İşçiler meydanlarda: Polonez ve Fernas işçileri haklarını arıyor

Polonez ve Fernas işçileri, düşük ücret, mobbing ve işten atılmalara karşı İstanbul ve Ankara'da haklarını aramaya devam ediyor.

Düşük ücret, mobbing, fazla mesai, sendikasızlaştırma ve işten atılma gibi sorunlara itiraz eden işçilerin eylemleri İstanbul ve Ankara'da devam ediyor. Polonez fabrikası işçileri İstanbul'da, Fernas maden işçileri ise Ankara'da hak mücadelesi için meydanlarda.

Polonez işçileri direnişte: Gözaltılar ve ters kelepçe protestosu

İstanbul Çatalca'da bulunan Ürdün sermayeli Polonez fabrikasında çalışan işçiler, fabrikaya giriş çıkışların kapatılmasını protesto ederek yaklaşık iki aydır eylemlerini sürdürüyor. Fabrikanın önünde devam eden eyleme polis müdahale ederek 85 işçiyi ters kelepçe ile gözaltına aldı. İşçiler, ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Polisin eylem alanına girişlerine izin vermemesi üzerine Polonez işçileri, Çatalca Kaymakamlığı önünde toplandı. Burada, polis tarafından uygulanan ters kelepçe muamelesini protesto eden işçiler, kendilerine sembolik olarak ters kelepçe taktı.

146 işçi, haklarının gasp edilmesine karşı mücadele ettiklerini belirterek Çatalca Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş ile görüşme talebinde bulundu. Polisin sert müdahalesi sonrasında daha da dirençli olduklarını söyleyen işçiler, meydanda halay çekip türküler söyleyerek direnişlerini sürdürdü.

Sendika temsilcisi: “Direniş alanımız geri verilene kadar buradayız”

Tek Gıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, işçilerin taleplerinin sadece işe geri dönmek ve sendikal haklarını kullanmak olduğunu belirtti. Polisin, işçileri ters kelepçe takarak saatlerce araç içinde beklettiğini ve şiddet uyguladığını ifade eden Karlıkaya, anayasal haklarını kullanmak için fabrika önündeki direniş alanlarına geri dönmek istediklerini ve bu amaçla kaymakamlıkla görüşme talep ettiklerini vurguladı. Karlıkaya, “Direniş alanımız geri verilene kadar buradayız. Polonez direnişine sahip çıkmaya çağırıyorum” dedi.

Fernas maden işçileri de Ankara'da eylemde

Batman'da AK Parti Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Fernas Madencilik'te 7 işçinin Bağımsız Maden-İş Sendikası'na üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılması sonrası başlayan eylemler Ankara'ya taşındı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde eylem yapan işçiler, gece saatlerinde Madenci Anıtı'na yürüdü. Dün, sendika işçileri ve destekçileri, Fernas Madencilik Genel Merkezi'ne yöneticilerle görüşmek için gitti.

Ancak polis, eylemcilerin binaya yaklaşmasına izin vermedi ve müdahalede bulundu. Eylemde yer alan bir işçi, polisin müdahalesi sırasında bir elektrik direğine tırmandı. Bu sırada 24 işçi gözaltına alınırken, elektrik direğine tırmanan işçi de polis ve itfaiye ekiplerinin müzakeresi sonucu aşağı indi ve gözaltına alındı. Gözaltına alınan 25 kişi arasında Bağımsız Maden-İş yöneticilerinden Ferhat Akılman ve sendikanın avukatı Mert Batur da bulunuyor.

Maden işçileri: “Haklarımızı istiyoruz”

Yaklaşık 23 gündür direnen maden işçileri, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmasını, maaşlarının iyileştirilmesini ve sendikal özgürlüklerinin tanınmasını talep ediyor. İşçiler, "Yasa ne diyorsa onu istiyoruz. Haklarımızın karşılığında yıllar sonra bir Somalı madencinin daha tekmelenmesini istemiyoruz" şeklinde açıklamalarda bulundu.

İki şehirde de devam eden işçi eylemleri, hak arama mücadelesinde polisin sert müdahaleleriyle karşılaşırken işçilerin direnişi giderek daha da güçleniyor.

memur5.com

Bakmadan Geçme