KKTC sahte diploma batağında: Eski bakan ve bürokratlarla TRT temsilcisi de tutuklandı

Yavru vatan KKTC, sahte diploma skandalıyla çalkalanıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sahte diploma skandalıyla çalkalanıyor. Türkiye gündemine de oturan skandalı Diken gazetesi detaylı haberle aktardı.

Mali polisin yürüttüğü operasyonlar sonucunda, birçok üst düzey ismin de aralarında bulunduğu kişilerin tutuklanmasıyla olayın boyutları gün yüzüne çıkmaya başladı.

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTÜ) sahte diploma skandalında en dikkat çeken isimlerden biri, TRT Kıbrıs Temsilcisi Sefa Karahasan. Karahasan'ın, mahkemede verdiği ifadeye göre, diplomasının düzenlenmesinde KSTÜ'nün küçük ortağı ve genel sekreteri Serdal Gündüz ile birlikte çalıştığı belirtildi. Bu ifadeler, olayın çarpıcı boyutlarını ortaya koyuyor.

Sahibi MHP milletvekili mi?

Başlangıçta 'para karşılığı lisans, yüksek lisans ve doktora alınması' şüphesiyle başlayan operasyon, 'insan kaçakçılığı' şüphesiyle genişledi. Operasyonun merkezindeki KSTÜ, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Mersin Milletvekili Levent Uysal'a ait olduğu iddia ediliyor. Uysal, İstanbul Nişantaşı Üniversitesinin de kurucusu.

Tutuklanan üst düzey isimler

Soruşturma kapsamında birçok üst düzey yetkili de tutuklandı. Bu isimler arasında eski bakan Kemal Dürüst, Kooperatif Şirketler mukayyidi Çelebi Ilık, Mağusa polis müdürü Mahmut Barış Sel, rektör yardımcısı Doç. Dr. Serdal Işıktaş ve Uluslararası Ofis direktörü Amir Shakerifard gibi önemli isimler bulunuyor.

600 fazla kişiye sahte diploma iddiası

Mali polis, yapılan incelemeler sonucunda KSTÜ'nün küçük ortağı ve genel sekreteri Serdal Gündüz'ün '600'den fazla kişiye sahte diploma verdiğini' itiraf ettiğini belirtti. Bu itiraflar, skandalın boyutlarını gözler önüne seriyor.

Dikkatler diğer üniversitelerde

Kuzey Kıbrıs'ta son dönemde üniversite sayısının artmasıyla birlikte, özellikle 'öğrenci izni' ile adaya gelen kontrolsüz nüfus ve yabancılar da gündemde. Üniversiteleri denetleyen başkan Prof. Dr. Turgay Avcı ve yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Hasgüler'in de tutuklanması, olayın ciddiyetini gözler önüne seriyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'ın önerisi

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, sahte diploma alan ancak kullanmayan kişilerin affedilmesini sağlayacak bir 'pişmanlık düzenlemesi' önerdi. Ancak bu öneri, hukuk çevrelerince tepkiyle karşılandı. Toplumda da skandalın üzerinin kapatılmaya çalışıldığına dair iddialar yükseliyor.

2011'den sonra ‘patlama'


Kıbrıs'ın kuzeyinde ilk üniversite 1979'da ‘Yüksek Teknoloji Enstitüsü‘ adıyla kuruldu. Şimdiki adı Doğu Akdeniz Üniversitesi.

Resmi rakamlara göre 1979'dan 2011'e kadar Kıbrıs'ın kuzeyindeki toplam üniversite sayısı altıydı.

1997'ye kadar Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ), Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) olmak üzere sadece dört üniversiteye izin verildi.

2003'te Türkiye ile KKTC arasında imzalanan anlaşma kapsamında ODTÜ Kalkanlı'da kampüs açtı.

2011'e kadar başka üniversite açılmasına izin verilmedi, ancak bu yıldan sonra tam bir patlama yaşandı ve sekiz yılda 28 üniversiteye ön izin verildi.

Üniversitelerden üçü Türkiye ile imzalanan protokoller sonrasında, 10'u Türkiye'den girişimcilerce kuruldu.

199 ülkeden 79 bin 801 öğrenci


YÖDAK verilerine göre Kuzey Kıbrıs'ta 199 farklı ülkeden 79 bin 801 öğrenci eğitim görüyor.

Bu öğrencilerden 7 bin 887'si KKTC, 39 bin 916'sı Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı, 31 bin 998 öğrenci ise diğer ülkelerden.

6 bin 733 öğrenci kayıtlarda ‘pasif öğrenci' olarak geçiyor.

Kimler tutuklandı?

Bugüne kadar tutuklanan isimler şöyle:

Serdal Gündüz, KSTÜ'nun küçük ortağı ve genel sekreteri
Kemal Dürüst, eski bakan, üniversitenin mütevelli heyeti başkan vekili
Çelebi Ilık, Kooperatif Şirketler mukayyidi
Mahmut Barış Sel, Mağusa polis müdürü
Meray Dürüst, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müdürü
Doç. Dr. Serdal Işıktaş, rektör yardımcısı
Amir Shakerifard, Uluslararası Ofis direktörü
Şerif Avcil, polis müfettiş muavini
Özgür Alp, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nda yarbay
Prof. Dr. Turgay Avcı, YÖDAK başkanı
Prof. Dr. Mehmet Hasgüler, YÖDAK başkan yardımcısı
Derviş Refiker, YÖDAK genel sekreteri
Bengü Gazitepe, eski Türk Hava Yolları (THY) çalışanı
Muhittin Özsağlam, Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı'nın eski özel kalem müdürü
Remziye Seven, içişleri bakanı sekreteri
Sefa Karahasan, TRT Lefkoşa temsilcisi, KSTÜ'nün mütevelli heyeti üyesi

memur5.com

Bakmadan Geçme