'İsrafı önlemek için gereksiz işlem yapmayın'

- TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Akgül: -'İsrafı önlemenin tedbiri çok basittir. Gereksiz, amaçsız, yararsız yere iş, işlem yapmayın, israfı da bir şekilde önlemiş olursunuz' - 'Türkiye'ye geçen Iraklılar, Suriyeliler ve bir kısım Afganlar var. Dolayısıyla onların ihtiyaç duyduğu temel gıdaların temini noktasında bizim de kaynaklarımızı verimli kullanmamız lazım'

ORDU (AA) - EYÜP ELEVÜLÜ - Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mütevelli Heyeti Başkanı Aziz Akgül, israfı önlemenin tedbirinin çok basit olduğunu belirterek, 'Gereksiz, amaçsız, yararsız yere iş, işlem yapmayın, israfı da bir şekilde önlemiş olursunuz' dedi.

Akgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TİSVA'nın, Türkiye'de israfı önleme bilincinin geliştirilmesi amacıyla kurulduğunu belirtti.

Dikkatli olunduğu vakit israfın önlenebileceğini vurgulayan Akgül, 'Her alanda gereksiz, amaçsız, yararsız yere iş, işlem ve harcamanın yapılmamasını sağlayacak tedbirlerin alınmasını öngörüyoruz. İsrafı önlemenin tarifi böyle olmasına rağmen aslında bundan hareket ederek de tedbirler geliştiririz. İsrafı önlemenin tedbiri çok basittir. Gereksiz, amaçsız, yararsız yere iş, işlem yapmayın, israfı da bir şekilde önlemiş olursunuz' diye konuştu.

Dünya genelinde israfı önleme konusunda başarısız bir tablo olduğunu anlatan Akgül, 'Her ne kadar israfı önleme tarifi ve yapılma biçimi basit olsa da uygulamaya geldiğimiz zaman bunu hep göremiyoruz. Dolayısıyla israfı önleme noktasında sadece Türkiye değil, dünyadaki hemen hemen bütün ülkelerin çok başarılı olduğu kanaatini taşımıyorum. Çünkü bugün dünyada karşılaştığımız birçok olayda temel husus kaynakları israf etmektir' ifadelerini kullandı.

Akgül, küresel ısınmanın temel sebeplerinden birinin israf olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Kaynaklarımızı doğru şekilde kullanmamaktan kaynaklanıyor. Hatta yapılan tahminlerde küresel ısınma sebebiyle yaklaşık 50 ile 100 yıl içerisinde bazı adaların su altında kalacağı belirtiliyor. Küresel ısınmayı önleyecek tedbirleri geliştirmez, kaynaklarımızı düzgün şekilde kullanmazsak ve israf etmeye devam edilirse ne olacağını kestiremeyiz. Birçok problemin kaynağında esas unsur, kaynağımızı verimli ve etkin kullanmamamızdır. Eğer kaynaklarımızı verimli ve etkin kullanabilirsek biz aslında şu anda fakirlikten, işsizlikten bahsetmeyiz.'

İsraf konusunda en dikkat çekici başlıklar arasında ekmek israfının yer aldığının altını çizen Akgül, 'Ekmek israfı, gıda israfını anlatan bir husus. Bunun yanında su israfı da var. Ayrıca enerji, kağıt gibi birçok alanda israf söz konusu' dedi.

- 'Gıdayı israf etmeyelim'

Aziz Akgül, bireysel olarak herkesin su, ekmek ve gıda israfının önlenmesinde kendine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Ekmek gibi gıda israfının önlemesiyle ihtiyaç sahibi insanlara katkı sağlanabileceğinin altını çizen Akgül, şunları kaydetti:

'Bugün bir İzmir nüfusu kadar, günde yaklaşık 4,5 milyon ekmeği israf ediyoruz. Dolayısıyla bu konuda yönlendirecek mekanizmanın geliştirilmesi lazım ama bu çok kolay değil. İnsanların bilinçlendirilmesi meselesi anaokullarından ya da evden başlamalı. Ekmek, burada bir sembol. Gıdayı israf etmeyelim. Çünkü açlık ve yoksulluk sınırında bulunan insanlar var. Allah'a çok şükür, Türkiye'de açlık sınırın altında olan bir Türk bilmiyorum. Yoksulluk sınırının altında var ama açlık sınırının altında pek olduğunu tahmin etmiyorum. Göç, harp ve iç karışıklıklar sebebiyle Türkiye'ye geçen Iraklılar, Suriyeliler ve bir kısım Afganlar var. Dolayısıyla onların ihtiyaç duyduğu temel gıdaların temini noktasında bizim de kaynaklarımızı verimli kullanmamız lazım.'

Akgül, vakıf olarak geçen yıllarda duyarlılığı arttırmak amacıyla ekmek israfına yönelik kampanya düzenlediklerini sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme