Kısa Çalışma Ödeneği'nden yararlanmak için gereken prim gün sayısı düşürüldü
Kısa Çalışma Ödeneği'nden yararlanmak için gereken son 3 yılda 600 gün prim ödeme şartını 450'e güne düşürüldü. Uygulamanın sigortalı bakımından 4 haftadan kısa olabilmesinin istisnalarını da düzenlendi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği uygulamalarına ilişkin esasları düzenleyen yönetmelik, Resmi Gazete'nin 11 Haziran 2024 tarihli 32573 sayılı nüshasında yayımlandı.
Yönetmelikle, Kısa Çalışma Ödeneği'nden yararlanmak için gereken son 3 yılda 600 gün prim ödeme şartını 450'e güne düşürüldü. Uygulamanın sigortalı bakımından 4 haftadan kısa olabilmesinin istisnalarını da düzenlendi.
Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneğine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile işverenlerin ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz, genel salgın veya zorlayıcı sebepler nedeniyle işyerlerindeki çalışma sürelerini geçici olarak azaltmaları veya faaliyetlerini durdurmaları durumunda, sigortalılara kısa çalışma ödeneği ödenebilmesi için gerekli usul ve esaslar belirlendi.
Yönetmelikle,1999 tarihli 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na dayanarak hazırlanmıştır ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşullarını, ödeneğin miktarını ve ödenme şeklini detaylıca belirlendi. Buna göre, işverenin kısa çalışma talebi uygun bulunduğunda, sigortalının son üç yılda 450 gün prim ödemiş olması ve iş sözleşmesinin son 120 günü hizmet akdine tabi olması gibi koşullar aranacak.
Ayrıca yönetmelikte kısa çalışma süresinin ve ödeneğin hesaplanması, kısa çalışmanın denetimi ve durdurulması konusunda düzenlemeler yapıldı. Geçiş hükümleriyle ise yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih öncesindeki kısa çalışma uygulamalarının nasıl değerlendirileceği kayda geçirildi.
Bakan Işıkhan'dan açıklama
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, konuyla ilgili açıklamada bulundu.
Işıkhan şunları kaydetti:
"Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile Kısa Çalışma Ödeneği'nden yararlanmak için gereken son 3 yılda 600 gün prim ödeme şartını 450'e güne düşürdük. Uygulamanın sigortalı bakımından 4 haftadan kısa olabilmesinin istisnalarını da düzenledik."