İŞKUR kursiyeri olarak işe başlayan işçinin izin ve tazminat hakları nelerdir?
İŞKUR kursiyeri olarak işe başlayan işçilerin yıllık izin ve tazminat hesaplamalarında hangi tarihin esas alınması gerektiği belirsizliği gündemde. Yargı kararları, işbaşı eğitim programının işçi statüsündeki katılımcıları için kıdem hesaplamasında dikkate alınabileceğini gösteriyor.
İŞKUR'un işbaşı eğitim programları kapsamında kursiyer olarak işe başlayan bir işçinin yıllık izin ve kıdem/ihbar tazminatı hesaplamasında hangi tarihin esas alınması gerektiği tartışma konusu oldu.
Programlar, işverenlere potansiyel işçilerini gözlemleme ve daha bilinçli işe alma fırsatı sunsa da katılımcıların işçi statüsünde çalıştığı durumlarda, hizmet akdine tabi çalışma süresiyle ilgili belirsizlikler yaşanıyor. Yargı kararları, program süresince işverenin emir ve talimatları doğrultusunda çalışan bir işçinin hizmet süresinin kıdem hesaplamasında dikkate alınabileceğini ortaya koyuyor.
Eyüp Sabri Demirci'nin Karar gazetesindeki yazısı:
İŞKUR KURSİYERİ OLARAK İŞE BAŞLAMIŞ İŞÇİNİN YILLIK İZİN VE KIDEM/İHBAR TAZMİNATI HESABI
İŞKUR kursiyeri olarak çalışmaya başlayan bir işçimizi program bitimi sonrasında işe aldık. Bu işçinin yıllık izin ve kıdem/ihbar tazminatı hesabında kursiyer olarak işe başladığı tarihi mi işçi olarak işe başladığı tarihi mi esas almalıyız?
İşsiz vatandaşlar ile öğrencilere mesleki deneyim kazandırmak ve istihdam edilme imkânlarını artırmak amacıyla uygulamaya alınan işbaşı eğitim programları, aynı zamanda nitelikli işgücü temininde zorlanan işverenlere işe alacağı işçilerini program süresince gözlemleyerek işe alma konusunda daha isabetli karar vermelerine imkân sağlamıştır.
Programın amacı esasen katılımcılara işbaşında eğitim vermek olmasına rağmen, uygulamada katılımcıların işçi gibi çalıştırıldıkları, hatta mevcut işçi gibi sorumluluklar yüklendiği de görülmektedir.
Program süresince katılımcıya programın amacına uygun olarak eğitim verilmesi, bu sayede mesleki eğitim kazandırılmasına imkân sağlanması halinde, katılımcının hizmet akdine tabi çalışmasından söz edilemeyeceğinden, katılımcı program bitiminin ardından hizmet akdine tabi çalışmaya başlasa bile iş başı eğitim programında geçen sürenin kıdemden sayılması sözkonusu olmayacaktır.
Buna karşın katılımcının diğer işçiler gibi işverenin emir ve talimatları doğrultusunda çalıştırılması, işveren tarafından diğer çalışanlar gibi kendisine verilen işlerden sorumlu tutulması halinde, bir yargı kararında “işçinin iş görme edimini yerine getirdiği, işverene bağımlı olarak çalıştığı durumda ücretinin üçüncü şahıs tarafından ödenmesi iş ilişkisinin geçerliliğini etkilemez. Davacının ücretinin İşkur tarafından ödenmesi davacıyla davalı arasında iş ilişkisinin kurulmasını engellemez. Davacıyla davalı arasında .....- ......tarihleri arasındaki dönemde iş ilişkisi bulunduğu anlaşıldığından 6 aylık kıdem şartının gerçekleştiğinin kabulünde hatalı bir yön bulunmamaktadır." şeklinde karar alınmıştır.