Kamuya ait malları kamu 150, özel sektör 299 TL'ye satıyor

Kamu kurumlarının vatandaşa sınırlı sayıda sattığı mallar özel sektör tarafından yüklü miktarda ve yüksek fiyatlarla satışa çıkarılmış.

Türkiye'de ticaret yapan esnafların halini gördükçe içim sızlıyor. Gerçekten bir kısım esnaf hakka hukuka riayet ederek evlerine temiz kazanç getirme peşindeler. Ama bu kısım esnafın sayısı gittikçe azalıyor.

Bu makalede amacımız hiç şüphesiz esnafı eleştirmek değil. Tıpkı azgın akan sular etrafını yerle bir ederse, kontrolsüz ticarette herkesi ama en çok da bordro mahkumları ve dar gelirlileri derinden etkiliyor.

Burada en büyük görev hiç şüphesiz devlete düşüyor. Devletin en temel iki fonksiyonu var; düzenleme ve denetleme.

Bu iki fonksiyon ile devlet ekonomik ve sosyal hayatın olağan şekilde akmasını sağlamak ile mükellef. Tıpkı azgın akan suları dere yatakları ile ıslah ediliyorsa azgın fiyat artışları da düzenleme ve denetim ile kontrol altına alınabilir. Ama bu devlet organları eliyle günlük hayatın oldukça gerisinden kaplumbağa hızı ile sürünerek geliyor.

İşte sizlere birkaç örnek; Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) piyasada fiyatlar düşmesinden diye üreticiden fındık alıyor. Alınan bu fındıklar paketlenerek vatandaşa TMO ofislerinden ve Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinden satılıyor.

Bu yazının kaleme alındığı 13 Nisan 2024 günü itibarıyla 500 gram kavrulmuş fındığın perakende satış fiyatı 150 Türk lirası.

Ama o da ne sıradan vatandaşa günlük 2 (iki) paket kotası uygulayan TMO esnafa bir kıyak yapmış ve yüklü miktarda fındık satmış. O esnafta TMO fındığı ile fırsatı değerlendiriyor.

Tam yüzde 100 kar ile TMO fındığını alanen bir online pazaryeri üzerinden vatandaşa satıyor

.

metin, ekran görüntüsü, web sayfası, web sitesi içeren bir resim

https://www.trendyol.com/tmo/cifte-kavrulmus-1-kalite-vakumlu-findik-ici-500-gram-p-797536662

Devlet neden fiyat konusunda düzenleme ve denetleme görevini yerine getirmiyor sorusunun aslında cevabı çok belli. Liyakatsiz yöneticiler.

Neler yapılabilir sorusuna birçok cevap verilebilir. Ama en basiti Tarım Kredi Kooperatif Marketlerin yüzlerce mağazasında uygun fiyata satılır ve piyasaya toplu satışlar yapılmaz. Toplu satış yapılıyorsa da Et ve Süt Kurumunun et satışlarında olduğu gibi yeknesak fiyat uygulamasına gidilebilir. Çok da daha radikal kalıcı çözümler de var ama herhalde burası tartışılacak yer değil.

Esnaf vatandaşın gözünün içine baka baka yalanları da sıralamış: 1. Kalite, Çifte Kavrulmuş

Bu satırları okuyup kahrettiğinizi duyar gibi oluyorum. Diyorsunuz ki bu pahalılıkta kim fındık ve ete bakar.

Ama şunu net şekilde söylemeliyim ki en fakir vatandaşlarımızın bile vazgeçilmezi olan temel gıda maddelerinde de durum hiç farklı değil. İnanmazsanız aşağıda devletin Çaykur'undan aldıkları çayları vatandaşa fahiş fiyatla satanlara bir de siz bakın.

metin, ekran görüntüsü, çevrimiçi reklamcılık, web sitesi içeren bir resim

https://www.migros.com.tr/caykur-rize-turist-cay-1000-g-p-2f7987

metin, ekran görüntüsü, çevrimiçi reklamcılık, web sayfası içeren bir resim

https://www.a101.com.tr/kapida/icecek/caykur-rize-turist-cayi-1000-gr_p-13000054

metin, ekran görüntüsü, web sayfası, web sitesi içeren bir resim

https://www.pttavm.com/caykur-rize-turist-cay-1-kg-p-276776134

Allah aşkına siz değerli okuyucularıma soruyorum DEVLETİN ürettiği RİZE TURİST çay DEVLETİN işlettiği bir elektronik pazaryeri olan PTTAVM üzerinden bu kadar farklı fiyata satışa çıkarılmışsa ortada DÜZENLEME ve DENETLEME'den bahsetmek mümkün mü?

Liyakatsiz muhteris kadrolar olduğu sürece faizi yüzde 1000'e çıkarsanız da enflasyon düşer mi?

memur5.com

Bakmadan Geçme