Memur-Sen: Gelir adaleti için refah payı istiyoruz
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, enflasyon oranlarına ve maaş zammına tepki göstererek, kamu görevlileri ve emeklilerinin kayıplarının göz ardı edildiğini belirtti ve gelir adaleti için yüzde 15 maaş artışı ve yüzde 10 refah payı talep etti.
TÜİK'in açıkladığı Aralık ayı enflasyon verileri, memur ve emekli maaş zammını netleştirdi. Aralık ayında TÜFE aylık bazda yüzde 1,03 artarken, yıllık enflasyon yüzde 44,38 olarak açıklandı. Buna göre, memur maaşlarına yüzde 11,23, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ise yüzde 15,75 oranında zam yapıldı. En düşük memur maaşı 43.698 TL'ye, emekli memur maaşı ise 19.616 TL'ye yükseltildi.
Türkiye'de 16.5 milyon emekli ve 5.3 milyon kamu personeli bulunuyor. Türkiye yaklaşık toplam 22 milyon kişiyi şoke eden TÜİK'in enflasyon rakamları ile güne başlarken Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, enflasyon zammı hesabına tepki gösterdi. Yalçın, Hakem Kurulu'nun belirlediği %6'lık artışın yetersiz olduğunu belirterek, 'Gelir dağılımında adalet için Refah Payı şarttır' dedi. Ayrıca, maaşların %15 artırılmasını ve %10 Refah Payı eklenmesini talep ettiklerini ifade etti. 'Maaşlar 1 kat arttı, fiyatlar 4 kat zamlandı' gerçeğine dikkat çekerek, sabit gelirliler için yapılan açıklamaların sermaye için de uygulanmasını beklediklerini vurguladı.
TÜİK enflasyon verilerini saat 10.00'da açıklarken Yalçın saat 11.00'de kameraların önüne geçti. İşte Yalçın'ın açıklamaları:
'Gelir Adaleti İçin Refah Payı İstiyoruz
2024 Aralık ayı enflasyonu %1,03 olarak açıklandı. 6 aylık (Temmuz-Aralık) enflasyon %15,75 ve enflasyon farkı ise %5,23 olarak geçekleşti.
Hakem Kurulu'nun 2025 Ocak ayı için belirlediği %6 oranıyla birlikte kamu görevlisi ve emeklilerinin artış oranı %11,54 oldu.
Toplu sözleşme masasında görüşmelerin gerçekleştiği süreçte yıllık enflasyon %60 civarındaydı. Buna rağmen Hakem Kurulu 2025 yılı için %6 + %5 artış belirledi. Hakem Kurulu'nun; 2024-2025 yıllarına ilişkin hayali düşüncelerle belirlediği artışların tek kaybedeni kamu görevlisi ve emeklileridir.
Kayıplara göz yumarak, kulaklarımızı kapatarak ya da görmezden gelerek enflasyon sorununu çözemeyiz. Enflasyonu azaltmak için sabit gelirlileri baskılamak, harcamalarını kısıtlamak ya da giderlerini daha fazla artırmak tek çözüm yolu olmamalıdır.
Sabit ücretliler için ortaya konulan gerekçenin aynısını, sermaye için de göz önünde bulundurulmasını bekliyoruz. 'Maaşlar 1 kat arttı, fiyatlar 4 kat zamlandı' gerçeğinin ıskalanmamasını istiyoruz.
Gelir dağılımında adalet için Refah Payı şarttır. 7. Dönem Toplu Sözleşme'de teklif ettiğimiz 2025'in ilk altı ayı için %15 artış ve %10 Refah Payı maaşlara yansıtılmalıdır.'