Kamu personel sisteminde yeni dönem: Devlet Memurları Kanunu teklifi tam metin

Devlet Memurları Kanunu'nda köklü değişiklikler öngören teklif, TBMM'ye sunularak kamu personel sisteminde önemli düzenlemeler getiriyor.

Devlet Memurları Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Kapsamlı değişiklikler getirecek teklifi MEMUR5.COM editörü detaylı bir şekilde haberleştirdi.

Kamu personeline yönelik birçok düzenleme içeren Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Teklifin Genel Çerçevesi

Devlet Memurları Kanunu ve bazı kanun hükmünde kararnamelerde değişiklikler içeren kapsamlı teklif, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunuldu. Teklif, kamu personel sistemini yeniden yapılandırmayı hedeflerken, sözleşmeli personelden uzman yardımcılığına, yurt dışı görevlendirmelerden denetim yetkilerine kadar geniş bir alanı kapsıyor. Düzenlemelerin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne uyum ve Anayasa Mahkemesi kararlarına paralel olarak yapıldığı vurgulandı.

Sözleşmeli Personel Düzenlemeleri

Teklif, sözleşmeli personelin memur kadrosuna geçişini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Sözleşmeli pozisyondan memurluğa atananların hizmet sürelerinin memuriyete dahil edilmesi öngörülüyor. Ayrıca, güvenlik soruşturmasından geçenler için eski kadrolarına dönüş imkanı sağlanıyor. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı'na sözleşmeli personel istihdamı ve bilişim alanındaki ücret tavanları konusunda yeni yetkiler tanımlanıyor.

Uzman Yardımcılığı Süreci

Uzman yardımcılarının yeterlilik sınavlarına girebilmesi için en az üç yıl çalışma şartı ve tez hazırlama zorunluluğu getiriliyor. Yeterlilik sınavlarının altı ay içinde tamamlanması planlanıyor. Böylece, uzmanlık sürecinin hızlandırılması hedefleniyor.

Yurt Dışı Görev ve İzinler

Memurların yurt dışında görev yapan eşlerine, üç yılı aşmamak kaydıyla aylıksız izin hakkı tanınacak. Ayrıca, uluslararası kuruluşlarda görev alma imkanları genişletilerek, Cumhurbaşkanınca belirlenen kurumlar da kapsama dahil ediliyor.

Denetim Yetkileri ve Görevden Uzaklaştırma

Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) yetkileri genişletilerek vakıf, kooperatif ve birliklerin denetimi kapsama alınıyor. Denetçiler, kamu zararını önlemek veya soruşturmayı korumak amacıyla memurları görevden uzaklaştırabilecek. Gerekçeler ortadan kalktığında, göreve iade süreci hızlandırılacak.

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Düzenlemeleri:
Kurumda görevli kadrolu personelin ihtiyaç kalmadığında diğer kamu kurumlarına atanabilmesi öngörülüyor. Bilişim alanındaki personel için ise ücret tavanları yükseltiliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Raportörü kadrosuna atama şartları düzenlenerek, belirli meslek grupları için kariyer imkanları oluşturuluyor.

Diğer Düzenlemeler

- Belediye Kanunu Değişikliği: Belediye personelinin ücret tespitinde yeni esaslar getiriliyor.
- TÜİK Gelirleri: TÜİK'in gelir kaynakları genişletiliyor. Bağışlar, taşınmaz satışları ve proje gelirleri kabul edilecek.
- Enerji Düzenlemeleri: EÜAŞ'ın enerji satışları yeniden düzenlenirken, yerli kömür santralleri önceliklendiriliyor.
- Darphane Döner Sermayesi: Darphane Genel Müdürlüğü'ne 150 milyon TL döner sermaye tahsis ediliyor ve bu miktarın Cumhurbaşkanı kararıyla artırılması öngörülüyor.

Hangi Madde ile Hangi Düzenlemeler Getiriliyor?

Madde 1 ile, 657 sayılı Kanun'a eklenen bir hükümle, 8 yıl boyunca disiplin cezası almayan memurlara verilen ilave kademe hakkından sözleşmeli statüden memur kadrolarına geçen çalışanların da faydalanabilmesi sağlanacak.

Madde 2, uluslararası alanda görev almak isteyen kamu görevlilerine, ilgili kurumların belirleyeceği kuruluşlarda görev yapabilmeleri için aylıksız izin verilmesi düzenlemesini içeriyor. Bu değişiklikle, kamu görevlilerinin, ulusal menfaatler ve mesleki gelişim adına yurt dışındaki çalışmalarına katılabilmesi sağlanacak.

Madde 3, 657 sayılı Kanun'a eklenen yeni hükümle, bakanlık müşaviri, danışman ve araştırmacı gibi kadrolarda görev yapanların, özel sektöre geçişlerinin kolaylaştırılması amaçlanıyor.

Madde 4 ile, Türkiye'nin üye olduğu uluslararası kuruluşlarda görevli memurlar ile kamu sermayeli kurumların yurtdışı birimlerinde çalışan memurların eşlerine, aile birliğini sağlamak amacıyla aylıksız izin verilebileceği ifade ediliyor.

Madde 5 ise, uzman yardımcılarının yeterlik sınavına ilişkin süre sınırının getirilmesini hedefliyor. Anayasa Mahkemesi'nin 7 Mart 2024 tarihli iptal kararı doğrultusunda bu düzenleme yapılacak.

Madde 6 ile, uzman yardımcılarının yeterlik sınavlarının sonuçlandırılması için azami süre sınırı belirleniyor. Anayasa Mahkemesi'nin kararına uygun şekilde geçici bir düzenleme yapılacak.

Madde 7, 657 sayılı Kanun'un 4/B maddesinde yapılan değişiklikle, sözleşmeli personel statüsünden memur kadrolarına geçenlere disiplin cezası almadıkları sürece ilave kademe verilmesi düzenlemesinin geçmişe dönük uygulanmayacağı belirtiliyor.

Madde 8 ile, Devlet Denetleme Kurulu'na yönelik yasal değişiklikler yapılması öngörülüyor. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sonrası, vakıflar ve kooperatiflerle ilgili düzenlemeler de hukuki olarak yeniden ele alınacak.

Madde 9 ve Madde 10 ise, Devlet Denetleme Kurulu'nun görevleri ve denetçilerin yetkilerinin, Anayasa Mahkemesi'nin kararları doğrultusunda yeniden düzenlenmesini öngörüyor.

Madde 11 ile, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı'nda personel istihdamını düzenleyen hükümler Anayasa Mahkemesi'nin kararına uygun olarak yenileniyor.

Madde 12, Cumhurbaşkanlığı Raportörü kadrolarına halihazırda görevde olanların geçişine ilişkin usul ve esasları belirliyor.

Madde 13, 657 sayılı Kanun'un 4/B maddesinde yapılan düzenlemeyle, sözleşmeli personelin memur kadrolarına geçişinde yeni haklar tanınıyor.

Madde 14 ve Madde 15, Türkiye İstatistik Kurumu ve EÜAŞ'a ilişkin yapılan düzenlemeleri kapsıyor. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları sonrası, TÜİK'in gelirlerinin kanunla düzenlenmesi gerektiği belirtiliyor. Ayrıca, EÜAŞ'ın enerji alım ve satım faaliyetleri ile ilgili düzenlemeler de yapılacak.

Madde 16 ve Madde 17, döner sermaye ve diğer kamu gelirlerine ilişkin düzenlemeler içeriyor. Ayrıca, Devlet memuru kadrolarındaki farklılıkların giderilmesi için de düzenlemeler yapılacak.

Madde 18 ve Madde 19, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yurtdışı teşkilatlarında görevli kamu görevlilerinin atama şartları ve görevden alma süreçleriyle ilgili düzenlemeleri kapsıyor. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları doğrultusunda yapılan bu düzenlemeler, üst kademe yöneticilerinin görevden alınma süreçlerini ve bu süreçlerde yapılacak atamaları kapsayacak.

Teklifin Genel Gerekçesinin Özeti

Yasa teklifi, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri'nin doğurduğu hukuki boşlukları doldurmayı ve kamu yönetiminde etkinliği artırmayı amaçlıyor. Yasalaşması halinde, memurların uluslararası görevlerde daha esnek çalışma imkanına kavuşacağı ve haklarının güvence altına alınacağı belirtiliyor.

2017'deki Anayasa değişikliğiyle geçilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi çerçevesinde çıkarılan Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri'nin (CBK) bazı hükümleri, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilmişti. AYM, kararlarında, belirli konuların kanunla düzenlenmesi gerektiğini vurgulamıştı. Bu doğrultuda hazırlanan teklif, iptal edilen hükümlerin yeniden kanunlaştırılmasını amaçlıyor.

Teklifte, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı ve TBMM Genel Sekreterliği'nde personel istihdamı, üst kademe yöneticilerin atanma usulleri ve yurtdışı görevlendirmelere ilişkin esaslar yeniden düzenleniyor. Ayrıca, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) gelirleri, Darphane döner sermayesi ve EÜAŞ'ın görevlerine dair iptal edilen hükümler, AYM gerekçeleri doğrultusunda yeniden ele alınıyor.

Bunun yanında, devlet memurlarının yurtdışında görev yapan eşlerine 3 yıla kadar aylıksız izin hakkı tanınıyor. Sözleşmeliden memurluğa geçenlerin hizmet süreleri, disiplin cezası almamaları halinde ilave kademe hesabına dahil edilecek. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı'nda görevli memurların ek gösterge hakları iyileştiriliyor ve kariyer meslek personeli istihdamı öngörülüyor.

DEVLET MEMURLARI KANUNU İLE BAZI KANUN

VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasının dördüncü paragrafında yer alan ‘"tespitinde” ibaresi “tespiti ile 64 üncü maddenin dördüncü fıkrası kapsamında” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2- 657 sayılı Kanunun 77 nci maddesinin birinci fıkrasına “veya uluslararası kuruluşlarda" ibaresi ile “yabancı memleketlerin resmi kurumlarında” ibaresinden sonra gelmek üzere “ya da Cumhurbaşkanınca belirlenen yurtdışındaki kuruluşlarda” ibareleri eklenmiş, ikinci fıkrasında yer alan “yabancı memleketlerde veya uluslararası kuruluşlarda görevde" ibaresi “birinci fıkra kapsamındaki görevlerde” şeklinde ve üçüncü fıkrasında yer alan “yabancı memleketlerde veya uluslararası kuruluşlarda” ibaresi “birinci fıkra kapsamındaki görevlerde” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 3- 657 sayılı Kanunun 92 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin mülga ek 18 inci, ek 35 inci ve ek 37 nci maddeleri kapsamında yer alan yönetici görevlerinden alınıp veya bu görevleri sona erip mezkur maddeler uyarınca ilgili kadrolara ataması yapılan ve bilahare bu kadrolarındayken memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden tekrar memurluğa dönmek isteyenler, haklarında güvenlik soruşturması yapılması ve iki defadan fazla olmamak kaydıyla bu maddede yer alan diğer şartlar aranmaksızın ve başkaca bir işleme gerek kalmaksızın ayrıldıkları kadrolarına atanırlar. Bu fıkraya göre atananların kadroları başka bir işleme gerek kalmaksızın ihdas edilmiş ve kurumların kadro cetvellerinin ilgili bölümlerine eklenmiş sayılır. Bu şekilde ihdas edilen kadrolar, herhangi bir şekilde boşalması hâlinde başka bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır.”
MADDE 4- 657 sayılı Kanunun 108 inci maddesinin (D) fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Türkiye'nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlarda görevlendirilenler ile kamu sermayeli kurum veya kuruluşların yurtdışı birimlerinde çalışanların ya da bu kurum ve kuruluşlarda çalışanlardan altı aydan fazla yurtdışında görevlendirilenlerin memur olan eşlerine 3 yılı aşmamak üzere bunların görev süresince aylıksız izin verilebilir.”
MADDE 5- 657 sayılı Kanunun ek 41 inci maddesinin beşinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve fıkraya ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Uzman yardımcılığına atananlar, en az üç yıl çalışmak ve istihdam edildikleri birimlerce belirlenecek konularda hazırlayacakları uzmanlık tezi, oluşturulacak tez jürisi tarafından kabul edilmek kaydıyla yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar.” “Yeterlik sınavına girmeye hak kazananların sınavı en geç altı ay içinde yapılır.”
MADDE 6- 657 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇÎCÎ MADDE 51- Ek 41 inci maddenin beşinci fıkrasına tabi bulunanlardan anılan fıkranın bu maddeyi ihdas eden Kanunla değiştirilmeden önceki hükümleri kapsamında yeterlik sınavına girmeye hak kazanmış olup bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla halen kurumlarınca ilk yeterlik sınavı yapılmamış olanlar bakımından anılan fıkrada söz konusu
sınavın yapılması için öngörülen altı aylık süre, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren başlar.”
MADDE 7- 657 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 52- Geçici 37 nci, geçici 41 inci ve geçici 48 inci madde çerçevesinde sözleşmeli personel pozisyonlarından memur kadrolarına atanmış olup bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla memur kadrolarında bulunanların söz konusu pozisyonlarda geçen hizmet süreleri, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, 64 üncü maddenin dördüncü fıkrası kapsamında değerlendirilir.”
MADDE 8- 1/4/1981 tarihli ve 2443 sayılı Devlet Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelerine İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanunun adı “Devlet Denetleme Kuruluna İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun” şeklinde değiştirilmiş ve mülga 2 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
“Vakıf, kooperatif ve birliklere ilişkin görevler
MADDE 2- Devlet Denetleme Kurulu vakıflarda, kooperatiflerde, birliklerde ve bu kurum ve kuruluşların her türlü ortaklık ve iştiraklerinde her türlü idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetleme yapabilir.”
MADDE 9- 2443 sayılı Kanunun mülga 5 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
“Denetçilerin görev ve yetkileri
MADDE 5- Denetçilerin görevleri şunlardır;
Denetim ve soruşturma grupları içinde görev onayları ve/veya grup çalışma programlarıyla verilen konularda denetim, inceleme, araştırma ve soruşturma yapmak,
Denetlemelerde görevlendirildikleri konularla ilgili olarak kurum ve kuruluşlar ve bankalar dahil diğer gerçek ve tüzel kişilerle yazışma yapmak, bilgi ve belge ile açıklamalarda bulunulmasını istemek,
Raporlar hazırlamak ve Kurul toplantılarında açıklamalarda bulunmak.
ç) Mevzuatla verilen görevleri yapmak,
Kurul Başkanı ve ilgili Kurul üyesinin verdiği işleri yapmak.
Kurul üyeleri ve denetçiler denetim görevi mucibince, denetim kapsamına dahil kurum ve kuruluşların teftiş, denetim veya bu maksatla kurulmuş birimlerinin görev, yetki ve sorumluluklarını haizdir.”
MADDE 10- 2443 sayılı Kanunun mülga 6 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
“Görevden uzaklaştırma
MADDE 6- İlgili Kurul üyesi veya Denetçi;
Denetlemeler sırasında denetimi güçleştiren veya engelleyen davranışlarda bulunan,
Görevde kalması halinde kamu zararını artıracağı anlaşılan,
Suç delillerini karartacağı anlaşılan,
Kamu hizmetinin gerekleri yönünden görevi başında kalmasında sakınca görülen,
her kademe ve rütbedeki görevliler hakkında görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanmasını yetkili makamlara önerebilir, memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında bu tedbiri uygulayabilir.
Görevden uzaklaştırma tedbirine ilişkin gerekçeli yazı, görevden uzaklaştırılanın atamaya yetkili amirine, Kurul Başkanına ve diğer ilgililere bildirilir.
Denetlemeler sırasında görevden uzaklaştırma gerekçesinin ortadan kalkması, denetlemeler sonunda suç işlendiğinin belirlenememesi veya disiplin yönünden memurluktan çıkarma dışında bir ceza önerilmesi halinde, ilgili denetim veya soruşturma grubunca hazırlanacak yazı veya rapor üzerine, görevden uzaklaştırılan, atamaya yetkili amir tarafından derhal görevine başlatılır.
Görevden uzaklaştırma tedbiri uygulamasına ilişkin iş ve işlemler öncelikle tamamlanır.”
MADDE 11- 17/8/1983 tarihli ve 2879 sayılı Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığına İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanunun 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “; esas ve usulleri Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı teşkilatına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde belirtilen sözleşmeli personel ile” ibaresi madde metninden çıkartılmış, dördüncü fıkrasına aşağıdaki cümle ve mülga sekizinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“Hâkim ve savcı sınıfından olanların terfileri mümtazen başka bir işleme gerek kalmaksızın süresinde yapılır.”
“Kadrolu personelden hizmetine ihtiyaç kalmayanlar, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının durumlarına uygun kadrolarına atanırlar. İlgili kuruluşlar atamaya ilişkin işlemleri genel hükümler çerçevesinde en kısa sürede yerine getirirler. Bunların durumlarına uygun boş kadro bulunmaması halinde atama işlemi ile birlikte söz konusu kadrolar herhangi bir işleme gerek olmaksızın kendiliğinden ihdas edilmiş sayılır. Bu kadroların herhangi bir nedenle boşalması halinde herhangi bir işleme gerek olmaksızın söz konusu kadrolar kendiliğinden iptal edilmiş sayılır.
Süreli olarak görevlendirilen personelden hizmetine gerek kalmayanlar, süresinin bitiminden önce de kurumlarına geri gönderilebilir veya görevlerine son verilebilir. Süreli olarak görevlendirilen personelden isteyenler, süreleri bitmeden kurumlarına dönebilirler veya görevlerini bırakabilirler. Bunlardan üç yıllık görev süresini tamamlayanlar, haklarında yeni bir işlem yapılıncaya kadar görevlerine devam eder.
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığında 657 sayılı Kanun veya diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair hükümlerine bağlı kalınmaksızın sözleşmeli personel çalıştırılabilir. Sözleşme yapmaya İdari İşler Başkanı yetkilidir. Sözleşmeli personel hakkında bu Kanunda ve sözleşmede yer almayan hususlarda 657 sayılı Kanuna göre sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin hükümler uygulanır. Sözleşmeli olarak çalıştırılacaklara ödenecek ücret 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre çalıştırılanlar için uygulanmakta olan sözleşme ücreti tavanının üç katını geçmemek üzere görevin mahiyeti ve çalıştırılacak kişinin vasfı gibi kriterler gözetilerek İdari İşler Başkanı tarafından belirlenir. Geçici olarak ve/veya haftanın belirli günlerinde ya da günün belirli saatlerinde sözleşmeli statüde çalıştırılanlara, çalıştırılan günlerle veya saatlerle orantılı olarak ödeme yapılır.
Bu madde kapsamında istihdam edilecek sözleşmeli bilişim personeline ödenecek ücret tavanı, en fazla on kişi için, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre çalıştırılanlar için uygulanmakta olan sözleşme ücreti tavanının beş katına kadar belirlenebilir. Bu şekilde istihdam edileceklerin;
Fakültelerin dört yıllık bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektrik ve elektronik mühendisliği ve endüstri mühendisliği bölümlerinden veya bunların dışında kalan dört yıllık eğitim veren fakültelerin
mühendislik bölümlerinden, fen edebiyat, eğitim ve eğitim bilimleri fakültelerinin, bilgisayar ve teknoloji üzerine eğitim veren bölümleri ile istatistik, matematik ve fizik bölümlerinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olması,
Yazılım, yazılım tasarımı ve geliştirilmesi ile bu sürecin yönetimi konusunda veya büyük ölçekli ağ sistemlerinin kurulumu ve yönetimi konusunda en az 5 yıllık mesleki tecrübeye sahip bulunmaları,
Bilgisayar çevre birimlerinin donanımı ve kurulan ağ yönetimi güvenliği hakkında bilgi sahibi olmaları kaydıyla, güncel programlama dillerinden en az birini bilmesi, zorunludur.
Bu maddeye göre istihdam edilen sözleşmeli personelden hizmetine ihtiyaç kalmayanlar uygun görülmesi halinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamındaki durumlarına uygun pozisyonlara atanabilir. Bunların atama teklifi İdari İşler Başkanlığınca yapılır. Atama teklifi yapılan kurum veya kuruluşça personelin atama işlemleri onbeş gün içinde sonuçlandırılır. Bunlar, atama işlemi tamamlanıncaya kadar, mevcut pozisyonlarına ait sözleşme ücretleri ile diğer mali haklarını Cumhurbaşkanlığı bütçesinden almaya devam eder. Bu madde kapsamında atanacakların pozisyonları, atama teklifinde belirtilen ünvan, sayı, nitelik, sözleşme ücreti ve süreleri itibarıyla atama işleminin yapıldığı tarihte başka bir işleme gerek kalmaksızın ihdas edilmiş sayılır. Doğum, evlat edinme veya askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilen sözleşmeli personelin pozisyonları hariç olmak üzere, bu madde kapsamında ihdas edilen pozisyonlar, herhangi bir şekilde boşalmaları halinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır. Bu fıkra kapsamında atananlara iş sonu tazminatı ödenmez. Bu personelin önceden iş sonu tazminatı ödenmiş süreleri hariç, iş sonu tazminatına esas olan toplam hizmet süreleri, yeni pozisyonlarında iş sonu tazminatına esas toplam hizmet süresi ile ücret ve izin sürelerinin hesabında dikkate alınır.
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Raportörü ve Cumhurbaşkanlığı Raportör Yardımcısı ünvanlı kadrolarda 657 sayılı Kanunun ek 41 inci maddesinde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde personel istihdam edilebilir. Cumhurbaşkanlığı Raportörlerine ve Cumhurbaşkanlığı Raportör Yardımcılarına, sırasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Yasama Uzmanı ve Yasama Uzman Yardımcılarına mevzuatında kadrosuna bağlı olarak mali ve sosyal hak ve yardımlar ile diğer özlük hakları kapsamında yapılması öngörülen ödemeler aynı usul ve esaslar çerçevesinde ödenir ve bunlar 657 sayılı Kanunun 36 nci maddesinin “Ortak Hükümler” bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendi hükmünden aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlanırlar.”
MADDE 12- 2879 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 3 - Hâkimler ve savcılar, kaymakamlar, Yasama Uzmanları ve belirli bir yetiştirme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutularak yeterliklerini almış olmak kaydıyla 657 sayılı Kanunun 36 nci maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde belirtilen merkez teşkilatı kadroları ile mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri ve yeterlikleri aynı veya benzer nitelik arz eden merkez teşkilatı kadro veya pozisyonlarında bulunan veya bulunmuş olanlardan 29/11/2024 tarihi itibariyle Cumhurbaşkanlığı îdari îşler Başkanlığında kadroya bağlı süreli personel statüsünde raportör Unvanıyla görev yapmakta olanlar, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığındaki toplam görev sürelerinin en az üç yıl olması kaydıyla bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren onbeş gün içerisinde başvurmaları ve uygun görülmeleri halinde başvuruyu takip eden bir ay içinde
Cumhurbaşkanlığı Raportörü Unvanlı kadrolara atanabilirler. Bu fıkra kapsamındakilerden Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığındaki toplam görev süreleri üç yıldan az olanlar, bu süreyi tamamlamaları halinde aynı usul ve esaslar çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı Raportörü kadrosuna atanabilirler.
657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde belirtilen merkez teşkilatı kadroları ile mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri ve yeterlikleri aynı veya benzer nitelik arz eden merkez teşkilatı kadro veya pozisyonlarının yardımcıları ve stajyerlerinden 29/11/2024 tarihi itibariyle Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığında kadroya bağlı süreli personel statüsünde görev yapmakta olanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren onbeş gün içerisinde başvurmaları ve uygun görülmeleri kaydıyla başvuruyu takip eden bir ay içinde Cumhurbaşkanlığı Raportör Yardımcısı ünvanlı kadrolara atanabilirler.
Birinci fıkrada belirtilen kadro veya pozisyonlarda bulunmuş olup bu maddenin yayımı tarihinde Cumhurbaşkanlığı merkez teşkilatında yönetici olarak görev yapanlardan görevi sona erenler, görevlerinin sona ermesinden itibaren on beş gün içinde başvurmaları kaydıyla başvuruyu takip eden bir ay içinde Cumhurbaşkanlığı Raportörü kadrolarına atanırlar.
Bu maddeye göre Cumhurbaşkanlığı Raportörü ve Cumhurbaşkanlığı Raportör Yardımcısı ünvanlı kadrolara atananların yöneticilik, adaylık, yardımcılık veya stajyerlik süreleri dahil birinci, ikinci ve üçüncü fıkralar kapsamındaki kadro veya pozisyonlarda geçirdikleri ve/veya geçirmiş sayıldıkları süreler Cumhurbaşkanlığı Raportörü ve Cumhurbaşkanlığı Raportör Yardımcısı kadrolarında geçmiş sayılır.
Bu maddeye göre atananların kadroları başka bir işleme gerek kalmaksızın ihdas edilmiş ve kadro cetvellerinin ilgili bölümlerine eklenmiş sayılır.”
MADDE 13 - 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “tespitinde” ibaresi “tespiti ile 657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesinin dördüncü fıkrası kapsamında" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 14- 10/11/2005 tarihli ve 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“Kurumun gelirleri
EK MADDE 1 - Kurumun gelirleri şunlardır:
Genel bütçeden yapılacak Hazine yardımları.
Taşınır ve taşınmaz malların satışı, kiraya verilmesi ve işletilmesinden elde edilen gelirler.
Kurumun tarafsızlığını ve bağımsızlığını etkilemeyecek her türlü bağış, yardım, vasiyet ve sair gelirler.
ç) Proje ve araştırma gelirleri.
Diğer gelirler.”
MADDE 15- 14/3/2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 26 ncı maddesinin yedinci, sekizinci, dokuzuncu, onuncu, onbirinci, onikinci, onüçüncü ve ondördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
) EÜAŞ, mülga TETAŞTn taraf olduğu mevcut sözleşmeler kapsamında imzalanmış olan enerji alış ve satış anlaşmalarını yürütür. Elektrik enerjisi mübadele, ithalat ve ihracat anlaşmaları ile mevcut imtiyaz ve uygulama sözleşmeleri kapsamında enerji alış ve satış anlaşmaları imzalayabilir.
EÜAŞ, bu Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında elektrik enerjisi ve kapasitesi alım ve satımına ilişkin ikili anlaşmalar yapar ve yürütür, organize toptan elektrik piyasalarında faaliyette bulunabilir.
EÜAŞ, görevli tedarik şirketlerine tarifesi düzenlemeye tabi olan tüketiciler için toptan satış tarifesinden elektrik enerjisi satar.
EÜAŞ'ın tarifesi düzenlemeye tabi olmayan tüketiciler için görevli tedarik şirketlerine elektrik enerjisi satışına ilişkin fiyat, hüküm ve şartlar taraflar arasında serbestçe belirlenir.
Kurul tarafından son kaynak tedarikçisi olarak yetkilendirilen tedarikçiler, son kaynak tedarikçisi kapsamındaki müşteriler için temin ettiği elektrik enerjisinin Kurul tarafından belirlenecek oranı kadarını, EÜAŞ'tan temin etmekle yükümlüdür.
Dağıtım şirketleri, genel aydınlatma ile teknik ve teknik olmayan kayıplarından dolayı enerji ihtiyaçlarını EÜAŞ'tan temin ederler.
EÜAŞ; dokuzuncu, onbirinci ve onikinci fıkralarda belirtilen elektrik enerjisi miktarını mevcut sözleşmeler kapsamında karşılayamaması durumunda yerli kömür yakıtlı elektrik üretim santrallerini işleten şirketlerden temin eder. Söz konusu teminle ilgili miktar, süre ve fiyat belirleme dâhil diğer usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.
Bakanlık ve Kurum, EÜAŞ'ın alım yükümlülüklerini tam olarak karşılayabilmesi ve bu yükümlülüklerden kaynaklanan herhangi bir mali yükün ortaya çıkmamasını teminen, enerji piyasasında faaliyet gösteren diğer kamu iktisadi teşebbüslerinin mali yapılarını olumsuz etkilemeyecek şekilde, ilgili bakanlık ve kamu kurumlarının görüşlerini almak suretiyle her türlü önlemi almaya yetkili ve yükümlüdür.”
MADDE 16- 8/6/1984 tarihli ve 234 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
‘‘MADDE 16- Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün görevlerini yerine getirmesi amacıyla 150 milyon TL döner sermaye tahsis edilmiştir. Gerektiğinde sermaye tutarı Cumhurbaşkanınca beş katına kadar artırılabilir.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün döner sermayesi; Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekler ile Hâzinece yapılacak ayni yardımlar, kıymetli madenlerin değerlemesinden doğan farklar, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü çalışmalarından elde edilecek gelir ile yıllık kâr, bağış ve yardımlardan oluşur. Bağış ve yardımlar ile kıymetli madenlerin değerlemesinden doğan farklar, tahsis olunan sermaye ile sınırlı olmaksızın sermayeye ilave olunur.
Döner sermayeden elde edilen ve her yıl sonunda kullanılmayan gelir, tahsis olunan sermayeye ulaşıncaya kadar döner sermayeye eklenir. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü döner sermayesi tarafından kıymetli madenlerin değerlemesinden doğan farklardan Hazine ve Maliye Bakanı tarafından belirlenecek tutar, ilgili mevzuatı gereği hesaplanması gereken Hazine payı ve diğer kurum payları ile hesap dönemi sonunda aktarılacak tutarların hesabında dikkate alınmaz. Ödenmiş sermaye tutarı tahsis edilen sermaye tutarına ulaşıncaya kadar elde edilen dönem sonu kârları ödenmemiş sermayesine mahsup edilir. Ödenmiş sermaye tutarı tahsis edilen sermaye tutarına ulaştıktan sonra elde edilen kârlar hesap dönemini izleyen Mayıs ayının sonuna kadar genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere ilgili muhasebe birimine yatırılır. Zamanında yatırılmayan kârlar ilgililerden 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilir.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü bu döner sermayeden görevlerin yerine getirilmesi amacı ile gerek duyacağı harcamaları yapmaya yetkilidir. Ancak görevlerin yerine
getirilmesi amacı ile gerek duyulacak yatırım projeleri, bina ve tesis yapımı ile ilgili olarak yapılacak harcamalar için Hazine ve Maliye Bakanlığından izin alınır. Bu yolla edinilen gayrimenkuller döner sermayeye tahsis edilmek kaydıyla Hazine adına tescil edilir.
Her mali yılın bitiminden itibaren üç ay içinde hazırlanacak bilanço ve ekleri ile bütün gelir ve gider belgeleri denetim için Sayıştay Başkanlığına gönderilir.
Döner sermayenin işletilmesi ile ilgili her türlü mali ve idari işlemlerin yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.”
MADDE 17 -27/6/1989 tarihli ve 3 75 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Ekli (IV) sayılı Cetvelde sayılmayan kadro unvanlarında veya hizmet sınıflarında görev yapanlar hakkında 657 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı Cetvelde yer alan ek gösterge rakamları dikkate alınır.”
MADDE 18-375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35 inci maddesinin üçüncü fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “görevleri ile yurtdışı teşkilatındaki sürekli görevlere” ibaresi “görevlerine” şeklinde, beşinci fıkrası ve dokuzuncu fıkrasının üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Ek gösterge bakımından bakanlık genel müdürü dengi ve daha yüksek tespit edilen kadro, pozisyon ve görevler ile il ve bölge müdürü kadro veya pozisyonları hariç, üst kademe kamu yöneticisi kadro, pozisyon ve görevlerine atananlar hakkında üçüncü fıkra hükümleri uygulanmaz.”
“Bu madde ile mülga ek 18 inci ve ek 37 nci maddeler kapsamında bakanlık müşaviri, müşavir, danışman, idari uzman ve araştırmacı kadro ve pozisyonlarına atananların öncelikle bulundukları kurumda veya ihtiyaç duyan kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan dernek ve vakıflarda yürüteceği izleme, değerlendirme, araştırma, rehberlik, proje ve eğitim gibi görev ve hizmetler ile buna dair uygulamanın izlenmesine ve yönlendirilmesine dair usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığınca belirlenir.”
MADDE 19 - 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 41 - Yurtdışı teşkilatlarındaki daimi görevlere, bakan veya atamaya yetkili amirin teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca atama yapılır.
Bu madde kapsamındaki atamalarda aşağıdaki şartlar aranır:
657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları taşımak.
En az dört yılhk yükseköğrenim mezunu olmak.
Gerekli ve yeterli mesleki bilgiye sahip olmak.
ç) Yabancı dil yeterlik belgesine sahip olmak.
Hizmetin gerektirdiği temsil yeteneğine sahip olmak.
Kamuda ve/veya sosyal güvenlik kurumlarına tabi olmak kaydıyla uluslararası kuruluşlar ile özel sektörde veya serbest olarak en az beş yıl çalışmış olmak.
Son beş yıl içinde aylıktan kesme cezasını veya son on yıl içinde kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli için kendi mevzuatında yurtdışı teşkilatındaki daimi görevlere atanmaya engel olarak belirlenen disiplin cezalarını almamış olmak.
Adalet Bakanlığı yurtdışı teşkilatında yer alan yurtdışı daimi görev kadrolarına, birinci sınıfa ayrılmış olup birinci sınıfa ayrılma niteliklerini yitirmemiş hâkim ve savcılar arasından muvafakatleri alınarak atama yapılır. Bu kişilerin yurtdışı daimi görev süresi üç yıldır. Bu süre hizmetin gerektirdiği hallerde Adalet Bakanının onayıyla bir yıla kadar uzatılabilir. Görev süresi sona erenler, iki yıldan az olmamak üzere yurtdışı daimi görev süresi kadar yurtiçinde hizmet yapmış olması şartıyla en fazla bir kez daha atanabilir. Yurtdışı daimi göreve atanan hâkim ve savcılara, 657 sayılı Kanun kapsamında daimi görevle yurtdışı kadrolarında bulunanlara yapılan ödemeler, aynı usul ve esaslar çerçevesinde ödenir. Bu kişiler hakkında, disiplin, sicil vc terfi hususlarında Adalet Bakanlığı merkez teşkilatında çalışan hâkimlere ilişkin hükümler uygulanır.
Bu maddenin birinci fıkrası hariç diğer hükümleri Dışişleri Bakanlığı personeli ile anılan Bakanlığın yurtdışı daimi görev kadroları hakkında uygulanmaz. Bu kadrolara ilişkin hususlar Dışişleri Bakanlığı tarafından yönetmelikle düzenlenir.
Milli Savunma Bakanlığı yurtdışı teşkilatına atanacak astsubaylar hakkında ikinci fıkranın (b) bendi hükmü uygulanmaz.
Bu madde kapsamındaki görevlere. 657 sayılı Kanunun atanma, sınavlar, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine ilişkin hükümleriyle bağlı olmaksızın atama yapılabilir. Ancak bu şekilde atanmış olmak, kamu kurum ve kuruluşlarındaki diğer herhangi bir kadro, pozisyon ve göreve atanma veya kamuda herhangi bir statüde çalışma açısından kazanılmış hak teşkil etmez. Bu fıkraya göre açıktan atananlardan görevi sona erenlerin veya görevden alınanların memuriyetle ilişikleri kesilir.
Üst kademe kamu yöneticisi niteliğindeki yurtdışı teşkilatlarındaki daimi görevler ve atanma şartları diğer kanunlarda düzenlenmiş olan görevlere yapılacak atamalar hakkında bu madde hükümleri uygulanmaz.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanınca yönetmelikle belirlenir.”
MADDE 20 -375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ekli (IV) sayılı Cetvelinin "I - GENEL İDARE HİZMETLERİ SINIFI" bölümünün (h) sırası ile “II- TEKNİK HİZMETLER SINIFI”, “III- SAĞLIK HİZMETLERİ SINIFI” ve “IV- EĞİTİM VE ÖĞRETİM HİZMETLERİ SINIFI” bölümleri yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 21 - 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 47- Yurtdışı daimi görevlere ilişkin mevcut yönetmeliklerin ek 41 inci maddeye aykırı olmayan hükümleri uygulanmaya devam olunur.”
MADDE 22 - 22/1/1990 tarihli ve 3 99 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının üçüncü cümlesinin başına “Genel müdür, genel müdür yardımcısı, I. hukuk müşaviri, bölge müdürü kadroları hariç” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 23 - 3/6/2011 tarih ve 635 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 1- (1) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının görev ve yetkileri şunlardır:
İlgili mevzuatta yer alan görevleri yapmak,
Sanayi ürünlerine yönelik idari ve teknik düzenlemeleri hazırlamak, Türk standartlarından gerekli görülenleri zorunlu uygulamaya koymak, bunların uygulanmasını sağlamak, gerektiğinde denetlemek veya denetletmek,
Görev ve yetkileri arasında yer alan destek programları ve projeleri ile ilgili görevlerini, belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde bağlı ve ilgili kuruluşlarına yaptırmak,
ç) Sanayi işletmelerinin satın aldıkları sanayi ürünlerinin satış sonrası hizmetlerine yönelik ekonomik çıkarlarını koruyucu tedbirleri almak ve gerekli düzenlemeleri yapmak, bu düzenlemelere yönelik denetimleri yapmak ya da yaptırmak,
Türkiye'de bilimsel ve teknolojik araştırma, geliştirme, tasarım ve yenilikçilik faaliyetlerini ve girişimlerini teşvik etmek; bu faaliyetler sonucu ortaya çıkan ürünlerin patenti, yatırımı ve pazarlanması konusunda gerçek ve tüzel kişilere destek vermek; bunlarla ilgili düzenlemeler yapmak, usul ve esasları belirlemek,
Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerden işletmelere ait yatırım, üretim, teşvik, mali durum, ar-ge. fikri ve sınai mülkiyet hakları, dış ticaret, istihdam ve işgücü, kurulu kapasite, fiili üretim, enerji giderleri, verimlilik, dijitalleşme ve benzeri muhtelif ekonomik ve kurumsal faaliyet bilgi ve verilerini, belirlenecek usul ve esaslar dâhilinde almak, verilerin saklanması ve kullanılması için bilgi sistemi oluşturmak ve yönetmek,
İşletmelerin rekabet edebilirliğini artırmak amacıyla, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, sektörel birlikler, sivil toplum kuruluşları ve firmalar arasında teknolojik gelişim odaklı işbirliğini teşvik etmek; kümelenme ve işbirliği mekanizmaları için destek programları hazırlamak, uygulamak ve izlemek; desteklere ilişkin usul ve esasları belirlemek,
Ar-ge ve yenilik faaliyetlerinin yaygın bir şekilde gelişmesini sağlamak üzere, arayüz veya platform tabanlı destek ve teşvik modelleri geliştirmek, bunlara ilişkin usul ve esasları belirlemek ve uygulamak.”
MADDE 24- 635 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 2- (1) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı döner sermaye işletmesi kurmaya yetkilidir. Döner sermaye işletmesine 5 00.000.000 (Beşyüz milyon) Türk Lirası sermaye tahsis edilmiştir. Tahsis edilen sermaye tutarı Cumhurbaşkanı kararıyla 5 katına kadar artırılabilir.
Döner sermaye; döner sermaye faaliyetlerinden elde edilecek kârlardan, bağış ve yardımlardan oluşur. Döner sermaye faaliyetlerinden elde edilen kârlar, ödenmiş sermaye tahsis edilen tutara ulaşıncaya kadar sermayeye eklenir. Ödenmiş sermaye tutarı, tahsis edilen sermaye tutarına ulaştıktan sonra, yılsonu kârı hesap dönemini izleyen Nisan ayının sonuna kadar genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere ilgili muhasebe birimi hesabına yatırılır. Bağış ve yardımlar, tahsis edilen sermaye miktarı ile sınırlı olmaksızın sermayeye eklenir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı döner sermayesi; sanayi ve teknoloji yatırımlarının, alt yapı hizmetlerinin yürütülmesi, sanayi ve teknoloji yatırımlarına ilişkin destek sağlanması, Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri, girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi, AB mevzuat ve uyum süreçleri, bilişim, teknoloji, siber güvenlik faaliyetleri, dijitalleşme, dijital dönüşüm faaliyetleri, kamulaştırma dahil kuruluş işlemlerinin sağlanması, altyapının planlanması, altyapı proje ve tesislerinin, ayrıca haritalandırma, danışmanlık ve benzeri işlerin yapılması/yaptırılması ile döner sermayenin işletilmesine ilişkin giderlerin karşılanması amacıyla kullanılır.
Bakanlığın görev ve faaliyet alanları kapsamında, doğal afetler nedeniyle tahrip olan organize sanayi bölgesi, endüstri bölgesi, teknoloji geliştirme bölgesi ve sanayi sitelerinin ihyası veya yeniden inşası amacıyla veya üçüncü fıkrada belirtilen iş ve hizmetler ile sanayi ve teknoloji yatırımlarıyla doğrudan bağlantılı olmak kaydıyla yatırım projeleri ve bunların
zorunlu altyapı hizmetlerinin yerine getirilmesi amacıyla döner sermaye bütçesinden Sanayi ve Teknoloji Bakanının onayıyla genel bütçeye kaynak aktarılabilir. Aktarılan bu tutarlar genel bütçeye gelir ve söz konusu tutarlar karşılığı yukarıda sayılan işlerin yapımı amacıyla Bakanlık bütçesine ödenek kaydedilir. Bu suretle ödenek kaydedilen tutarlardan yılı içinde harcanmayan kısımları aynı amaçlarla kullanılmak üzere ertesi yıla devretmeye Cumhurbaşkanı yetkilidir. Kaydedilen bu ödeneklerden yatırım projeleri ile ilgili olanlar yılı yatırım programı ile ilişkilendirilir.
İşletmenin faaliyet alanları, gelirleri, giderleri, işleyişi ve denetimi ile diğer hususlar yönetmelikle düzenlenir.”
MADDE 25 - (1) Bu Kanunun;
17 nci maddesi 15/1/2023 tarihinde,
23 üncü ve 24 üncü maddeleri 21/12/2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,
Diğer maddeleri yayımı tarihinde.
yürürlüğe girer.
MADDE 26- (1) Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.


GENEL GEREKÇE

2017 yılında yapılan Anayasa değişiklikleri sonrasında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmiş ve bu sistem çerçevesinde yeni bir hukuk normu olarak Anayasal yapıya dercedilen Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle (CBK) yürütme alanında düzenlemeler yapılabilmesi benimsenmiştir. Anayasa değişikliğiyle. Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin genel düzenleme alanını belirlemenin yanında bakanlıkların kuruluş ve teşkilatlanmasıyla üst kademe kamu yöneticilerinin atanma usul ve esasları gibi belli konularda çıkarılabileceği yönünde özel hükümler de getirilmiştir.
Anayasa Mahkemesince (AYM) yürütülen Anayasal denetim çerçevesinde muhtelif Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile ilgili yürürlüğün durdurulması ve iptal kararları verilmiştir. AYM, kararlarında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenebilecek alanın sınırlarını Anayasada belirtilen kurallar dahilinde tanımlamış ve bu alanın dışına taşan hükümlerin Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ile değil ancak kanunla düzenlenebileceği yönünde kararlarını oluşturmuştur.
Teklif ile Cumhurbaşkanlığı îdari îşler Başkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliğinde personel istihdamı, üst kademe kamu yöneticilerinin atanma usulü, yurtdışı daimi görevlere atanacaklara dair usul ve esaslar, Türkiye İstatistik Kurumunun gelirleri, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının döner sermaye işletmeleri, gibi AYM tarafından iptal edilen bazı Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde yer alan hükümler ilgili kararlar ışığında gözden geçirilerek kanunlara dercedilmektedir. Ayrıca AYM tarafından iptal edilen EÜAŞ'ın görev ve yükümlülüklerine ilişkin bazı hükümler, faaliyetlerin devamlılığını temin etmek amacıyla iptal kararındaki gerekçeler göz önünde bulundurularak düzenlenmektedir. Bunun yanında, yine kariyer uzman kadrolarına atanmayla ilgili yeterlik sınavının azami bir sürede tamamlanmasına dair AYM kararının da gereği yerine getirilmektedir.
Teklifte, bazı AYM iptal kararlarının gereğinin uygulanması dışında, devlet memurlarının Cumhurbaşkanınca belirlenecek yurtdışındaki kurumlarda görevlendirilmeleri halinde aylıksız izinli sayılabilmesi, uluslararası kuruluşlara ya da kamu sermayeli kuruluşlarca yurtdışına görevlendirilenlerin memur olan eşlerine 3 yıla kadar aylıksız izin verilebilmesi, sözleşmeli personel pozisyonlarından memur kadrolarına atananların sözleşmeli olarak geçirdikleri sürelerin disiplin cezası almadan geçirilen ve dolayısıyla ilave kademe hakkı sağlayan sürelerin hesabında dikkate alınması. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığında görev yapan bazı memurların diğer kamu kurumlarındaki emsallerinin faydalandığı ek göstergelerden faydalanabilmesi ile aynı Başkanlıkta kariyer meslek personeli istihdam edilebilmesi yönünde düzenlemelere de yer verilmektedir.


MADDE GEREKÇELERİ


MADDE 1 - Maddeyle 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine eklenen hüküm ve aynı Kanuna eklenen geçici 52 nci madde hükümleri ile birlikte; 8 yıl herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara verilen ilave bir kademe hakkından faydalanmasını sağlayan düzenlemenin benzerinin 19/1/2023 tarihli ve 743 3 sayılı Kanun çerçevesinde sözleşmeli statüden memur kadrolarına geçenler için de düzenlenmesi amaçlanmaktadır.
MADDE 2 - 657 sayılı Kanunun 77 nci maddesine göre yabancı memleketlerin resmî kurumlan veya uluslararası kuruluşlarda kurumlarının muvafakati ile görev alacak memurlara yabancı memleketlerin resmî kuramlarında on yıla, uluslararası kuruluşlarda yirmibir yıla kadar aylıksız izin verilebilmektedir. Bununla birlikte son dönemlerde yaşanan gelişmeler sonucunda, uluslararası alanda hukuk, kamu yönetimi, ekonomi, sanat, spor, bilim, kültür gibi çeşitli dallarda geleneksel uluslararası hukuk aktörlerinin dışında faaliyet gösteren uluslararası nitelikli birçok farklı statüde kurum ve kuruluşlar ortaya çıkmıştır. Bu yüzden anılan maddenin kapsamına hangi nitelikte kuruluşların girdiği hususunda tereddütler oluşabilmektedir. Düzenleme ile yabancı memleketlerin resmî kurumlan veya uluslararası kuruluşlar yanında söz konusu nitelikte olabilecek ve Cumhurbaşkanınca belirlenecek uluslararası kuruluşlarda görev almak isteyen memurlara da aylıksız izin verilebilmesi, böylece herhangi bir mali ilave külfet oluşmadan kamu görevlilerinin ülkenin ulusal menfaatleri ve kamu yararı yanında kendi mesleki gelişimleri bakımından da yararlı olabilecek çalışmalara katılabilmesi imkânının genişletilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır.
MADDE 3 - 657 sayılı Kanunun 92 nci maddesine eklenen hüküm ile 3 75 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin mülga ek 18 inci, ek 35 inci ve ek 37 nci maddeleri kapsamındaki yöneticilik görevi sonrası bakanlık müşaviri, müşavir, danışman, idari uzman ve araştırmacı kadrolarında atanmış olup özel sektöre geçmek isteyenlerin bu geçişlerini kolaylaştırmak amacıyla düzenleme yapılmaktadır.
MADDE 4 - Mezkur Kanunun 108 inci maddesine eklenen hüküm ile Türkiye'nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlarda görevlendirilenler ile kamu sermayeli kurum veya kuruluşların yurtdışı birimlerinde çalışanların ya da bu kurum ve kuruluşlarda çalışanlardan yurtdışında görevlendirilenlerin memur olan eşlerine aylıksız izin verilmek suretiyle aile birliğinin sağlanması amaçlanmaktadır.
MADDE 5 - Madde ile Anayasa Mahkemesinin 7/3/2024 tarihli ve E: 2023/137, K: 2024/68 sayılı iptal kararı doğrultusunda, uzman yardımcılarının yeterlik sınavının sonuçlandırılmasına ilişkin azami süre sınırı getirilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır.
MADDE 6 - Madde ile Anayasa Mahkemesinin 7/3/2024 tarihli ve E: 2023/13 7, K: 2024/68 sayılı iptal kararı doğrultusunda Ek 41 inci maddeye eklenen uzman yardımcılarının yeterlik sınavlarının süresine ilişkin cümlenin uygulanmasına yönelik geçici madde düzenlemesi yapılmaktadır.
MADDE 7 - Madde ile bu Teklifle 657 sayılı Kanunun 4/B maddesinde yapılan ve sözleşmeli personel statüsünden memur kadrolarına atananlara herhangi bir disiplin cezası almamaları kaydıyla ilave kademe verilmesini sağlayan düzenlemenin, daha önce söz konusu
statü geçişini maddede belirtilen kanunlar çerçevesinde yapanlara geçmişe dönük faydalandırılmaksızın uygulanması amaçlanmaktadır.
MADDE 8 - 2443 sayılı Devlet Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelerine İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanunun 8 inci maddesinde yer alan özel hizmet tazminatı ve harcıraha ilişkin hükümler dışındaki maddeleri 703 sayılı KHK ile yürürlükten kaldırılmıştır. Kurulun görevi, denetçilerin görev ve yetkileri ile görevden uzaklaştırmaya ilişkin bazı hükümlerin anılan Kanuna eklenmesi ihtiyacı ortaya çıktığından Kanun isminin de söz konusu değişikliklere uygun olarak değiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Anayasa Mahkemesinin 1/2/2024 tarihli ve 2021/113 Esas, 2024/29 Karar sayılı kararı ile 5 sayılı Devlet Denetleme Kurulu Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendinde yer alan “ ...vakıflarda, kooperatiflerde, birliklerde ve bu kurum ve kuruluşların her türlü ortaklık ve iştiraklerinde... ” ibaresi iptal edilmiştir. Anayasa Mahkemesinin iptal kararı ile Anayasa hükmünde mevcut olmasına rağmen 5 sayılı CBK'da yer alan vakıflarla ilgili düzenleme bütünüyle yürürlükten kalkmış olup vakıflar yönünden hukuksal boşluk oluşmuştur. Kooperatifler, birlikler ve bu kurum ve kuruluşların her türlü ortaklık ve iştirakleri ise, gerekçeli kararda belirtildiği üzere, Anayasanın 104 üncü maddesinin on yedinci fıkrasının ikinci ve üçüncü cümleleri uyarınca CBK ile düzenlenemeyen, kanunla düzenleme yapılması gereken alanda kalmaktadır. Anayasanın 108 inci maddesi uyarınca Devlet Denetleme Kurulunun görevleri Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde düzenlenmekle birlikte bu görevlerden Anayasa Mahkemesinin anılan kararı ile iptal edilen hususların kanunla düzenlenmesi amaçlanmaktadır.
MADDE 9- 5 sayılı Devlet Denetleme Kurulu Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 12 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan; “Grup başkanı ve denetçiler denetim görevi mucibince, denetim kapsamına dahil kurum ve kuruluşların teftiş, denetim veya bu maksatla kurulmuş birimlerinin görev, yetki ve sorumluluklarını haizdir. ” şeklindeki hüküm Anayasa Mahkemesinin 01/02/2024 tarih ve 2021/113 Esas; 2024/29 sayılı Kararı ile iptal edilmiştir.
Kararının iptal gerekçesinde, Anayasanın 128 inci maddesinde, memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ile diğer özlük işlerinin münhasıran kanunla düzenlenmesi gerektiği, CBK'daki hükmün memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görev ve yetkilerine ilişkin olduğu, bu nedenlerle söz konusu hususun Anayasaya aykırılık teşkil ettiği ifade edilmiştir.
Devlet Denetleme Kurulunda görev yapan denetçilerin görev ve yetkilerinin Anayasanın 128 inci maddesi gereğince kanunla düzenlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle; Anayasa Mahkemesi kararının gerekçesine uygun olarak iptal edilen hüküm ile birlikte CBK'da yer alan denetçilerin görev ve yetkilerine ilişkin diğer hükümlerin de 2443 sayılı Kanuna eklenmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır.
MADDE 10 - Anayasa Mahkemesinin 11/11/2021 tarih ve 2018/121 Esas; 2021/84 sayılı Kararı ile 5 sayılı CBK'nın 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “...tedbiri uygulayabilir veya... ” ibaresi Anayasaya aykırı görülerek iptal edilmiştir. Söz konusu maddenin iptal gerekçesinde; Anayasanın 108 inci maddesi gereğince Devlet Denetleme Kurulu tarafından derneklerde yapılacak denetlemeler sırasında dernek görevlileri hakkında da görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanabileceğinden bahisle, söz konusu hükmün dernek görevlileri yönünden Anayasanın 33 üncü maddesinde yer alan dernek kurma hakkına yönelik
bir sınırlama niteliğinde olduğu, bu bağlamda söz konusu CBK hükmünün kapsamı itibarıyla Anayasanın İkinci Kısım İkinci Bölümünde yer alan kişi hakları ve ödevleri ile ilgili bir düzenleme içerdiği, Anayasanın 104 üncü maddesinin on yedinci fıkrasının ikinci cümlesi uyarınca CBK ile düzenlenemeyecek alan içerisinde kaldığı ve bu nedenle Anayasaya aykırı olduğu belirtilmiştir.
Madde ile 5 sayılı CBK'da DDK'ya verilen yetkiler arasında yer alan “Görevden Uzaklaştırma” tedbiri hakkında, memurlar ve diğer kamu görevlilerini kapsayacak şekilde Anayasa Mahkemesi kararının iptal gerekçesine uygun olarak düzenleme yapılması amaç 1 anmaktad ı r.
MADDE 11 - Anayasa Mahkemesinin 26/10/2023 tarihli ve E.:2018/l 18; K.:2023/180 sayılı Kararı ile 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin İdari İşler Başkanlığında personel istihdamını düzenleyen hükümlerinden bir kısmı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenemeyeceği gerekçesiyle iptal edilmiştir. Madde ile söz konusu iptal kararı doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığında personel istihdamına yönelik düzenlemeler yapılmaktadır.
MADDE 12 - Madde ile Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığında kariyer meslek olarak düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Raportörü kadrolarına halihazırda anılan Başkanlıkta görev yapanların geçişine ilişkin usul ve esaslar belirlenmektedir.
MADDE 13 - Madde ile 657 sayılı Kanunun 4/B maddesinde yapılan ve sözleşmeli statüden memur kadrolarına geçenlerin 8 yıl herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara verilen ilave bir kademe hakkından faydalanmasını sağlayan düzenlemenin benzeri 5393 sayılı Kanun kapsamındakiler için de düzenlenmektedir.
MADDE 14 - Anayasa Mahkemesinin 1/2/2024 tarih ve 2021/87 Esas; 2024/28 sayılı Kararı ile; 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Türkiye İstatistik Kurumunun teşkilat yapısının ve görevlerinin düzenlendiği Kırkikinci Bölümünde yer alan “Kurumun gelirleri” kenar başlıklı 614/A maddesi "kamu tüzel kişiliğini haiz TÜİK'in dava konusu kuralla belirlenen gelirlerinin Anayasa 'mn 123. maddesinin birinci fıkrası uyarınca münhasıran kanunla düzenlenmesi gerektiği" gerekçesiyle iptal edilmiştir. Madde ile Anayasa Mahkemesinin Kararı göz önünde bulundurularak, iptal edilen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükmü ile düzenlenmiş olan Türkiye İstatistik Kurumu'nun gelirlerinin kanunla düzenlenmesi amaçlanmaktadır.
MADDE 15 - Madde ile Enerji alım ve satım faaliyetlerinin sürdürülmesi ve imzalanan sözleşmeler kapsamında elektrik enerjisi alışı ve satışı yapılması, yürütülen enerji alım faaliyetlerinin sürdürülmesi, mevcut imtiyaz ve uygulama sözleşmeleri kapsamında enerji alış ve satış anlaşmaları imzalanabilmesi, imzalanan enerji satış anlaşmalarının sürdürülmesi ve 4734 sayılı Kamu îhale Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (o) bendi kapsamında, EÜAŞ'ın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarına; taraflar arasında düzenlenen ikili anlaşmalar (elektrik satış anlaşması) kapsamında elektrik enerjisi satışı gerçekleştirilebilmesi amaçlanmaktadır.
Görevli Tedarik Şirketlerinin tarifesi düzenlemeye tabi olan tüketicileri için ve elektrik dağıtım şirketlerinin, genel aydınlatma ile teknik ve teknik olmayan kayıplarından dolayı enerji ihtiyaçlarını EÜAŞ'tan temin etmesi; ayrıca EÜAŞ'ın görev, yetki ve sorumlulukları
çerçevesinde, yerli kömür yakıtlı elektrik üretim santrallerini işleten şirketlerden enerji alımına ilişkin faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesi hedeflenmektedir.
Ayrıca son kaynak tedarikçilerinin EÜAŞ'tan temin ettikleri ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından belirlenen elektrik enerjisi oranının, yıl ile sınırlama yapılmaksızın belirlenmesi ile öngörülebilir bir alım sürecinin oluşması amaçlanmaktadır.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun, EÜAŞTn alım yükümlülüklerini tam olarak karşılayabilmesi için her türlü önlemi alabilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır.
MADDE 16 - Anayasa Mahkemesinin 1/2/2024 tarih ve 2022/68 Esas; 2024/26 sayılı Kararı ile 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün döner sermayesini düzenleyen 117 nci maddesi, döner sermaye işletmesinin faaliyeti neticesi elde edilecek gelirin kamu geliri niteliğinde olduğu ve kamu gelirlerine yönelik hususların ise teşkilatlanmanın zorunlu bir unsuru olmadığı için münhasıran kanunla düzenlenmesi gerektiği gerekçesiyle Mahkeme tarafından iptal edilmiştir. Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçesi de göz önünde bulundurularak maddenin düzenlenmesi amaçlanmaktadır.
MADDE 17 - 1/7/2022 tarihli ve 7417 sayılı Kanun ile yapılan ve 15/1/2023 tarihinde yürürlüğe giren değişiklikler sonrasında 657 sayılı Kanun kapsamında ek göstergeleri belirlenen Devlet memuru kadroları ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (IV) sayılı cetvele göre ek göstergeleri tespit edilen Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatına ait bazı Devlet memuru kadroları arasında herhangi bir farklılık olmamasını teminen düzenleme yapılmaktadır.
MADDE 18 - Anayasa Mahkemesinin 11/10/2023 tarihli ve E: 2018/120, K: 2023/171 sayılı Kararı ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3 üncü maddesinde yer alan yurtdışı teşkilatında daimî bir göreve atanacak kamu görevlilerinin seçimi, atanması, çalışma usûl ve esasları ile disiplin ve diğer özlük işlerine ilişkin usûl ve esasların Cumhurbaşkanınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenmesine yönelik hüküm, yurtdışı sürekli görevlere atanan ancak üst kademe kamu yöneticisi sıfatını haiz olmayan kamu görevlilerinin atanma şartları yönünden de düzenleme içerdiğinden Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenebilecek alanın dışına çıktığı ve Anayasanın kamu görevlilerinin atanmalarına ilişkin şartların kanunla düzenlenmesini öngören 128 inci maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmiştir. Ek 35 inci maddenin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklikle, yurtdışı teşkilatındaki sürekli görevlere yapılacak atamalarda aranacak şartların Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile belirlenebilmesine yönelik hüküm Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda yürürlükten kaldırılmaktadır.
Ayrıca, Anayasa Mahkemesi kararı ile Cumhurbaşkanının üst kademe yöneticilerini atama yetkisinin başka bir makamın teklifine bağlı tutulamayacağı gerekçesiyle 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ve ekli (II) sayılı cetvelde yer alan kadro, pozisyon ve görevlere Cumhurbaşkanı onayı ile atama yapılabilmesini öngören hüküm iptal edilmiş olup anılan iptal kararı doğrultusunda ek 35 inci maddenin beşinci fıkrasında yer alan “Cumhurbaşkanı onayı” ibaresi yürürlükten kaldırılmakta ve bu çerçevede, esasta bir değişiklik yapılmadan fıkra metni revize edilmektedir.
Diğer taraftan, düzenlemeye konu ek 35 inci maddenin dokuzuncu fıkrasında, üst kademe kamu yöneticisi olup görevden alınanlardan bakanlık müşaviri, müşavir, danışman
kadrolarına atananların, üst yönetici tarafından izleme, değerlendirme, araştırma, rehberlik, proje ve eğitim gibi hizmetlerde görevlendirileceğine yönelik hüküm bulunmaktadır. Söz konusu fıkrada yapılan değişiklikle, diğer üst kademe yöneticileri ile mülga ek 18 inci ve ek 37 nci maddeler kapsamındaki yönetici kadrolarda bulunup görevden alınan idari uzman ve araştırmacıların da bu kapsama dahil edilmesi, ayrıca söz konusu hükmün daha işlevsel hale getirilmesi amacıyla bunların kendi kurumlan dışında da görevlendirilebilmesine imkan sağlanması ve bu kapsamdaki uygulama usul ve esaslarının Cumhurbaşkanlığı yönetmeliğiyle düzenlenmesi öngörülmektedir.
MADDE 19 - Anayasa Mahkemesinin 11/10/2023 tarihli ve E: 2018/120, K: 2023/171 sayılı Kararı ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3 üncü maddesinde yer alan yurtdışı teşkilatında daimî bir göreve atanacak kamu görevlilerinin seçimi, atanması, çalışma usul ve esasları ile disiplin ve diğer özlük işlerine ilişkin usul ve esasların Cumhurbaşkanınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenmesine yönelik hüküm Anayasanın 128 inci maddesine aykırı olduğu ve kanunla düzenlenmesi gerektiği gerekçesiyle iptal edildiğinden söz konusu iptal kararı doğrultusunda yurtdışı teşkilatında daimî bir göreve atanacak kamu görevlilerinin atanmaları, atanmalarında aranacak şartlar ve diğer hususları düzenleyen madde ihdas edilmektedir.
Ayrıca, Anayasanın 140 inci maddesinde idari görevlerdeki hâkim ve savcıların hâkim ve savcılar hakkındaki hükümlere tabi oldukları yönündeki açık düzenleme gereğince; adalet müşavirlerinin görev süresi, görevleri, özlük hakkı ile disiplin, sicil ve terfi işlemlerinde hangi hükümlere tabi olacakları genel düzenlemeden farklı olarak maddede ayrıksı bir şekilde düzenlenmektedir.
MADDE 20 - 1/7/2022 tarihli ve 7417 sayılı Kanun ile yapılan ve 15/1/2023 tarihinde yürürlüğe giren değişiklikler sonrasında 657 sayılı Kanun kapsamında ek göstergeleri belirlenen Devlet memuru kadroları ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (IV) sayılı cetvele göre ek göstergeleri tespit edilen Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatına ait bazı Devlet memuru kadroları arasında herhangi bir farklılık olmamasını teminen düzenleme yapılmaktadır.
MADDE 21- Yurtdışı daimi görevlere ilişkin atama şartları ve diğer hususların Kanuna dercedilmesi sebebiyle konuyla ilgili mevcut ikincil düzenlemelerin uygulanmasına ilişkin usul ve esas belirlenmektedir.
MADDE 22 - Anayasa Mahkemesinin 11/10/2023 tarihli ve E: 2018/120, K: 2023/171 sayılı Kararı ile 3 sayılı Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usûllerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine ekli (II) sayılı Cetvel'de yer alan “I. Hukuk Müşavirleri (Bakanlık Bağlı, İlgili, İlişkili Kuruluşları)” ibaresi iptal edilmiştir. İptal kararında, KİTTerin I. Hukuk Müşavirlerinin 399 sayılı KHK'ya ekli 1 Sayılı CetveTde yer aldığı ve 399 sayılı KHK'nın 5 inci maddesinin birinci fıkrasında 1 Sayılı Cetvel'de yer alan kadrolara yönetim kurulu kararı ile atama yapılacağı hükmü yer aldığından bahisle KİTTerin I. Hukuk Müşavirlerini atamaya yetkili merci ve atama usulü bakımından anılan KHK'nın söz konusu hükmünün uygulanacağı belirtilmiştir.
Madde ile Anayasa Mahkemesinin iptal kararı ve gerekçesi dikkate alınarak KIT'lerde yönetim kurulu kararıyla atanacak kadroları düzenleyen hükmün kapsamı, I. Hukuk Müşavirleri de dahil olmak üzere 399 sayılı KHK'ya ekli 1 Sayılı Cetvel'de yer alan ve 3 sayılı
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çerçevesinde halihazırda Cumhurbaşkanınca atanan genel müdür, genel müdür yardımcısı ve bölge müdürü kadroları istisna olacak şekilde yeniden düzenlenmektedir.
MADDE 23 - Anayasa Mahkemesinin 27/12/2023 tarih ve 2020/52 Esas; 2023/223 sayılı kararıyla 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının görevlerini düzenleyen muhtelif maddelerindeki bazı hükümler iptal edilmiştir. Madde ile Anayasa Mahkemesinin gerekçeleri göz önünde bulundurularak, iptal edilen düzenlemelerin 635 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye dercedilmesi amaçlanmaktadır.
MADDE 24 - Anayasa Mahkemesinin 27/12/2023 tarih ve 2020/52 Esas; 2023/223 sayılı kararıyla. 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 409/A maddesinde yer alan “(1) Bakanlık döner sermaye işletmesi kurmaya yetkilidir. Döner sermaye miktarı Cumhurbaşkanınca belirlenir. Döner sermaye faaliyetlerinden elde edilen kârlar, ödenmiş sermaye tahsis edilen tutara ulaşıncaya kadar sermayeye eklenir. Ödenmiş sermaye tutarı, tahsis edilen sermaye tutarına ulaştıktan sonra, yılsonu kârı hesap dönemini izleyen Nisan ayının sonuna kadar genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere ilgili muhasebe birimi hesabına yatırılır. (2) İşletmenin faaliyet alanları, gelirleri, giderleri, işleyişi ve denetimi ile diğer hususlar yönetmelikle düzenlenir. ” hükmünün tamamı, kamu gelirine ilişkin olduğu ve Bakanlıkların kuruluş ve işleyişine ilişkin Anayasanın 106/( 11) maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceğinden kanunla düzenlenmesi gerektiği gerekçesiyle iptal edilmiştir. Madde ile Anayasa Mahkemesinin gerekçesi göz önünde bulundurularak iptal edilen düzenlemenin 635 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye dercedilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının faaliyetleri ile ilgili yapılan iş ve işlemlerin daha etkin yürütülmesi, uygulamada yaşanan sıkıntıların giderilerek eksikliklerin tamamlanması, hizmet kalitesinin artırılması amaçlarına matuf olmak üzere; kaynak kullanımına ilişkin düzenlemeler yapılmaktadır.
MADDE 25 - Yürürlük maddesidir.
MADDE 26 - Yürütme maddesidir.

memur5.com

Bakmadan Geçme