İş sözleşmesi feshi öncesinde işçiye bilgi verme zorunluluğu var mı?

İşverenin, işten çıkarma sürecinde işçiye önceden bilgi verme zorunluluğu bulunuyor

İşverenin, işten çıkarma sürecinde işçiye önceden bilgi verme zorunluluğu bulunuyor. İş Kanunu'nda belirtilen kurallara göre, işveren işçiyi işten çıkarmak istediğinde, işçiye işten çıkarma niyetini önceden belirtmek durumunda. Bu bilgilendirme işçinin hizmet süresine göre değişiklik göstermekte. Örneğin, işçinin hizmet süresi 6 aydan az ise, işveren işten çıkarma niyetini en az 2 hafta öncesinden işçiye bildirmeli. Benzer şekilde, 6 ay ila 1,5 yıl arasında olan hizmet süresinde bu bildirim süresi 4 haftaya çıkar. 1,5 yıl ile 3 yıl arasındaki hizmet süresinde işverenin işten çıkarma niyetini en az 6 hafta önceden işçiye bildirmesi gerekmekte. 3 yıldan fazla hizmet süresine sahip işçiler için ise bu süre 8 haftaya kadar çıkar. Bildirim süresine uymayan işveren, işçiye bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemekle yükümlü.

MEMUR5.COM editörü konuyu detaylıca inceleme masasına yatırdı.

-Mevzuatta, işten çıkarma sürecinde uyulması gereken birçok husus bulunmaktadır ve birçok işletme bu hususlara dikkat etmemektedir. İş sözleşmesinin feshinde usul nasıl olmalıdır?

İlk olarak, işveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır. İşçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, hakkındaki iddialara karşı savunması alınmadan, işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Ancak, işverenin 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. maddenin (II) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır.

İş Kanunu'nda, işverenlere işçinin Ahlak ve İyi Niyet Kurallarına Uymayan Haller nedeniyle iş sözleşmesini haklı nedenle ve derhal sona erdirme hakkı tanınmaktadır. Bu fesih türü sonucunda işçi herhangi bir tazminata hak kazanamayacağı gibi iş güvencesi hükümlerinden ve işsizlik ödeneğinden de yararlanamamaktadır.

Yasaya göre, işverenin işçiyi işten çıkarma niyetini önceden belirtme zorunluluğu bulunmaktadır. İşçinin hizmet süresine göre bu bildirim süresi değişiklik göstermektedir. Örneğin, işçinin hizmet süresi 6 aydan az ise, işveren en az 2 hafta öncesinden işçiye işten çıkarma niyetini bildirmelidir. 6 ay ila 1,5 yıl arasında olan hizmet süresinde bu bildirim süresi 4 haftaya çıkar. 1,5 yıl ila 3 yıl arasındaki hizmet süresinde işverenin bildirim süresi 6 haftaya, 3 yıldan fazla hizmet süresine sahip işçiler için ise bu süre 8 haftaya kadar uzar. Bildirim şartına uymayan işveren, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemekle yükümlüdür.

memur5.com

Bakmadan Geçme