Kamudaki mühendislerin meslek sorunları
Memur-Sen, 'Mühendislik Meslek Kanunu ve Teknik Hizmetler Sınıfının Sorunları Paneli/Çalıştayı Raporu'nu yayınladı. Raporda 'Kamudaki Mühendislerin Meslek Sorunları' başlığı altında genel bir değerlendirme yer alıyor.
Memur-Sen, "Mühendislik Meslek Kanunu ve Teknik Hizmetler Sınıfının Sorunları Paneli/Çalıştayı Raporu"nu yayınladı.
Raporda "Kamudaki Mühendislerin Meslek Sorunları" başlığı altında genel bir değerlendirme sunuluyor.
Anayasa gereği çalışanların adil ücret alması talebi dile getiriliyor. Ancak bu talep, toplu sözleşme görüşmelerinde karşılık bulamamış ve kamu mühendisleri bekledikleri statüye kavuşamamış durumda.
Raporda, mühendislerin karşılaştığı başlıca sorunlar şöyle sıralanıyor:
"Aşırı iş yükü, mali ve özlük haklarındaki sorunlar, emeklilikteki hak mağduriyetleri, görev tanımı dışında işler verilmesi, kariyer planlamasının belirsizliği ve mesleğin itibarının azalması."
Memur-Sen, mühendislerin ücret ve özlük haklarının iyileştirilmesi için çalışmalar yürüttüğünü belirtiyor ve kanun çalışmalarının önemine vurgu yapılıyor.
Raporun "Kamudaki Mühendislerin Meslek Sorunları" bölümü şöyle:
"Anayasanın 55. Maddesi ile Devlete yüklenen “çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri için gerekli tedbirleri alma” yükümlülüğü çerçevesinde ücretlerinin, mühendis mesleğine yaraşır hale getirilmesi gerektiği açıktır.
Bu haklı talep, bugüne kadar Memur-Sen ve bağlı sendikaları tarafından toplu sözleşme görüşmelerinin tamamında teklif olarak sunulmasına rağmen karşılık bulmamış, kamu mühendisleri hak etmiş olduğu statüye kavuşturulmamış, özlük ve mali haklarında bir iyileştirme yapılmamıştır. Kamu mühendislerinin ana başlıklarda sorunları şu şekilde özetlenebilir.
• Aşırı iş yükü ve üst düzey sorumluluk altında çalışılması,
• Mali haklara ve özlük haklarına ilişkin sorunlar,
• Emeklilikteki hak mağduriyetleri,
• Görev tanımı dışında verilen işler,
• Kariyer basamaklarının belirlenmemesi,
• Yapılan başarılı işler karşılığında ödül sisteminin bulunmaması,
• Mesleğin itibarının gün geçtikçe azalması vb. Kamu Mühendisleri yaptıkları işin karşılığı ve üstlendikleri sorumluluk karşısında diğer personelden düşük ücretler almakta olduklarından bu durum açıkça kamuda çalışma barışını bozmaktadır. Kamu barışının sağlanması adına mühendislerin dengi olan mesleklerle aynı maaş ve özlük haklarına sahip olması gereklidir. Mühendislerin hakkı olana kavuşabilmeleri için mevcut haklarının iyileştirilmesi yanında yeni ücret düzenlemelerinin yapılması önerilmektedir.
• Bugün birçok meslek grubuna (örneğin Askeri Personel, Hakim ve Savcılar, Mülki İdari Personeli gibi) ödenen tazminatlar, benzer bir düzenleme, ile (Mühendislik - Mimarlık Tazminatı adı altında mühendis, mimar, şehir ve bölge plancılarına da ödenmelidir.
• Görev, sorumluluk ve temsile bağlı olarak Temsil Tazminatı-Sorumluluk Tazminatı-Mühendislik Tazminatı gibi ilave ödeme kalemi düzenlenmelidir.
• Teknik Hizmetler Sınıfı kapsamında ödenen Özel Hizmet Tazminatlarının tavanı arttırılarak bu oranın emekli maaşlarına yansıtılan oranı da yükseltilerek emeklilerin mağduriyeti de önlenmelidir.
• Uygulamakta olan ek göstergeler derece ve kıdeme göre arttırılarak yeniden düzenlenmelidir.
• İş Gücü, İş Rîskî ve Temininde Güçlük Zammı gibi yan ödemelerin gösterge puanlarında ve katsayılarında tatmin edici bir düzenlemeye gidilmeli bu ücretler enflasyona karşı adil bir şekilde korunmalıdır.
• Tazminat Yansıtma Oranları adil ve hakkaniyetli şekilde, mühendis, mimar başta olmak üzere tüm teknik personel için de gözden geçirilmeli ve bu şekilde oluşturulmalıdır.
Memur-Sen Rapor mühendislerin maaş/ücret ve ek ödemelerinin artırılması için sıkı sıkıya çalışmalar gerçekleştirilmektedir.
Bu çerçevede Kanun çalışması, ücret ve özlük hakları için mutlak suretle normlar oluşturulması bakımından ayrıca bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Özellikle mühendislerin sorumluluklarının çok fazla olması karşısında yüksek derecede sorumluluk getiren işlere yüksek derecede tazminat verilmesi şeklinde bir belirleme her kurum mevzuatında ayrı ayrı yer alabilir."