Kana katliamının acıları unutulmadı

20 yıl önce Lübnan'ın Kana köyünde bulunan UNIFIL'e sığınan sivillerin, İsrail tarafından 'Gazap Üzümleri' operasyonu adı altında katledilmesinin acıları unutulmadı.

BEYRUT (AA) - Lübnan'ın Kana köyünde, İsrail'in Birleşmiş Milletler Lübnan Barış Gücü'ne (UNIFIL) sığınan sivilleri bombalaması sonucu 106 sivilin hayatını kaybetmesinin üzerinden 20 yıl geçti. Ancak o acı günün izleri, görgü şahitlerinin hafızasında hala tazeliğini koruyor.

20 yıl önce Lübnan'ın Kana köyünde bulunan UNIFIL'e sığınan sivillerin, İsrail tarafından 'Gazap Üzümleri' operasyonu adı altında katledilmesine şahitlik edenler yaşadıklarını AA muhabiriyle paylaştı.

Kana köyünde lokanta sahibi Hasan İbrahim Kreyha (58), yaptığı açıklamada, 'Yolda, meydanda, sokakta her yanda cesetler vardı. Arkadaşlarımın, dostlarımın, kolları bacakları paramparça olmuştu. 106 ölü, yüzlerce yaralı vardı. Korkunç bir sahneydi, tarif edilemez.' dedi.

İsrail'in BM üssünü yanlışlıkla vurduğu savunmasını kabul etmeyen Kreyha, 'Evet, Hizbullah ile İsrail arasında bir savaş var. Sen arada kalırsan nereye gidersin? BM'ye gidersin. Burası uluslararası olarak korunan bir yer. Peki, uluslararası koruma nerede? İsrail, insani ya da uluslararası kuralları önemsemiyor. Seçilmiş insanlar olduklarını kendileri de söylüyor. Filistinli, Lübnanlı, Türk veya Norveçli öldürseler dahi onlara hiç bir şey olmuyor.' ifadelerini kullandı.

'Çektiğim görüntüler İsrail için çok kötü sonuçlar doğurdu'
İsrail'in varlığını ilk başta reddettiği ancak daha sonra kabul etmek zorunda kaldığı, bölgede uçuş yapan İsrail insansız hava aracını görüntüleyen UNIFIL'de görev yapan Norveç eski Askeri Gunnar Brandsdal ise BM'nin olaya ilişkin soruşturmasını kapsamlı yürüttüğünü ancak İsrail'i kınamakta görüş birliği sağlanamamasından hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Brandsdal, söz konusu görüntülerin Fijili bir asker tarafından çalınarak İngiliz bir gazeteciye verilmesi sonucu basına sızdığını ifade ederek, 'Her halükarda görüntüler İsrail için çok kötü sonuçlar doğurdu. İsrail, defalarca yaptığı açıklamaları değiştirmek zorunda kaldı.' dedi.

Bakmadan Geçme