Merkez Bankası'nın rekor zararının faturası halka

Merkez Bankası'nın Banka Meclisi'nin 30 Nisan Salı günü yapacağı Olağan Genel Kurulu'nda alacağı kararla, 820.7 milyar liralık rekor zararın karşılanması için önemli bir adım atılıyor.

Merkez Bankası'nın Banka Meclisi'nin 30 Nisan Salı günü yapacağı Olağan Genel Kurulu'nda alacağı kararla, 820.7 milyar liralık rekor zararın karşılanması için önemli bir adım atılıyor. Bu karara göre, önümüzdeki yıllarda elde edilecek kâr ve ihtiyat akçeleri, zararın tamamı karşılanana kadar Hazine'ye aktarılmayacak.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre, ilk olarak bu yılki 9 milyar 330 milyon liralık ihtiyat akçesinin aktarımından vazgeçilmesiyle bu durum başlıyor. Bu kritik karar, 30 Nisan'da kamuoyuna duyurulacak. Yeni kararla birlikte Hazine önemli bir kaynağı kaybederken, Kur Korumalı Mevduat (KKM) dolayısıyla oluşan devasa zararın faturası da Merkez Bankası'nın sırtına yüklenmiş oluyor. Bu durumda, bütçe açığını kapatmak ve kaynak temin etmek için vergi artışları kaçınılmaz hale gelecek.

Kamuoyuna henüz açıklanmayan 2023 yılı Faaliyet Raporu'na göre, TCMB'nin dönem zararı 820 milyar 765 milyon liraya ulaşmış durumda. Bu zararın tamamı, Banka Meclisi'nin aldığı karara göre, önümüzdeki yıllarda elde edilecek kâr ve ihtiyat akçeleriyle karşılanacak. Son üç yılda sadece Merkez Bankası, Hazine'ye 155 milyar lira kâr payı aktarmıştı. Bu durumda, hükümet oluşan açığı ya vergi artışlarıyla karşılayacak ya da yatırımlardan kısarak telafi edecek. Faturası ne olursa olsun, vatandaşın bu zararı ödemesi kaçınılmaz görünüyor.

Merkez Bankası'nın zararıyla ilgili olarak yapılan hesaplara göre, KKM'nin toplam maliyeti 1 trilyon 58 milyar lira olarak belirlenmiş. Bu rakamla, neler yapılabileceği üzerine CHP Milletvekili Faik Öztrak'ın hesaplamalarına göre, birçok büyük projenin gerçekleştirilebileceği ortaya çıkıyor. Öztrak'a göre, bu parayla çok sayıda köprü, hastane ve okul inşa edilebilir.

memur5.com

Bakmadan Geçme