Karadeniz sahil yolunda kaza oranı düştü
- Ordu'da geçen kasım ayında kurulan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi ile Karadeniz sahil yolunda yaşanan kazalar azaldı - Ordu Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Erol: - 'Bu sistemin trafiği sakinleştirmesi ve yavaşlatması sebebiyle bölgemizdeki kaza oranları yüzde 70-80 düştü' - 'İlk günlerde 10-15 bin dolaylarında ihlal varken, şu anda bu ihlal sayısı günlük bin 500'e kadar düştü'
ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Ordu'da geçen kasım ayında kurulan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) ile birlikte Karadeniz sahil yolunda meydana gelen kazalar azaldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan TEDES Projesi kapsamında Ordu'da Karadeniz Sahil Yolu'na kurulan kule radarlarına yakalanan sürücülerin her geçen gün azaldığı bildirildi.
Ordu Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü İsmail Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen kasım ayında faaliyete geçirilen TEDES'in Türkiye genelinde en geniş kapsamlısının Ordu'da kurulduğunu söyledi.
TEDES kapsamında 13 hız koridoru ve 17 adet kule radarının kurulduğunu ifade eden Erol, 'Bu sistemin amacı trafiği rahatlatmaktı ve yavaşlatmaktı. TEDES devreye girdikten sonra Ordu'da trafik hem rahatladı hem de yavaşladı. TEDES'le birlikte trafikteki sürücülerimizin 'bir an önce gitme' duyguları azaldı. Aynı şekilde kırmızı ışıkta bekleyen sürücüler birbirlerini kornayla zorlamaları azaldı. Dolayısıyla TEDES sürücülerin trafikte daha sabırlı olmalarını sağlamış oldu. TEDES bir nevi sürücülerimize sabırlı olmayı öğretti.' dedi.
- 'Sürücüler sistemin ciddi ve ve başarılı çalıştığını anladı'
TEDES'e yakalanan sürücü sayılarının da hızla azaldığını bildiren Erol, 'İlk günlerde 10-15 bin dolaylarında ihlal varken, şu anda bu ihlal sayısı günlük bin 500'e kadar düştü. Çoğu sürücümüz sistemin ne kadar ciddi ve ve başarılı çalıştığını anladı. Bundan kaçınılmaz olduğunun da farkına vardı. Dolayısıyla TEDES başarılı bir şekilde çalışmasına devam ediyor. Şu anda birçok ilimizde Ordu'yu örnek alarak bu sistemi kendi illerine kuruyorlar.' diye konuştu.
Sistemden kaçışın mümkün olmadığına işaret eden Erol, 'Bu sisteme hepimiz alışacağız. Bunun için bütün sürücülerimizin daha dikkatli ve duyarlı olmalarını öneriyorum' dedi.
Ordu'da kurulan TEDES'le birlikte kent genelindeki kaza oranlarının da ciddi anlamda düştüğüne işaret eden Erol, 'Bu sistemin trafiği sakinleştirmesi ve yavaşlatması sebebiyle kazalar gözle görülür şekilde azaldı. Bölgemizdeki kaza oranları yüzde 70-80 oranında düştü. Şu anda yaşanan kazalar da çok hafif kazalar. Çok şükür TEDES kurulduktan sonra büyük, ölümlü kazalarımız olmadı.' şeklinde konuştu.
- TEDES'ten kaçış yok
Öte yandan sisteme yakalanmamak için bazı sürücülerin farklı yöntemlere başvurduğunu anlatan Erol, şu uyarılarda bulundu:
'Bu radarlardan kurtulmak için bazı sürücülerimiz kendilerince bazı modeller geliştiriyorlar. Bazı sürücülerimiz plakalarını sökerek ilimizden geçmeye çalışıyor. Bazı sürücülerimiz ise plakasındaki harf ve rakamlarla oynayabiliyor veya araçlarına sahte plaka takabiliyor. Bilinmesini isteriz ki ilimizde 11 tane plaka tanıma sistemi var. Dolayısıyla plaka hatası olan bütün araçlar ekiplerimiz tarafından durduruluyor ve trafikten men ediliyor. Sürücülerimiz asla böyle yöntemlere başvurmasın. Aksi durumda adli süreçle de karşı karşıya kalabilirler.'
İsmail Erol, TEDES kapsamında hızların şehir içlerinde 70 kilometre, şehir dışlarında 110 kilometre, tünellerde de 80 kilometre olarak belirlendiğini kaydetti.