Milyonlarca sürücüyü ilgilendiren o haber

TESK ve TŞOF'nin başvurusu ile Zorunlu Trafik Sigortası'na tavan fiyat uygulaması getirildi

**Ticari Araçların Zorunlu Trafik Sigortasında Tavan Fiyat Uygulamasına Geçildi**

**Spot:** Ticari araç sahipleri için tavan fiyat uygulaması başladı, fiyat serbestliği kaldırıldı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından Hazine Müsteşarlığı'na yapılan başvuru sonucunda, ticari araçların zorunlu trafik sigortalarında tavan fiyat uygulamasına geçildi. Artık sigorta şirketleri, tavan fiyatlar üzerinde serbest fiyat belirleyemeyecek.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, yapılan düzenlemeye ilişkin ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı artık zorunlu sigortada fiyat serbestliğini kaldırmıştır. Bu karar, şoför esnafımızın uzun zamandır beklediği bir karardı. Alınan karar ile şoför ve nakliyeci esnafımız hem nefes alacak hem de sigorta şirketlerinin keyfiyetinden kurtulacaklardır. Ancak, sigorta şirketlerinin zarar etmemesi için ortak çalışma yapacağız. Tavan fiyat uygulaması, esnafımız için olumlu bir gelişme olsa da büyükşehir ile diğer il ve ilçelerin fiyatlandırma sisteminde ayrım yapılmaması büyük bir eksikliktir” denildi.

Açıklamada, Ankara'nın merkezi ile 150 km uzaklıktaki Şereflikoçhisar'daki taksicinin veya İstanbul'daki minibüsçü ile Kars'taki minibüsçünün aynı primi ödemesinin adaletsizlik yaratacağına dikkat çekildi. Başkanlar, tavan fiyatları aşan prim taleplerinin küçük il ve ilçelerdeki esnaftan çıkarılabileceği ihtimali üzerine de açıklama yaptı: “Hazine Müsteşarlığı tarafından federasyonumuza gönderilen yazıda, 28.10.2015 tarihinden itibaren kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs (sürücüsü dahil 18-30 koltuk), otobüs (sürücü dahil 31 ve üstü koltuk) ve taksi araç türleri için düzenlenecek poliçelerde belirlenen azami brüt prim tutarlarının ekli tabloda yer alan prim tutarlarını geçemeyeceği karara bağlanmıştır.”

Yeni düzenleme ile belirlenen tavan fiyatlar şu şekilde uygulanacaktır:
- Kamyon: 6.000 TL
- Kamyonet: 2.000 TL
- Minibüs: 3.300 TL
- Otobüs (Sürücü dahil 18-30 koltuk): 5.700 TL
- Otobüs (Sürücü dahil 31 ve üstü koltuk): 17.700 TL
- Taksi: 5.400 TL

Kazası olmayan araçlar için daha düşük fiyatlandırma da yapılabilecektir. Ayrıca, bu fiyatlara vergi, komisyon ve diğer giderlerin dahil olduğu belirtildi.

Bakmadan Geçme