Kamudan ayrılan memur mal bildiriminde bulunmak zorunda mı?

3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu'na göre, görevden ayrılan kamu görevlilerinin bir ay içinde mal beyanı vermesi gerekiyor.

3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu'nun 2. maddesi, kimlerin mal beyanında bulunacağını, 6. maddesi ise mal bildiriminde bulunma zamanlarını belirliyor. Bu kanun gereğince, görevden ayrılan kamu görevlileri, 6/f maddesine göre ayrılma tarihini izleyen bir ay içinde mal beyanı vermek zorunda kalıyor. Kamu görevi sona erenlerin mal beyanında bulunmaları zorunlu tutuluyor. Eğer bu yükümlülük yerine getirilmezse, haksız mal edinme durumlarında işlem yapılabileceği belirtiliyor.

Danıştay kararlarında, 3628 sayılı Kanun'un 6/f maddesinin devlet memurluğundan tamamen çıkarılan kişileri kapsam dışı bırakmadığı ifade ediliyor. Ancak bu hüküm, bazı kamu görevlilerinin görev durumlarını netleştirmekte yetersiz kalıyor. Memuriyet görevi devam edenler, yönetim ve denetim kurulu üyeliğine atandıklarında veya görevden ayrıldıklarında ek bir beyanname vermiyorlar. Bu, uygulamada gözden kaçırılan bir nokta.

Devlet Personel Başkanlığı tarafından yayımlanan “Mal Bildirimine İlişkin Rehber”de de, kamu görevlilerinin yalnızca asli görevlerinden dolayı tek bir mal beyanında bulunmalarının yeterli olduğu belirtiliyor.

memur5.com

Bakmadan Geçme