Memur-Sen'den Hazine ve Maliye Bakanlığına protesto
Memur-Sen'in toplu sözleşme kazanımı olan ve 250 bin kamu görevlisinin faydalandığı 'Koruyucu Giyim Yardımı', Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın birçok kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdiği yazı sonrası hukuksuz bir şekilde engellenmeye çalışılması üzerine, Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde protesto düzenlendi.
Memur-Sen'in toplu sözleşme kazanımı olan ve 250 bin kamu görevlisinin faydalandığı “Koruyucu Giyim Yardımı”, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın birçok kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdiği yazı sonrası hukuksuz bir şekilde engellenmeye çalışılması üzerine, Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde protesto düzenlendi.
Anayasayı ve Uluslararası Sözleşmeleri hiçe sayan, Toplu Sözleşme hükümlerini uygulamayan ve keyfi yorumlayan Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Memur-Sen kazanımlarını gasp etmesi tepki topladı.
Protesto eylemine, Memur-Sen Genel Yönetim Kurulu üyeleri, Konfede
Eylemde basın açıklaması yapan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, haksızlığı protesto etmek için eylemi düzenlediklerini belirtti. Tonbul, “Toplu sözleşme masasında kazandığımız kazanımlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından engelleniyorsa, bu adaletsizliğe nasıl susulabilir?” diye sordu.
Tonbul, "Koruyucu Giyim" kazanımının 2012 yılında gerçekleştirilen ilk toplu sözleşme kazanımı olduğunu, 12 yıldır sorunsuz uygulandığını ve bugün neden engellendiğini sordu. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaların yanıltıcı ve tutarsız olduğunu vurguladı.
Hacı Bayram Tonbul, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e seslenerek, "Sesimizi duyun, yazılarınızı derhal çekin. Toplu sözleşme kazanımlarımızın uygulanması aşamasında sorun çıkarmayın" dedi.
Tonbul, Maliye Bakanlığı'nın belirlediği "Giyecek Yardımı" rakamlarının piyasada karşılığı olmadığını, Maliye Bakanlığı yöneticilerinin piyasa gerçeklerinden habersiz olduğunu belirtti. Eylemde, Maliye Bakanlığı'nın belirlediği fiyatların gerçek piyasa değerlerini yansıtmadığını göstermek amacıyla 191 lira değerindeki ayakkabıları giyerek gösteri yapıldı.
Tonbul, 4688 sayılı kanunun evrensel ilke ve normlara göre düzenlenmesi gerektiğini, kamu görevlilerinin haklarının iyileştirilmesi, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Toplu Sözleşme İkramiyesi kazanımının ödenmesi ve vergi adaletsizliğinin son bulması taleplerini dile getirdi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da konuyla ilgili X hesabından yaptığı açıklamada, "Toplu sözleşme marifetiyle elde edilen #KoruyucuGiyim yardımının hukuksuz şekilde engellenmeye çalışılmasını kesin bir dille reddediyoruz" ifadelerini kullandı. Yalçın, sendikanın kamu görevlilerinin haklarını koruma konusundaki kararlılığını ve toplu sözleşme kazanımlarının hukuksuz müdahalelerle engellenemeyeceğini vurguladı.
Yalçın şunları kaydetti:
"Memur-Sen olarak kamu görevlileri sendikacılığında yetkiyi elimizde bulundurarak toplu sözleşme masasında kamu görevlilerinin haklarını savunmak ve yeni kazanımlara imza atmak için ter akıtıyoruz
Toplu Sözleşme marifetiyle elde ettiğimiz ve 10 yılı aşkın süredir sorunsuz bir şekilde uygulanan #KoruyucuGiyim yardımı kazanımımızın hukuksuz şekilde 3. kişilerce engellenmeye çalışılmasını reddediyoruz.
Toplu Sözleşmenin özerk yapısı gereğince kazanımlar, tarafların imzaları ile güvence altına alınmaktadır. Toplu Sözleşme maddelerinin yetkisi olmayan taraflarca keyfi müdahaleler sonucunda uygulamadan çekilmesi hukuka aykırıdır.
Toplu sözleşme masasında verdiğimiz mücadele ve müzakereler sonucunda kamu görevlilerinin kazanım hanesine yazdırdığımız koruyucu giyim yardımının hukuka, mevzuata ve adalete aykırı bir şekilde engellenmesinden dolayı 250 bin kamu görevlisi, aileleriyle birlikte ise toplamda 1 milyon kişi mağduriyet yaşamaktadır.
Emeğin ve emekçinin hakkının korunması amacıyla dün masada kazandıklarımızı bugün sahada korumaya devam ediyoruz. Mağduriyetlerin giderilmesi, sosyal adaletin tesis edilmesi için mücadelemiz her alanda sürdüreceğiz."