Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinden hayvancılığa destek
- Türkiye'de ilk kez 2013 yılında Kahramanmaraş'ta görülen 'nodüler ekzantemi' hastalığının tekrarlanmaması için Büyükşehir Belediyesi desteğiyle 160 bin büyükbaş hayvanın ücretsiz aşılanmasına başlandı
KAHRAMANMARAŞ (AA) - Türkiye'de ilk kez 2013 yılında Kahramanmaraş'taki büyükbaş hayvanlarda görülen 'nodüler ekzantemi' hastalığının tekrar ortaya çıkmaması amacıyla, Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle 11 ilçede 35 bin işletmedeki 160 bin büyükbaş hayvanın ücretsiz aşılanmasına başlandı.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Elbistan ilçesine bağlı Çatova Mahallesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Büyükşehir Belediyesinin hizmetleriyle ilin her yerinde olduğunu söyledi.
Belediyenin her alanda yaptığı hizmetlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne sağladığı 160 bin doz aşı desteğiyle devam ettiğini belirten Erkoç, 'Büyükşehir Belediyesi olarak 2016 yılı için hastalığa karşı sığırların aşılanmasına yönelik olarak 160 bin doz aşı alınmıştır. Amacımız, hayvan hastalıklarıyla mücadele programlarına gereken desteği vererek, ilimiz hayvancılığını motive etmek ve hayvancılık potansiyelinin artmasına katkı sağlamaktır.' diye konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu da hayvancılık sektörünün tek başına bölge ve ülke ekonomisini geliştiren, birim yatırıma yüksek katma değer oluşturan, bilinçli yapıldığı takdirde düşük maliyet imkanıyla yüksek istihdam sağlayan bir sektör olma özelliği taşıdığını söyledi.
Kahramanmaraş'ın Türkiye'de 170 bin büyükbaş hayvan varlığıyla 32'nci, 1 milyon 705 bin küçükbaş hayvan varlığıyla da 25'inci sırada yer aldığını aktaran Emiralioğlu, şunları kaydetti:
'Sığırların 'nodüler ekzantemi' hastalığı ülkemizde, Cumhuriyet tarihinde ilk defa Elbistan ilçemize bağlı Çatova Mahallesi'nde görülmüştür. İlk defa Elbistan'da görülen, akabinde diğer ilçeler ve illerde de yayılım gösteren, sığırların 'nodüler ekzantemi' hastalığı viral bir hastalık olup, hızlı bir şekilde yayılmaktadır. İlk defa ilimizde görülen bu hastalık ile mücadelede koruyucu aşılama en önemli araçtır.'
Aşılama çalışmasının Çatova Mahallesi'nde başlatıldığını dile getiren İhsan Emiralioğlu, hastalığın görüldüğü tarihlerin ardından yapılan aşılama çalışmaları sayesinde hastalığın 2015 yılında görülmediğini, 2016'da da görülmemesi için bu çalışmaların önemli olduğunu da sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından besi çiftliğinde aşılama çalışması başlatıldı.
Programa, Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Afşin Kaymakamı Ali Edip Buldan, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Şahin Kocaköse, İlçe Emniyet Müdürü Barış Murat Başol, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ayhan Özcan ve mahalle muhtarları ile üreticiler katıldı.