Kamuda garson bürokratlar da sıkıntıda
Rahmetli Erbakan hocanın literatüre kazandırdığı garson devlet olur da garson bürokrat olmaz mı? Elbette olur.
Öncelikle garsonların bazı özelliklerinden bahsedelim ki garson bürokrat tanımı kolaylaşsın.
Garsonlar en fazla müşteri memnuniyetine önem verirler. Müesseselerine gelen müşterilerin yediklerinden zevk ve haz alması garsonları memnun eder, adeta kendileri yemiş gibi olurlar. Çünkü müşteri ne kadar mutlu olursa işletmenin kazancı ve devamı o kadar daim olur.
Dolayısıyla garsonlar kendileri yemez müşterilerine yedirmeye çalışırlar. Adeta müşterilerinin her talebi yerine getirilmeye çalışılır. Bunlar müşterilerinin hiçbir talebine yok demezler, sadece zaman isterler. Kendilerinde olmasa dahi komşudan veya başka bir yerden bulur yine müşterisine ikram ederek onların mutlu olmasını sağlamaya çalışırlar.
Garson bürokratlar da benzer fonksiyon icra ederler. Bunlar mümkün olduğu kadar devlet imkanlarından yararlanmaz ama başkalarının yararlanması için adeta çırpınırlar. İşte devlet imkanlarından kendileri yararlanmayan ama başkalarını yarlandırmaya çalışan yararlanmak isteyenlerin önünü açan bürokratlara garson bürokrat diyoruz. Bir müddet sonra onlar da müşterilerine imrenerek küçük parçalar halinde devlet imkanlarından yararlanmaya çalışırlar. Sonuç olarak ha yemişsiniz ha yedirmişsiniz. Hepsi aynı kapıya çıkmaktadır.
Bazen bulunulan konumu korumak için garson bürokratlıktan başka çare de kalmayabilir. Nihayetinde dünya tercihler dünyasıdır. Ya koltuktan kalkacaksın ya da garsonluğa razı olacaksın. Bir de ya yol bul, ya yol aç ya da yoldan çekil kuralının gerçerli olduğu bir ortamda garson bürokratlıktan başka çare de kalmayabilir. Geçim derdini de bir kefeye koyarsak garson bürokratlık ehven-i şer olarak da görülebilir.
Etrafınıza bakın bakalım. Siz de garson bürokrat görüyor musunuz?