İşverenin kızını kaçırmanın tazminatı

Rahmetli Şükrü Kızılot Hürriyet gazetesindeki yazılarını ilginç hikayelerle süsleyerek konunun anlaşılmasını sağlardı. İşte bu hikayelerden birisi de ihbar ve kıdem tazminatının hangi hallerde ödeneceğine ilişkindir. Bir konu ancak bu kadar güzel bir hikaye ile anlatılabilirdi. Şimdi Şükrü hocayı dinleyelim.

PATRON VE KIZI

Elele tutuşmuş vaziyette kapıdan içeri giren genç kadın 18-19, erkek ise 35-36 yaşlarında gösteriyordu.
Önce kendilerini tanıttılar. Erkek, genç kadının babasına ait otelde çalışıyormuş. Zaman içinde birbirlerine aşık olup evlenmeye karar vermişler. Ancak kızın babası evliliğe şiddetle karşı çıkmış. O da kızı kaçırmış ve evlenmişler. Evlilik sonrası babada yine yumuşama olmamış. Bu arada, parasal sorunlar da başlayınca, hayatın acı gerçekleriyle karşı karşıya kalmışlar. Damadın sorusu şuydu;
- Toplam 16 yıl, kayınpederin otelinde de 13 yıl hizmetim var. En az 15 yıl sigortalı olanlar, kendi istekleriyle dahi ayrılsalar, kıdem tazminatı alabiliyor. Bu durumda, bir avukata vekalet versem, yaklaşık 45 bin TL tutan kıdem tazminatımı kayınpederden alabilir miyim?

TAZMİNAT ALIR MI YOKSA ÖDER Mİ?

Belli ki 13 yıllık kıdem tazminatı onları rahatlatacaktı.
Heyecanla, ne diyeceğimi merak ediyorlardı. Sorularını hemen yanıtladım;
- İşyerinden ayrılmadan önce, SGK'dan, 15 yılını doldurduğuna ve kıdem tazminatı alabileceğine dair bir yazı alıp işverene verecektin. Bunu yapmadığın için “kıdem tazminatı” alamazsın. Daha ötesi, patrona bir de tazminat ödemek zorunda kalırsın.
- Nasıl yani, kızını kaçırdım diye mi?
- Hayır, işyerinden aniden ayrıldığın için, patrona 8 haftalık ücretin kadar “ihbar tazminatı” ödemen gerekir.
Yeni evliler baktılar ki borçlu çıkıyorlar, izin isteyip sessizce gittiler..

memur5.com

Bakmadan Geçme