İşe iade hakkından faydalanabilmek için gereken şartlar nelerdir?

İşe iade hakkından yararlanabilmek için belirlenmiş bazı önemli şartlar bulunuyor. MEMUR5.COM editörü bu şartları sıraladı:

1. İşyerindeki işçi sayısı: İşe iade hakkından faydalanabilmek için, ilgili işyerinde en az 30 işçinin çalışıyor olması gerekmekteÇalışma süresi: İş sözleşmesi feshedilen işçinin, ilgili işverene bağlı çalışma süresinin en az 6 ay olması gerekmektedir.

3. Fesih bildirimi: İşverenin iş sözleşmesini fesih etmek istemesi durumunda, feshi yazılı olarak bildirmesi gerekmektedir. Ayrıca, fesih gerekçesini açıkça belirtmesi de gerekmektedir.

4. Hakların ödenmesi: İşveren, feshin gerekçesine bağlı olarak ortaya çıkan tüm hakları, fesih tarihinde işçiye ödemekle yükümlüdür.

5. Geçersiz fesih durumu: İş sözleşmesinin neden belirtilmeksizin feshedilmesi veya belirtilen nedenin geçerli olmadığı iddiasında bulunulması durumunda, işçi fesihin geçersizliğini ileri sürebilir ve işe iade talebinde bulunabilir.

6. Arabulucuya başvuru süresi: Fesih tarihinden itibaren 1 ay içinde, İş Mahkemeleri Kanunu uyarınca arabulucuya başvurulması gerekmektedir.

memur5.com

Bakmadan Geçme