Kadın işçilerin kıdem tazminatı için bulduğu ilginç formül

Kadın işçiler, evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde işten ayrılarak kıdem tazminatı alabiliyor. Ancak Yargıtay, bu hakkı kötüye kullanarak kısa süreli evlilik ve boşanma yoluyla tazminat almak isteyenleri kanuna karşı hile olarak değerlendiriyor ve tazminatın geri talep edilebileceğine hükmediyor.

Kadın işçilerin kıdem tazminatı almak için uyguladığı ilginç bir formül, 1475 sayılı İş Kanunu çerçevesinde dikkati çekiyor. sgkrehber'in haberine göre, kanun, kadın işçi evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde kendi arzusu ile iş sözleşmesini sona erdirdiğinde, her geçen tam yıl için işverenden 30 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı almasına imkan tanıyor. Bu hak, ilk evlilik için geçerli olmamakta, yani kadın işçi kaç kez evlenirse evlensin bu haktan yararlanabiliyor.

Ancak bazı kadın işçiler bu durumu suistimal edebiliyor. Evlilik nedeniyle kıdem tazminatı alan kadın işçi, sonrasında boşandığında kıdem tazminatını kaybetmiyor. Yargıtay, kıdem tazminatı almak için kocasından boşanıp aynı kişiyle tekrar evlenmenin hakkın kötüye kullanımı ve kanuna karşı hile olarak değerlendirildiğini kabul ediyor. Bu gibi durumlarda işveren, ödenen kıdem tazminatını geri talep edebilir. Yargıtay, her olayı somut şartlara göre değerlendirerek karar veriyor.

Yargıtay'ın bazı kararlarına göre, işçiler kıdem tazminatı almak için kocalarından boşanıp kısa bir süre sonra tekrar evlenebiliyorlar. Örneğin, bir davada boşanıp tekrar evlenen işçinin kıdem tazminatı alması, işverenin bu ödemeyi geri talep etmesine neden olabiliyor. Yargıtay, kanuna karşı hile yapılmasını kabul etmiyor ve işverenin ödemeyi geri talep etme hakkını koruyor.

memur5.com

Bakmadan Geçme