işgücü piyasasında ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar ve bu ihtiyaçlara uygun mevzuat değişiklikleri ele alındı. Uzaktan ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi esnek çalışma modellerinin iş dünyası gereksinimleri ve iş-özel hayat dengesi gözetilerek belirlenmesi kararı alındı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, haziran ayında yapılacak düzenlemelerle sosyal güvenlik mevzuatının ve uygulamalarının yeni nesil çalışma biçimlerine uyumlu hale getirileceğini belirtmişti. Çalışma saatlerinin 45'ten 40 saate düşürülmesi ve bazı meslek gruplarındaki 48 saatlik çalışma sürelerinin azaltılması bekleniyor.
Hükûmet kaynakları, yapılan düzenlemelerin merkezine çalışanı koyacaklarını ve çalışanların vasıflarının geliştirilmesini sağlayacak yeni hükümler getireceklerini ifade etti. Ayrıca, sosyal sorumluluk projelerinde çalışanlarına yeterince ücret vermeyen işletmelere yönelik dengesizliklerin giderileceği belirtildi.
Bir önceki dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de çalışma sürelerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulamıştı. Muhalefet ise geçen yıl TBMM'ye haftalık çalışma saatlerinin 37,5 saate düşürülmesi için bir teklif sunmuştu.