Kamu personeli istihdamında yeni dönem: Müsteşarlıklar geri mi geliyor?

Bürokrasiyi azaltan ve hizmet verimliliğini artıran düzenlemeler için düğmeye basılıyor.

28 Aralık 2024 tarihinde yani dün gece yarısı bürokrasi koridorları şok bir kararla sarsıldı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile tarihe karışan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği makamı, 6,5 yıl aradan sonra yeniden ihdas edildi. Resmi Gazete'nin 28 Aralık 2024 tarihli sayısında yayımlanan 1 No'lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapıldı. Kararname kapsamında, daha önce kullanılan 'İdari İşler Başkanı' unvanı 'Genel Sekreter'; 'İdari İşler Başkanlığı' ifadesi ise 'Genel Sekreterlik' olarak yeniden tanımlandı. Bu tarihi dönüşümün ardından acaba bürokratik sistemde yeni düzenlemeler de yapılacak mı sorusu gündeme geldi.

İktidarın yarı resmi yayın organı gibi hareket eden Sabah gazetesine bakılacak olursa yeni düzenlemeler kapıda.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni güçlendirme amacıyla yapılan çalışmalar, kamu personel rejiminde önemli değişiklikleri beraberinde getiriyor. Kamu hizmetinin etkinliğini artırmak ve bürokrasiyi azaltmak için atılacak adımlar, hem kamu personelini hem de vatandaşları sevindirecek. Sabah gazetesinin haberine göre, bu değişiklikler kamuya yapılacak memur alımlarında da önceliklerin değişmesine yol açacak.

Yeni Kamu Personel Sistemi

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile kamu hizmetinde etkin ve hızlı bir hizmet anlayışının yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bu bağlamda, bürokratik engellerin azaltılması ve kamu hizmetlerinin daha verimli hale getirilmesi amacıyla yeni tedbirler üzerinde çalışmalar devam ediyor. Bu düzenlemeler, bürokratik oligarşinin ortadan kaldırılması ve kamu hizmetinin daha erişilebilir olması adına önemli adımlar içeriyor.

Müsteşarlık Görevi Yeniden Getiriliyor

Bürokrasinin hızlandırılması için bakanlıklarda müsteşarlık görevinin geri getirilmesi planlanıyor. Müsteşar, bakanlara bağlı olarak çalışacak ve bürokrasiyi hızlandırarak kamu hizmetlerinin etkin bir şekilde ulaşmasını sağlayacak. Böylece bakanlıklar arasındaki işleyişin daha verimli hale getirilmesi amaçlanıyor.

Görevden Alınan Personelin Verimli Kullanımı

Görevden alınan memurlar ve yöneticilerin yeniden kullanılması da planlanıyor. 'Bankamatik memuru' anlayışına son verilecek ve görevden alınan kişiler, etkin görevlerde çalışarak verimlilik sağlanacak. Bakanlıklar, mesaiye gelmeyen ancak etkin görevlerde kullanılmayan personel konusunda ciddi düzenlemeler yapacak.

Sözleşmeli Personel Teşvik Edilecek

Yeni düzenlemelerle, memur alımında öncelikli olarak sözleşmeli personel ve 4B'li memurlar teşvik edilecek. İlk kez memur alımı yapılacak kurumlara sözleşmeli personel pozisyonu verilecek, memur kontenjanları ise naklen atamalarda kullanılacak. Bu, kamu sektöründe daha esnek bir personel yapısı yaratacak.

İller Arası Yer Değişikliği ve Geçici Görevlendirmeler

Yaklaşık 1 milyon kamu işçisinin iller arası yer değişikliği ve kurumlar arası geçici görevlendirme imkanlarıyla personel eksiklikleri giderilecek. Bu düzenleme, kamu hizmetlerinde aksama olmaması adına önemli bir adım olacak.

Disiplin Affı Gündeme Gelebilir

Memurlar için belirli şartlar altında disiplin affının gündeme gelmesi de olasılık dahilinde. Bu, memurların kariyerlerinde yeni fırsatlar sunacak ve bürokratik engelleri ortadan kaldırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği makamı 6,5 yıl sonra yeniden ihdas edilmişti

Cumhurbaşkanlığı'nda eski sisteme dönüş yapılarak, 6,5 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği makamı yeniden ihdas edilmişti. 2018'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesiyle kaldırılan Genel Sekreterlik, yerine İdari İşler Başkanlığı gelmişti. Ancak, 28 Aralık 2024'te yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İdari İşler Başkanlığı kaldırılmış ve Genel Sekreterlik geri getirilmişti. Bu değişiklik, kamu yönetiminde etkinlik ve koordinasyonu artırmaya yönelik bir adım olarak yorumlanmıştı.

memur5.com

Bakmadan Geçme