İŞKUR yıllar itibarıyla kısa çalışma ödeneği alanların sayısını açıkladı
Kısa Çalışma Ödeneği Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulması hallerinde, işçilere çalışamadıkları süreler için kısa çalışma ödeneği ödenmektedir.
Bu uygulama ile işini kaybetme riski taşıyan kişilerin istihdamda kalmaları sağlanarak işsizliğin artmasının önüne geçilmekte, çalışamadığı için ücret kaybı yaşayan işçilere gelir desteği sunulmakta, işverenlerin işgücü maliyetlerini azaltmalarına imkan verilmekte, yaşanan şokun atlatılmasının ardından yaşanacak muhtemel işe alım maliyetlerinin önüne geçilmekte ve tecrübe sahibi işçiler ile işyeri arasındaki bağlantı korunmaktadır.
Bir işçinin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için, işvereninin genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerden etkilendiğinin tespit edilmiş olması ve işçinin de fesih hariç işsizlik ödeneğinden yararlanmak için gereken prim ve hizmet akdi sürelerine ilişkin şartları taşıması gerekmektedir.
Kısa çalışma ödeneği, çalışılmayan süreler için işçilere ödenmekte olup miktarı sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %60'ıdır. Hesaplanan bu miktar aylık asgari ücretin brüt tutarının %150'sini geçememekte ve ödenek miktarından sadece damga vergisi kesilmektedir. Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak üzere kısa çalışma süresi kadardır.
Ayrıca kısa çalışma ödeneği olarak ödenen süre işsizlik ödeneği süresinden mahsup edilir. Kısa çalışma süresini 3 aydan 6 aya kadar uzatmaya ve ödenen sürelerin işsizlik ödeneğinden mahsup edilip edilmeyeceğini belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.
2003 yılında mevzuatımıza giren kısa çalışma ödeneğinin ilk uygulamaları 2005 yılında görülen kuş gribi vakaları nedeniyle olmuştur. Ardından 2008 yılının sonunda başlayan küresel ekonomik krizin sosyo-ekonomik etkilerini azaltabilmek için kısa çalışma uygulaması etkin bir şekilde kullanılmıştır. Ayrıca, Libya iç savaşı, Japonya'da yaşanan tsunami, Van depremi, Hatay Reyhanlı'daki terör eylemi ve 2019 döviz etkisi ile uygulama hayata geçirilmiş olup en geniş kapsamlı uygulama COVID-19 sebebiyle olmuştur.