İstanbul'daki yabancı nüfusu Arnavutluk'u geçti

İstanbul'daki yabancı nüfusu, Arnavutluk'un toplam nüfusunu geçti.

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, İstanbul'da artan yabancı nüfusun Arnavutluk'un toplam nüfusunu geride bıraktığını belirtti. Gökce, “Turistler ve yabancı aboneler de dahil edildiğinde İstanbul'da 2-2.5 milyon yabancı olduğu ortaya çıkıyor. Sadece İstanbul'daki yabancı nüfusu Arnavutluk nüfusundan fazla” dedi.

Gökce, Cumhuriyet gazetesine verdiği demeçte, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyetinin 66 bin 550 liraya ulaştığını vurguladı. Gökce, şehirdeki ekonomik zorlukların artan nüfusla birlikte daha da belirgin hale geldiğini ifade ederek, “İstanbulluların yüzde 6.5'i, yani yaklaşık 1 milyon 300 bin kişi, tüm gün ve gece hiçbir şey yemeden yatağa giriyor. Yüzde 9.1'i gece aç yatıyor. Yüzde 19.2'si maddi yetersizlikler nedeniyle evde yiyecek bulamıyor. Yüzde 67'si ise maddi yetersizlikler nedeniyle tercih ettiği gıdayı alamıyor” diye konuştu.

Gökce, 2023 yılında İstanbul'a 412 bin kişinin taşındığını ancak 581 bin kişinin şehirden göç ettiğini belirtti. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi'nin verilerine göre, İstanbul'da geçici koruma statüsünde 530 bin 547, ikamet izinli olarak ise 549 bin 220 yabancının yaşadığını aktardı. Ayrıca, en az 397 bin 550 yabancının da vatandaşlık aldığını kaydetti.

Gökce, İstanbul İl Göç Müdürlüğü verilerine dayanarak, bazı ilçelerde yabancı nüfus oranının yüzde 20'ye ulaştığını ve bu nedenle Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Başakşehir, Esenler, Esenyurt, Fatih, Küçükçekmece, Sultangazi, Zeytinburnu gibi ilçelerin yeni yabancı ikametine kapatıldığını ifade etti. İSKİ'nin bugün 16 milyon değil, 20 milyon nüfusa su sağladığını belirten Gökce, bu denli büyük bir nüfus artışının altyapı ve temel ihtiyaçlar üzerinde ciddi baskılar oluşturduğunu vurguladı. Gökce, “Bu nüfus, tüm altyapınızdan faydalanıyor ama şehrin nüfusunun içinde görünmediği için bütçeden de yeterli kaynağı alamıyorsunuz” dedi.

memur5.com

Bakmadan Geçme