Metruk binalarda yaşam mücadelesi

- Afganistan'daki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan 10 aile, Karaman'da yerleştikleri yıkılmak üzere olan iki binada yaşam mücadelesi veriyor - Bir odada 8-10 kişi kalan çoğu kadın ve çocuk göçmenlerin ihtiyaçları, mahalle sakinleri ve hayırseverler tarafından karşılanıyor - Mahalle muhtarı Karabüber: - 'Bu evler her an yıkılabilir. Elektrik, su yok. Başlarına bir şey gelir diye korkuyoruz'

KARAMAN (AA) - MEHMET ÇETİN - Ülkelerindeki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan 10 Afgan aile, 20 gün önce geldikleri Karaman'da yerleştikleri iki metruk binada yaşam mücadelesi veriyor.

Çoğunluğu öksüz ve yetim çocuklardan oluşan 70 kişi, Siyahser Mahallesi'nde uzun süre önce sahipleri tarafından terkedilen, yıkılmaya yüz tutmuş evlerde su ve elektrik olmadan barınıyor.

Türkçe bilmeyen ailelerin tüm ihtiyaçları, hayırseverlerler ve mahalle sakinleri tarafından karşılanıyor. Ancak dil bilmedikleri için, ihtiyaçların karşılanmasında çeşitli sorunlar yaşanıyor.

Küçük odalarda 8-10 kişi kalan göçmenlerden bazılarının hasta olduğu belirtiliyor. Mahalle sakinlerinin geçen hafta başvurusu üzerine İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından ailelerin sağlık taramasından geçirildiği, ilaçların ise sağlık görevlilerinin kendi imkanlarıyla alındığı ifade ediliyor.

- 'Yapabileceklerimiz sınırlı'

Mahalle muhtarı Abdullah Karabüber, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki metruk binaların çeşitli ülkelerden sığınmacılar tarafından kullanıldığını söyledi.

İki boş eve 20 gün önce 10 Afgan ailenin yerleştiğini belirten Karabüber, 'Yaklaşık 70 kişi. Bir çoğu çocuk, aralarında bebekler var. Bu evler çok sağlıksız. Her an yıkılabilir. Elektrik, su yok. Başlarına bir şey gelir diye korkuyoruz. Mahalleliler, yardımsever vatandaşlar eşya, yiyecek getiriyor. Yardımcı olmaya çalışıyoruz. Türkçe bilmedikleri için dertlerini anlatamıyorlar. Bir an önce yetkililerin, bu insanların resmi işlemlerini tamamlayıp, sorunlarını çözmesi gerekiyor. Vatandaş olarak yapabileceklerimiz sınırlı.' diye konuştu.

Afganistan'ın Kunduz kentindeki çatışmalardan kaçarak, 8 çocuğuyla Türkiye'ye gelen Rahile Nabizade, eşini 3 yıl önce Taliban'ın bombalı saldırısı sonucu kaybettiğini ifade etti.

Yaklaşık 1 ay önce çocuklarıyla Türkiye'ye sığındığını anlatan Nabizade, şunları söyledi:

'Çocuklarımdan biri evli, o yanımda değil. Yanımdaki 7 çocuğumdan en büyüğü 13 yaşında. Hepsi okul çağında. Karaman'a gelip bu eve yerleştik. Şartlar çok kötü. Evde elektrik, su yok. İhtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Suyu yakındaki bir camiden getiriyoruz. Üzerimize kayıtlı elektrik, su faturası olmadığı için resmi işlemleri başlatamıyoruz. Büyük çocuğum bir gün çalıştı. Dil bilmediği için ayrılmak zorunda kaldı. Ne yapacağımızı şaşırdık. Yetkililerden bize yardım etmesini bekliyoruz.'

Önce Ankara'ya gittiklerini, ardından da Karaman'a geldiklerini dile getiren Nabizade, 'Türkiye'den Allah razı olsun. Bir İslam ülkesi ve kardeş ülke olarak bize sahip çıktı. Bizi topraklarına kabul etti. Fakat sıkıntılarımız çok fazla. Kiralık ev bulmamız, çocuklarımızın okula gitmesi lazım. Bunun için de çalışmamız gerekir.' dedi.

Bakmadan Geçme